Windowsi 95 - 20. rođendan

Tablet

Top Download.hr member
Svi su ih htjeli imati: Windowsi 95 danas slave 20. rođendan
Tjedan dana nakon Windowsa 95 predstavljen je i danas mnogim korisnicima omraženi Internet Explorer kojeg je u Windows 10 zamijenio Microsoft Edge

Prije 20 godina Microsoft je promijenio svijet. Na današnji dan, 24. kolovoza 1995. godine, Windows 95 pušten je u prodaju započevši time revoluciju koja je oblikovala svijet tehnologije sljedeća dva desetljeća.

Windows 95 nije bila prva inačica Windowsa, no zbog svog utjecaja i tehnoloških inovacija koje je uvela, 95-ica je postala fenomen.


Prije 20 godina Microsoft je bio puno manja kompanija. Imali su 17.800 zaposlenikašto je vrlo malo usporedimo li s današnjih gotovo 120.000. No, čak i tada Microsoft je dominirao industrijom računala.

Predstavljanje Windowsa 95 pretvorilo se u globalni događaj. Poznati "Prijatelji", Matthew Perry i Jennifer Aniston sudjelovali su u predstavljanju Windowsa, a Microsoft je platio minimalno 8 milijuna dolara kako bi u televizijskim reklamama koristili pjesmu "Start me up" (referenca na „start“ gumb) slavnih Rolling Stonesa. Ljudi su čekali u redovima kako bi se među prvima domogli svog primjerka.


Tjedan dana nakon Windowsa 95 predstavljen je i danas mnogim korisnicimaomraženi Internet Explorer koji je mnogima bio prvi web browser. Korisnici su tada počeli uviđati da računala mogu koristiti kako bi došli do obilja informacija i zabave.

Dok je Windows 95 stajao preko 100 dolara, najnoviji Windowsi dostupni su i kao besplatna nadogradnja za korisnike Windowsa 7 i 8.
 

Aco29

Moderator
Staff member
Jesam ja to i na 486 mašini,procesor 100 Mhz, 16 MB rama i 800 MB disk. nezaboravni dani :).
 

zbracun

Can't get enough of Download.hr
Jesam ja to i na 486 mašini,procesor 100 Mhz, 16 MB rama i 800 MB disk. nezaboravni dani :).
Ja na pentiumu 75, 16 MB ram i 125 MB disk. Win 95 OSR 2 je došao malo kasnije i bio je skoro bez greške. Pada mi na pamet usporedba sa Androidom koji ima daleko manje mogućnosti, a zahtjeve nekoliko desetaka puta veće.
Uglavnom, bio je vrlo dobar sistem. Imam još doma originalni CD.
 

Tablet

Top Download.hr member
Da je današnju djecu staviti na ta računala možda bi se otišla igrati na igrališta :) ... vjerovatno bi doživjeli i traumu
 
Last edited:
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
Windows XP 4
Vijesti 4
Zabava 5
Vijesti 0
Vijesti 1
Top