Advertisement

Windows 8.1 UEFI

Tribanj

Software guru
Imam matičnu ploču Asrock 970 extreme3, grafičku karticu Sapphire Radeon HD 5570 i 2 WDC HDD-a.

Jedan HDD sam konvertirao u GPT. Na USB stiku sam napravio instalacijski paket za UEFI.

Evo još nekoliko slika iz kojih je vidljivo da nisam uspio iako mogu napraviti puno particija na HDD-u koji je konvertiran u GPT, ali sustav nije UEFI, barem nemam tu obavijest koja bi trebala biti u vodenom žigu u donjem desnom kutu monitora.

Ako netko ima tutorial kako instalirati Windowse u UEFI molio bih ga da to stavi ovdje na ovaj portal.
 
Advertisement

Tribanj

Software guru
Najvjerojatnije da mi grafička kartica Sapphire Radeon HD 5570 ne podržava UEFI. U BIOS-u bih trebao napraviti Disable za CSM, ali prije toga bih morao napraviti able UEFI GOP da ne bih sve izgubio. Najvjerojatnije da ova grafička kartica nema support za UEFI GOP.
 

Tribanj

Software guru
Instalirao sam opet i jedine obavijesti su ove:

U Advanced sada imam UEFI Firmware. Mislim da je sada sustav u UEFI, ali nisam siguran.

 

zele

Software guru
Na prijasnjoj temi si napisao da: pročitao da UEFI ne podržava NTFS nego FAT32.

Vidis to sam i ja procitao ali ne drzi vodu jer je meni SSD na NTFS formatiran..To se odnosi na USB da bi trebao biti formatiran na FAT 32..
u biosu bi trebao omoguciti security check a u sistem configuration pod Boot mod odabrati UEFI..Zatim bi trebao ubaciti taj USB pripremljen (ja sam inace radio sa DVD-a) i kod pokretanja kompa,treba uci u Boot meni UEFI Biosa, ja ulazim tako da tipkam f12 (kod nekih je ESC ili f11) i u meniu koji se otvori, odabrati UEFI mod,to znaci da je uefi Bios prepozna UEFI Bootloader na tvojim Windows 8.1 ...UEFI podrzavaju samo 64 bitni windows.
 

dalmatino

............
Neznam,ja sam na jednom stolnom kompu sa tim UEFI instalirao 8.1 bez ikakvih problema i na istom kompu vratio backup sa Acronis True Image 2013,znam da je nešto pisalo UEFI nisam ništa dirao sve je išlo bez greške
 

Tribanj

Software guru
Ja sam još uključio i AHCI. Ne znam je li to potrebno? Što se tiče Security, ja nešto imam vezano za to, ali mi ne nudi da to omogućim. Nudi mi da instaliram Password, a ja nemam pojma kako to uraditi i je li to to.CSM ne mogu isključiti. Ne znam je li to uopće i potrebno. Pročitao sam dosta tutoriala, ali problem je što u jednima stoji jedno, a u drugima drugo o istom.

Znači li to da je sve u redu i da samo još treba riješiti problem vezan za Security?
 

zele

Software guru
Neznam,ja sam na jednom stolnom kompu sa tim UEFI instalirao 8.1 bez ikakvih problema i na istom kompu vratio backup sa Acronis True Image 2013,znam da je nešto pisalo UEFI nisam ništa dirao sve je išlo bez greške
Je radi Acronis ako ga instaliras na komp ali ne radi ako ga imas na CD kao boot..tek sad navodno zadnja verzija radi jer su ubacili shemu za UEFI...
 

Tribanj

Software guru
Treba li u BIOS-u namjestiti AHCI i može li UEFI raditi ako CSM nije Disabled? Kako dozvoliti Security?
 

Tribanj

Software guru
Evo napokon sam instalirao. Jedini problem je bio Security, ali sam na Internetu našao kako obrisati obavijest, jer bez obzira na nju, sustav je u redu.

Raspakirao sam .iso datoteku od Windows 8.1, nakon toga dobio sam mapu u kojoj je bilo 10 datoteka.

USB stik sam formatirao u FAT32, kopirao navedenih 10 datoteka i zalijepio na USB stik. Izvadio USB stik iz USB porta i vratio ga nazad i time dobio instalacijski paket za Windows 8.1 u UEFI.

Restartao računalo i ušao u BIOS. Odredio sam da se sustav podiže sa USB stika na kojemu je instalacijski paket od Windows 8.1. Pokrenuo instalaciju, odabrao jezik za tipkovnicu, unio ključ i odabrao Customize. Kad se otvorio prozor u kojemu su prikazani diskovi, ja ih imam 2, odabrao sam disk na koji želim instalirati Windowse. Zatim sam pritisnuo skupa tipke Shift + F10 i otvorio mi se CMD kao Administrator.

U CMD sam unosio sljedeće:

diskpart - kliknuti na Enter

list disk - Enter

select disk 0 - Enter (kod mene je "0", a može biti i neki drugi.

clear - Enter

convert gpt - Enter

exit - Enter

Izašao sam iz CMD, odabrao instaliranje Windowsa na disk 0, tj. GPT i nastavio instalaciju na isti način kao i na MBR.

Kad je sve bilo gotovo, sjetio sam se da sam u BIOS-u zaboravio uključiti AHCI. Ponovno sam išao u BIOS, uključio sam AHCI, restrtao računalo i prilikom podizanja sustava pojavio mi se BSOD. Vratkio sam se u BIOS isključio AHCI i vratio na IDE. Kad se sustav podignuo, na Internetu sam našao kako mogu uključiti AHCI nakon instalacije Windowsa, iako se savjetuje da se AHCI uključi prije instalacije Windowsa.

Ušao sam u Registry Editor i slijedio sljedeću putanju:

HKEY_LOCAL_MACHINE, SYSTEM, Current Control Set, services, storahci, Start Override

Na desnoj strani sam umjesto broj 3, koji je bio tamo, stavkio broj 0. Spremio to, zatvorio Registry Editor i restartao računalo. Kad se sustav podignuo, opet sam restartao računalo i ušao u BIOS. Tamo sam odabrao AHCI, spremio to, restartao računalo i sustav se podgnuo s AHCI.

U Google sam upisao: "secure boot isn't configured correctly build 9600".

Skinuo sam KB2902864 za 64-bitni sustav, za Windows 8.1. To instalirao, restartao računalo i obavijest u donjem desnom kutu monitora je nestala.

Evo ako nekomu zatreba.
 

Tribanj

Software guru
Hvala.

Nastojao sam da bude što jednostavnije da svatko može shvatiti. Mislim da je to UEFI. Ti si to imao prije, već si gore napisao da je to to. Kod tebe je SSD, a ne HDD što je još bolje za UEFI.

Ali sada imam drugi problem, a to je da sam pokuša na USB staviti instalacijski progrm za Windowse koji su na MBR zbog drugih računala, ali to sad ne ide. Ne znam postoji li ikakav drugi način da na Windowsima UEFI koji su na GPT mogu napraviti bootabilni USB za Windowse koji su na MBR.
 

Tribanj

Software guru
Ja sam primjetio da kad koristim UEFI na GPT i uključim AHCI da mi sustav brže radi. Danas sam instalirao Windows Phone SDK 8.1. Prva instalacija ima preko 7.5 GB, druga preko 3 GB i treća preko 2.5 GB. Mislim na update RC2 i Final Update2 za Windows Phone SDK 8.1. To mi je puno brže instaliralo nego li na MBR s IDE.

U stvarnosti UEFI ima 4 particije, a u Computer Management se vide samo 3 particije. Za Computer Management imaju slike koje sam već stavio u jednom od predhodnom od prethodnih komentara.

Sada evo slike vezane za CMD u kojemu je vidljivo da UEFI ima 4 particije: 

zele

Software guru
sve to lipo pise po netu ali ja nevidim nikakvo ubrzanje, brzina mi je potpuno ista...
mislim da je to vise psiholoski..to ti je kao kad imas stariji auto i operes ga, uglancas, odma imas osjecaj da brze ide, kao da je noviji auto...
 
Top