Advertisement

Windows 10

Slažete li se s preskakanjem broja 9

 • Da

  Votes: 1 14.3%
 • Ne

  Votes: 3 42.9%
 • Uopće nije važno

  Votes: 3 42.9%

 • Total voters
  7

Tablet

Software guru
Nije 9... nego 10! Microsoft predstavio novi Windows


Microsoft je na današnjoj prezentaciji u San Franciscu predstavio novu inačicu svog operativnog sustava.
Microsoft je na današnjoj prezentaciji u San Franciscu predstavio novu inačicu svog operativnog sustava – Windows 10, javlja The Next Web.

Premda su svi očekivali da će nasljednik Windowsa 8 u svom nazivu dobiti brojku 9, kompanija ju je ipak odlučila preskočiti.

"Windows je na prekretnici i vrijeme je za novi Windows. Ne bi bilo u redu da se zove Windows 9", kazao je na predstavljanju Terry Myerson, Microsoftov izvršni dopredsjednik za operativni sustav, koji je također istaknuo kako Windows danas koristi oko 1,5 milijardi ljudi.

Kako najavljuju iz kompanije, nova inačica prilagođena je za rad na svim tipovima uređaja (računala, tableti, pametni telefoni...), a u sučelje se vraća i Start menu.

Windows 8, lansiran na tržište 2012. godine, često je nailazio na kritike korisnika zbog svog radikalno drugačijeg sučelja koje je bilo prilagođeno ponajprije za uređaje sa zaslonom na dodir.

Očekuje se kako će Windows 10 postati dostupan tijekom iduće godine, navodi The Next Web. U medijima su već ranije bile procurile slike i snimke određenih značajki novog operativnog sustava.


 
Advertisement

zbracun

PC guru
Bez veze. Kao da će broj verzije dati nešto posebno novo. Da je to neka radikalna promjena kao u slučaju Win XP, onda bi bilo opravdano.
 

Dzi

Administrator
Staff member
Razlog za preskakanje verzije je prema njihovim riječima moguće intepretiranje nekih programa da je riječ o Windows 95 ili Windows 98 OS-u. Čak su i neki proizvođaći softvera potvrdili potencijalni problem te je zbog toga odlučeno da se preskoči verzija kako bi se izbjegli potencijalni problemi sa softverom. Nakon lošeg prihvaćanja Windows 8 ne mogu si priuštiti ovakve probleme.
 

zbracun

PC guru
Pa, to bi možda i bilo opravdanje. Neki programi su meni i Vistu i sedmicu i osmicu, prepoznavali kao Win 9x, pa se nisu htjeli instalirat. Ali sumnjam da je to pravi razlog, pošto problem postoji još od Viste. Točnije, problem postoji još od Win XP SP 2. Ako se ne varam, sa tom verzijom se promjenio način aktivacije, pa je vjerovatno to bio uzrok problema.
 
Last edited:

Tablet

Software guru
To je samo izgovor, prije bih rekao da je to marketinški i poslovni trik koji će im donijeti veću medijsku pozornost .
Iz mog skromnog kuta gledišta :)
 

Tablet

Software guru
 • Ako je netko preuzeo testnu inačicu zanimat će ga ovo :)
Windows 10 bilježi sve što tipkate / Novosti / Računala / Naslovnica - VIDI Web Portal


Prema izvještaju Slashdota, Microsoftova pravila o privatnosti (Privacy Statements for Windows Technical Preview) s kojima se trebate složiti ako imate namjeru preuzeti i isprobatii testnu inačicu novog operativnog sustava, omogućuju ekipi iz Redmonda da vam pomoću ugrađenog "keyloggera" prikuplja čitave tekstualne inpute.

Drugim riječima, ako niste čitali "sitna slova" prilikom pristajanja na Microsoftove uvjete, dali ste mu dozvolu da prikuplja razne vrste vaših privatnih podataka.

"Primjeri podataka koje prikupljamo uključuju vaše ime, e-mail adrese, sklonosti i interese, pretrage, surfanje, povijest datoteka (file history), telefonske pozive i SMS podatke, konfiguracije uređaja i senzorske podatke, te korištenje aplikacija", piše u Microsoftovim "pravilima igre".

Što se tiče "keylogginga" Microsoft navodi kako u slučaju vašeg otvaranja datoteke, on može prikupljati informacije o njoj i aplikaciji koju ste koristili za otvaranje, te bilježiti tekst (slova) koja ste utipkavali i sve to korisiti sa svrhom "poboljšanja autocomplete i spellcheck značajki".

Ako vas ovo nije dovoljno uznemirilo, Microsoft je također u mogućnosti "koristiti informacije koje nauči o vašim interesima da pomogne u prikazivanju relevantnih oglasa, te će koristiti i vaše glasovne podatke za poboljšavanje prepoznavanja glasa".

U svakom slučaju, ako vam je sve to promaklo, jasno vam je da ćete ulaskom u Microsoftov program beta testiranja Windowsa 10 biti goli i bosi na raspolaganju ekipi iz Redmonda.
 

zbracun

PC guru
E, taj problem imam i ja :D. Pošto imam legalnu Vistu na laptopu, za stolni ću morat imat nešto novije "legalno", pa onda navikavanje. Sad imam osmicu Media center, kao legalnu, legaliziranu nadogradnjom obične osmice ("legalne") na Media center, pa neznam kako će ići sa tim.
Da, a šta su im to kvalificirana računala? Po čemu moje nije ili je kvalificirano?
 

Dzi

Administrator
Staff member
Super stvar ako tako bude. Firme ionako moraju imati licence, a oni koji su pirati će uvijek biti pirati. Microsoftu ionako borba protiv pirata nikada nije bila primarna budući da je važniji domintan tržišni udio iz kojeg proizlaze razni drugi prihodi (primjerice Office)
 

gorand

Software guru
malo mi je to pomalo čudno,da microsoft ide tim putem....piratskih verzija će uvijek biti,ali ako ovo bude točno,onda nitko neće kupovati legalne...kao i office ...i sad se dosta piratizira...a s obzirom da je i besplatan za školarce,a skoro svaka kuća ima školarca....možda postaju humanitarci :)....ili su smislili neku "caku"......
 

dalmatino

............
Legalni i nelegalni koja je razlika? samo u ključu,black lista i to je to,znači sve što je instalirano a ključ nije na crnoj listi je legalno tj. prolazi sve moguće provjere
 

Tablet

Software guru
U svakom slučaju dobra odluka. Sigurno imaju neku korist od toga, samo još ne slutimo koju :)
 

zbracun

PC guru
Pa, korist je ta, da će imat sve podatke od ljudi koji imaju nelegalne. Kad nadograđuješ, oni će pokupit sa tvog kompa sve šta ih zanima, pa i tvoje osobne podatke. A onda te mogu optužit da koristiš njihov softver nelegalno od postanka Microsofta, pa ti zaračunat sve dosada izašle sisteme, i uz to nabit zatezne kamate. Pa ti neće bit dosta ni 10 života da im to platiš. Pa kazneno gonjenje, i šta uz to ide. Naravno, ne znači da će to napravit, ali mogu.
 

Tablet

Software guru
Ništa od toga. Naplatit će se od onog iz Zambije za 2 milijarde godina, ili od onog korisnika iz Etiopije :D
 
Top