Advertisement

USB Multiboot 10

dalmatino

............
To je mali program koji æe Vam omoguæiti da kreirate bootable USB flash disk sa sustavom Windows XP na njega, tako da možete instalirati vaš booting XP sa USB.
U nastavku je tutorial kako ga koristiti
 
Last edited:
Advertisement

dalmatino

............
evo kako se radi sa njim:
Vrlo chesto postavljano pitanje, da li je moguce napraviti butabilan USB Flash i mogucnost butovanja kompa preko USB porta i dizanja sistema sa Flash Drive.
Evo i odgovora. Svakako, moguce je napraviti butabilan Flash i podici sistem, kako u Linuxu tako i WIN XP.
Ovdje cu obraditi cijeli postupak uz koristenje aplikacije USB MultiBoot, koja u sebi sadrzi sjedinjene programe i komande za butovanje USB Flash-a i insaliranja butabilnog WIN XP SP2 na butabilan Flash. Takvim Flash-om, veoma jednostavno se moze podici sistem na isti nachin kao i butabulnim sistemskim diskom.
Potrebni preduvjeti:
1. Da rachunar ima mogucnost butovanja i dizanja sistema preko USB porta.
U BIOS-u provjeriti mogucnost i ukoliko postoji, podesiti kao Frst Boot USB ili First Boot Removable drive (uzavisnosti kako je u BIOS-u naznacheno). Podesitiu BIOS-u kao First HDD, USB Flash Drive. Sve vrijeme, vec pripremljeni Flash, mora biti prikljuchen na rachunar.
2. Pipremiti butabilan Flash Drive kapaciteta (naj bolje) 1 ili 2 GB, po zelji ili mogucnostima.
3. Butabilan sistemski disk sa WIN XP SP2.
4. Rachunar sa ispravnim sistemom.
5. Programska aplikacija USB MultiBoot.
Predlozenu aplikaciju USB MultiBoot, raspakovati i iskopirati bilo gdje na rachunaru. Nije potrebna nikakva instalacija.
Ubaciti Flash Drive u USB port 2.0 (brzi port). U CD ili DVD ROM ubaciti butabilan sistemski disk sa WINDOWS XP SP2. Pogasiti sve pratece prozore koji se mogu pojaviti tokom insertovanja Flash Drive i Sistemskog diska.
Iz aplikacije USB MultiBoot , pokrenuti komandu USB_MultiBoot_10.cmd dvostrukim klikom. Kada sa pojavi kommmand prompt kao na slici ispod, nije potrebno nishta chitatai vec jednostavno pritisnuti ENTER.

Zatim, upisi slovo "P" bez navodnika, pa ENTER, kao na donjoj slici.

Po izvrshenju komande, dobijamo slijedecu sliku:

oznaèiti sve opcije, identichno prozoru na gornjoj slici. Prepoznavanje Roota i Flash Drive radi automatski, te nisu potrebna nikakva podeshavanja. Aktivirajte dugme START i time pokrecete formatiranje Flah-a pomocu programa implementiranog u aplikaciji. Kada se pravilno formatiranje zavrshi, program Vas o tome obavjeshtava, a vashe je da iskljuchite program za formatiranje. NE DIRAJTE Command Prompt. Poslije formatiranja, dobijamo slijedecu info u Command Promptu:

U Command Prompt, Enter Your Choice, upishite broj "1" bez navodnika i aktivirajte ENTER.

Prozor koji ce se pojaviti, zahtjevace da odredite lokaciju butabilnog diska u CD ili DVD Rom-u. Lokaciju markirajte mishem i aktivirajte OK kao na slici dolje.

Slijedeci prozor ce zahtjevati da upishete Owner Full Name (npr. Korisnik ili boki ...).
Naredni prozor ce traziti da upishete naziv firme (upishite sto vam padne na pamet).
Zatim se aktivira prozor u koji ce te upisati Product Key, kao na slici dolje (svakako, da ce te upisati broj kojim Vi raspolazete):

U naredni prozor upishite ime kompjutera, a potom ce traziti da upishete Log On shifru. U koliko Vam shifra nije potrebna, upishite jednu zvijezdicu * .
Naredni prozor ce traziti da upishete vremensku zonu u kojoj se nalazite, a po predlozenom kodu (npr. upishite 110), dok ce slijedeci traziti upis radnog okruzenja (moze da stoji WORKGROPUP ili HOME ili shta god...). Posljednji prozor trazi upis imena prvog (admin) korisnika i tu mozete upisati ime koje ce se pojavljivati kao administrator. Zatim slijedi prozor konfirmacije, kao na slici dolje, gdje mozete provjeriti ispravnost onoga shto ste upisali:

Po potvrdi ispravnosti, aktiviranjem dugmeta OK, pojavice se slijedeci info u kommand promptu:

Upishite u Enter Your Choice: br. 2 i aktivirajte ENTER.
Pojavice se prozor, koji ce zahtjevati da odredite destinaciju, tj. lokaciju Flash Drive. Markirajte mishem Flash i aktivirajte dugme OK, kao na slici dolje:

Kada se oslobodi command prompt, u Enter Your Choice upishite br. 3 i aktivirajte ENTER (slika dolje):

Time zapochinje prvi dio kopiranja sistemskih Foldera i Fajlova sa sistemskog diska na Flash. Poslije minut ili dva, pojavice se slijedeci prozor:

Aktivirajte dugme YES i kopiranje ce se nastaviti i moze trajati znatno duze (i do 15 min.). Zatim, slijedi josh jedan prozor, gdje ce te ponovo aktivirati YES dugme (kao na slici dolje).

Aplikacija ce odraditi svoj finalni posao, acommand prompt ce Vas obavjestiti o zavrshetku posla. Aktivirajte ENTER, da bi se command prompt iskljuchio.
Procedura oko podeshavanja butabilnog Flash-a je time zavrshena i mozete pristupiti podizanju sistema na nekom rachunaru.
Prije pokretanja sistema, podesitte rachunar kao shto je navedeno, sa prikljuchenim Flash Drive u USB Port 2.0.
Kada se pojavi dijalog butovanja, aktivirajte opciju "1" i pustite da mashina sve zavrshi za Vas. Kod prvog restarta, u dijalogu, aktivirajte opciju "2" i sacekajte da se sistem sasvim podigne. Ni u kom sluchaju NE VADITE USB FLASH iz porta prije nego se sistem u potpunosti ne podigne !!
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Dzi
Top