Ubuntu Linux

Sanka1214

ASC Pro User
S obzirom da veæ dulje vrijeme razmišljam o tome da isprobam Linux, a nikad ga dosad nisam isprobao, samo sam
se nešto slabo informirao preko interneta, ako mi može netko reèi po èemu je Linux bolji od Windows OS-a ili nije, dali se je teško nauèiti služiti Linux-om i ono što je najbitnije jeli ovo toèna informacija da za Linux ne postoje virusi????
 

Dzi

Administrator
Staff member
Virusi postoje za bilo koji OS. Jedina stvar je u tome da se napadi fokurisaju više na operativne sustave koji imaju veæi udio na tržištu. Tako je bila ona serija reklama Mac vs PC gdje se naruèito isticalo da ne postoje virusi za Mac. Kako je u zadnjih godina Mac posao popularniji nego ikada prije poèeli su se i virusi za njih pojavljivati. Nedavno je naka sigurnosna firma napisala u svom izvještaju da je Mac što se tièe sigurnosti 10 godina iza Windowsa.
Ista prièa je i sa Linuxom. Nema virusa puno kao u Windowsima ali ih ima.
 

Dzi

Administrator
Staff member
Ne koristim Linux. Imao sam doticaja sa njima dosta puta ali mi se ama baš nikada nije više svidio od Windowsa. Jedino gdje koristim Linux je kao server za moju web stranicu ali to je prvenstveno zbog toga što mi je to jeftinija varijanta, a zatim zbog tehnologije u kojoj je raðena stranica.
Što se tièe desktop rješenja uvijek bi odabrao Windows ispred Linuxa
 

gorand

Addicted to Download.hr
pa windovse i linuxe je teško usporeðivati..tj.windovsi su u boljem položaju zbog raširenosti i opèeprihvatljivosti.....kad bi se morali plaèati (dosta se toleriraju ilegalni) onda bi možda linuxi polako preuzimali dio korisnika.....ovako dok nije takva situacija i svi oko tebe ili nas koriste windowse "glupo" je biti izvan okruženja.......primjer windowsov office i besplatni openoffice ,što vrijedi što je ovaj drugi besplatni, skoro ,ako ne i iste kvalitete kad se npr. svi služe wordom ,pa i u školama su u knjigama windowsov office.....

postoje i neki programi koji ne rade na linuxu,mora se malo i nauæiti kako na njima raditi,...ali sve se nauæi kao što smo se nauæili i na windowsima......ali moje mišljenje je da ako èovjek može sebi priuštiti windowse ,da je to onda i bolja opcija,a linuxi više za one koji vole uèiti nešto novo.........ako se namogu imati windowsi,onda su linuxi sasvim dovoljni za rad prosjeènog korisnika.......
 

Sanka1214

ASC Pro User
Hvala na odgovorima, ja ne isprobavam Linux jer si ne mogu priuštiti Windows, nego jer me jednostavno zanima kakav je Linux i kako je koristiti ga, tj da isprobam nešto novo, a koja je po vama najbolja distibucija Linux-a?
 

Dzi

Administrator
Staff member
Mislim da Ubuntu slovi kao najbolja distribucija.

[video=youtube;D6z6hn6wZlg]http://www.youtube.com/watch?v=D6z6hn6wZlg[/video]
 

gorand

Addicted to Download.hr
slažem s Dzi-m za preporuku ubuntu.........možeš ga isprobati i bez instalacije sa cd-a (dosta sporo) da vidiš kako otprilike izgleda ......ako želiš malo detaljnije instaliraj ga kao dualboot sa windowsima.........
 

Sanka1214

ASC Pro User
Veæ sam skinuo .iso file od Ubuntu-a sa neta i isprobao ga instalirati preko VMware-a, ali ne mogu ga nikako instalirati, dok ga instaliram do kraja dobijem samo DOS ekran u kojem mogu pisati naredbe, a skinuo sam ga s ubuntu-ove stranice, znate li možda u èemu je problem?
 

gorand

Addicted to Download.hr
najbolji naèin je dual boot sa windowsima,........neznam sad ovako napamet koji imaš problem,ali kad veæ ideš na sistem korištenja iz windowsa onda probaj instalirati ubuntu sa programom Wubi.........
 

Sanka1214

ASC Pro User
S obzirom da nisam baš najbolje upoznat sa dual boot-om zato sam se i odluèio na ovu jednostavniju opciju preko vmware-a, budem ja probal nešto smiksati sa vmware-om, sad imam vremena pa mi nije hitno, wubi je u redu ali ja sam si zacrtal da to moram riješiti prek vmware-a pa mi nije važno koliko æe to dugo trajati ali riješit æu ja problem.
 

Sanka1214

ASC Pro User
Problem je riješen, Ubuntu je instaliran, prvi dojmovi - èudan mi je dosta s obzirom da sam nauèen na windows OS, alatna traka za programe ja sa strane, ali u redu je suèelje.
 

Aco29

Moderator
Staff member
Dobri programeri obièno vole Linuxe, a Windowse smatraju sranjima..
Odkud ti to,da programeri obièno vole Linux, Ja ga više volim nego windows,volim svaki drugi os više od windowsa.Barem one koje sam probao.

Linux,Mac OS X, BSD.

Inaèe Windows u zadnji par godina koristim ako baš nešto na njemu moram odraditi,recimo upravo sad nešto radim na njemu.Ali znam po mesec dana uopšte ne dignuti windows.

To je stvar navike prvenstveno ,zatim želja za istraživanjem,probaš ovaj,probaš onaj i onda ti se nešto svidi,i tek vidiš sta je i kakav je windows kao sistem.

I da ima daleko boljih sistema od njega.
 

Aco29

Moderator
Staff member
Nikad nisam bio Ubuntu-vac što zbog Unity što mi se njihova politika nikad nije svidjela, ali uvjek kad izađe nova verzija probam ga.
Pošto je LTS verzija, ništa ja posebno ne primjećujem u odnosnu na prošlu LTS verziju koja je još na snazi do 2017, plus što još mora proći neko vrijeme da se to ispegla sve i dođu stvati na svoje mjesto.
 

STONE

Prijatelj *****a
Unity definitivno brži nego prije..
Samo sustav mi djeluje puno fluidniji i brži..
Instalacija protekla turbo brzoo!!
Nisam ljubitelj Unity-a,al stvarno novi Ubuntu zaslužuje sve pohvale..;)

Čak sam ga i bivšem korisniku i zakletom ljubitelju XP-a instalirao...
 

Tribanj

Addicted to Download.hr
Instalirao sam Ubuntu 14.04 64-bitni i ostaje stari problem, a to je da imam problema sa zvukom na Skype. Zanima me koji je najbolji besplatni Linux. Naravno, znam da su ukusi različiti, ali ipak postoje određeni kriteriji po kojima se može zaključiti koji je Linux bolji od drugih Linuxa.
 

Aco29

Moderator
Staff member
Koji izabrati to je malo teže pitanje, najbolje probaš nekoliko distribucija pa šta ti se svidi. Još jedna stvar, je izbor okruženja ono ti ovisi koliko ti je računar jak i stvar ukusa.
Ja lično bih ti preporučio Arch kojeg koristim ja , ali to nije nikako distribucija za početnike zbog same instalacije i podešavanja, jer sva instalacija ti ide pješke kroz terminal nema Gui instalera. Možeš recimo probati Manjaro koji je fantastičan on ti je baziran na arch-u i user frendly distribucija je, lako se instalira i podešava, pošto je baziran na arch-u samim tim imaš bezbroj paketa za njega, plus roling distribucija je.
Znači ne moraš ganjati uvjek zadnje izdanje samo je nadograđuješ putem update.
Sa druge strane mnogi bi ti preporučili nešto što je bazirano na Ubuntu recimo Linux Mint, ZorinOS, Elementary OS ili tako nešto. Mint je strašno dobra distra namenjena za početnike i dolazi malte ne u svim mogućim okruženjima tako da i nju možeš probati.
Što se tiče distribucije koja je bazirana na ubuntu moj ti je prijedlog Peppermint, to je strašno dobra distra LXDE je okruženje koje ja lično preferiram, lijepo radi, brz je i stabilan.
U vezi okruženja.. ako tražiš da je baš u fulu da ne moraš poslije puno čačkati i instalirati naknado programe barem one osnovne onda ganjaj KDE, Gnome, Cinnamon.
Ako tražiš neko okruženje da ne guta puno resursa onda ganjaj LXDE ili Openbox ili tako nešto.
Već sam spomenuo ja preferiram LXDE iz razloga što mi se najviše sviđa, prosto, modularno i golo ko pištolj , pa ću ga ja sebi podešavati kako hoću.
Ili možeš izabrati sredinu XFCE ili Mate , nisu previše zahtjevni a i dolaze sa osnovnim programima.

Uglavnom najbolje probaš više distribucija pa šta ti se svidi i na čemu bude bazirana distribucija ti ćeš dalje sam već čačkati i tražiti.
 
Last edited:
Top