Advertisement

Smrzava Explorer

Franc

Jazavac
8.1 - x64
Već neko vrijeme imam problem da mi se Explorer smrzne na desni klik miša. Nakon toga prikazuje se spinner cursor i taj dio Windowsa ostaje smrznut. Ne postoji šema ili model prema kojem se to dešava, ne postoji određeno vrijeme, period ili funkcija koja bi bila okidač, ali uglavnom opazio sam da se u većini slučajeva dešava onda ako mapa prikazuje ikone kao thumbnailse.
Tada ako se ikone ne prikažu kako treba (tj. ako umjesto thumbnailsa se prikazuju blank ikone) i ako se tada klikne desnim klikom miša dolazi do smrzavanja isključivo tog prozora dok cijeli Windows i dalje normalno radi.

Ovo se odnosi na svaki dio Windowsa koji je povezan sa Explorerom; na svaki prozor, na sam Desktop, itd.
Upravo sada, dok ovo pišem, mi se smrznuo na Desktopu - kliknuo sam desnim klikom na ikonu.

Log out/Sign out/Restart Windowsa ili ponovni restart Explorera pomaže, no koliko vidim danas je skroz popi*dio i često mi to radi i nakon restarta.

E sada dolazim do onog dijela gdje počinjem lagano sumnjati na hardver (najviše na HDD) jer čak i sa ponovnim vraćanjem sustava (backupa) isto to se dešava.

Jeli tko iskusio nešto slično?

Edit:
u Event Vieweru (log-u) ne postoji ama baš ništa što bi ukazivalo na taj problem, što mi je skroz čudno. Uopće nema zapisa da se tu nešto događalo, interesatno. :)


 
Last edited:
Advertisement

gorand

Software guru
franc,što se tiče tvog problema ,to se može događati pogotovo sa slikama i video datotekama kad su oštećene ili imaš problema sa kodecima i slično.......međutim ,vratio si backup,pa pretpostavljam da je to prije sve radilo i onda ne bi upučivalo na to......ali ću ti napomenuti prije nego se baciš na utvrđivanje problema hardverske prirode,ako su te mape sa slikama koje stvaraju problem na drugom disku,probaj ih odstraniti i raditi isključivo sa c diskom i sa novim slikama,da vidiš da li će i dalje biti problem,...pojednostavljeno ,probaj isključiti mogučnost da su ti neke datoteke (slike,videa) oštećene ,pa mogu praviti problem i kad vratiš backup......
 

Franc

Jazavac
Mislim da bi sve te slike bi trebale biti ok. Jer nije bitno koja je slika i odakle je.

Da, imam par backupa koji su radili fantastično do nekih zadnjih mjesec dana. Od tada dolaze ti problemi. Prije toga sve ok. I bez obzira vratio backup jednom ili 10 puta opet ista stvar se nakon nekog vremena počne dešavati.

Znaš zašto još sumnjam na HDD-e. Kad se otvori My Computer (This PC) pa kad treba učitati/prikazati ikone diskova, koje su također u thumbnails prikazu, kao i na slikama tada na isti način se prikazuju blank thumbnailsi. I onda je tu dovoljan desni klik na disk i to je to, zablokira. Ne mora biti slika u pitanju.

Sve ovo se dešava random metodom, nema šeme i nezna se kad će se pokazati ok, a kada će se zblesirati.

Sad će netko možda spomenuti update drajvera što bih i ja pretpostavio i predložio , pa možda će se spomenuti da nekakav program, virus to čini, pa skeniranje SFC metodom, itd. Sve je to ažurirano, sve ispitujem na tanane zadnjih tjedana ali jednostavno sam zaglavio i više nemam ideju.

Najgore od svega što Event Viewer ništa od toga ne vidi. Lako bi bilo kad bi on nešto zapisao.
 

gorand

Software guru
pa i meni se čini da je najprije do hardvera....jer vraćanjem ispravnih backupa problem bi trebao biti rješen,ako je softverske prirode....iako te vuče na disk,nemoj isključiti i druge komponente......šta kažu programi za testiranje diska?
 

dalmatino

............
Ako je do HDD-a brzo će doći do gašenja-restarta kompa ili do problema u podizanju Windowsa u to sam uvjeren na tome neće stati,ja nekako ne sumnjam na HDD što ne mora značiti da sam upravu,mislim da ima neke bad sectore da nebi mogao vratiti backup,što i ne mora biti imam ja 1 HDD koji me muči od kada sam kupio komp ne na ovaj način al muči me,par dana radi bez greške ,onda problem sa otvaranjem,pa podizanjem Windowsa pa kada zaglibi do kraja nemogu više ni u bios ući,zato kažem ako je do HDD-a neće stati na tome ,neznam jesi li probao ono na Disc C-svojstva i provjera a ako baš toliko sumnjaš na HDD ja bi ti još preporučio i HDD Regenerator,meni sumnjiva grafička driveri,je da si pisao da si testirao,probao al ja više sumnjam na nju,HDD kad je baš u banani napravi pravi dar mar a ovo mi nije takav simptom,nema veze ako nemaš na njemu Windowse ako je do HDD-a biće problema sa podizanjem Windowsa sa drugog HDD-a a ako ti to traje dugo a sve osim te greške radi normalno ja isključujem HDD,neznam Franc zašto nebi probao sa nekim drugim HDD-om nevjerujem da ti to nemaš čisto da vidiš reakciju sat-dva,dan-dva
 
Last edited:

Franc

Jazavac
Moram biti iskren i reći da nisam išao u dublju analizu diska. Pokušati ću sutra uhvatiti vremena samo za to i probati.
Sad sam opet pokušao sa novim verzijama drivera, između ostalog i za grafičku.
 

zbracun

PC guru
A da za početak probaš promrdat ili zamjenit kablove na disku / diskovima? I to hoće stvarat slične probleme. Možeš probat i puni format C diska. Ako ima koji bad sektor, izolirat će ga, pa će se onda vidjetšta će biti.
 

Aco29

Moderator
Staff member
Kakve veze ima Backup sa bad sektorima na disku ako ih ima on ih prebacuje u "spare area". on će moći beckup odraditi čim mu disk je još operativan. Jedino velika količina relocated sektora ako je u pitanju. Što se tiče HDD Regenerator nema programa koji poravlja fizičko oštećenje na hrad disku to je nemoguće, taj program je samo dobro izreklamiran ništa drugo. On samo izoluje loše sectore ako ima tj sakrije ih da su nevidljivi. Svaki disk koji ima veliku količinu relocated sektora je debela veresija i tu ne pomaže ni jedan program a niti takav disk je preporučljiva za pohranu podataka.
Ako sumnjaš na provjeru hard diska onda ga testiraj nekim programom koji radi van aktivnog windowsa, MHDD ti je poprilično pouzadan program koji radi van aktivnog windowsa. I ne bih bilo loše da njim testiraš hard disk. A druga stvar je mogućnost virusa što si spomenuo, i bez obzira što si skenirao antivirusom ili nekim programom moguće je da se nešto provuklo.
 

dalmatino

............
Kakve veze ima backup sa bad sektorima na disku ako ih ima on ih prebacuje u "spare area". on će moći beckup odraditi čim mu disk je još operativan.
Napravi backup neispravnog disca sa macrium reflect i ja ti dam što želiš,na taj disc instalacija windowsa ide bez problema al backup ne,ima programa koji rade backup sector po sector i ako je bilo koji neispravan neće napraviti backup,što se tiče HDD Regeneratora nešto popravi nešto uopće ne vidi baš kao i taj MHDD sve je to lutrija,može tu biti više razloga,čak i do pržilice,napajanja itd. Franc znaš koristiti Linux ,zašto ne probati sa nekim Live CD-om i ako radi sve OK ,onda je lako moguće do HDD-a
 
Last edited:

Aco29

Moderator
Staff member
MHHD ti ne popravlja loše sektore on ti prepozanje samo loše sektore i daje ti delay sektora ,on to ti je veoma pozdan alat jedan od najpouzadnijih alata što se tiče provere hard diska.
Što se tiče live distribucije neke i da mu je hard disk oštećen šta može uraditi sa bilo kojom live distribucijom linuxa nju pokreće sa diska ili usb-a i može samo prostupiti istom disku ako hoće spasiti nešto ništa više. Nije na tom disku instaliran linux, i da jeste linux koristi sasvim drugi fajl sistem.
 

dalmatino

............
Jao Aco ako sam predložio Linux znači da sam mislio da isključi HDD i proba malo internet itd. sa linuxom i ako sve radi OK ,onda je vjerovatno do HDD-a ,bit je otkriti gdje je problem a baš zato dobro dođu te live distribucije ,ja koristim sedmicu live,to za backup sa macriumom nisam napisao napamet ,ja imam sve windowse uređene sa sysprep i napravim backup sa macriumumom al mi 1 nikako nije htio napraviti (nisam taj backup mogao nigdje vratiti(restore) i ako ga je uredno napraviodođe do skoro 99% i izbaci neki eror pa pasam tražio rješenje na netu i na njihovoj službenoj stranici sam pročitao to što sam napisao,neznam točno,što i kako fukcionira al mi je bitno kad nešto zapne da znam riješiti i u čemu je problem,ne sporim ja tvoje znanje al ne pišem ništa napamet sve što navodim sam imao ne isto al slično kao kod Franca i ako su mi tvoje kolege iz servisa govorili nešto drugo,nedavno sam te pitao za pržilicu i USB HDD i bilo je do napajanja
 

Aco29

Moderator
Staff member
Koje moje kolege :) iz servisa, ne razumiješ ti mene. Znači on će moći odraditi backup to nije problem iz windowsa će ga uraditi i vratiti ne treba mu nikakav program za to. Nego stvar je u tome što od toga nema nikave vajde o tome se radi. Spomenuo sam velika količina relocated sektora ako je u pitanju nema tu spasa, sačuvaj ono što možeš sačuvati pod hitno backup tu ne pomaže niti backup ima ikakve veze sa lošim sektorima.

Postoje ti dvije vrste loših sektora na hardu koji nastaju grebanje povrsine prilikom padova glave, i demagnetizacija ili obrtanje polariteta.Znači možeš bad sectore podijeliti na fizičke i logičke.
Kod prve vrste fizičke je ne moguće izvršiti poravku ako je ploča na pretpjela oštećenje tu nema spasa tu ne pomaže ni jedan program kao što je taj tipa HDD Regenerator.
Druga vrsta pogotovo kod obrnutog polariteta ti se ti sectori izoluju i to radi obični program od par megabajta kao što je taj regenerator.Daleko bolja opcija mu je low level format, taj alat se može naći pretežno kod proizvđača istog harda. Ako mu ni low level format ne pomgne onda je hard disk u vječnim lovištima već upola.
 
Last edited:

Franc

Jazavac
Kao što sam i pretpostavio. Počeo je bacati bad sektore.
Ma nema tu generatora/regeneratora koji bi bio završno rješenje, samo odgađanje neodgodivog.
Novi trošak.


 

Franc

Jazavac
Usput, traži se WD Red 3TB. Cijene su više manje iste na svim šopovima no možda netko ima nekog tko ima...
Red serija isključivo zbog svoje 'nativne' mogućnosti rada u NAS-u.

No otvoren sam za sve prijedloge. Možda nekakav Seagate NAS, mada ne vidim da ima isti od 3 TB?
 

Franc

Jazavac
Da, prioritet je Red. Išao bih možda i na Black seriju zbog petogodišnjeg jamstva uz malu nadoplatu, ali čitam da je kao traktor bučan.

Aco, kakve su okvirne cijene istog kod Vas? Ovdje 140-150 €.
 

Aco29

Moderator
Staff member
Ma šta će ti Black serija jesu najbrži ali su i najbučniji znaju baš biti bučniji za 5-6 decibela i oni su isključivo sistemski diskovi.. Red serija ima isto 5 godina garancije , što se tiče izdržljivosti oni bi trebali da su broj 1 čak to su diskovi koju su namjenjeni za rad 24/7 bukvalno da ga ne gasiš.

Cijena im je od 250 pa na gore, doduše pro serija Red dosta skuplja i do 350 maraka idu.

Ti ako budeš ganjao ganjaj tu pro seriju ganjaj ovaj model ako možeš..

WD Red Pro 3 TB NAS Hard Drive WD3001FFSX up to 16 bay: 3.5-inch SATA 6, 64MB Cache - Newegg.com
 
Last edited:

Aco29

Moderator
Staff member
Da na pro seriju sam i mislo na 5 godina garancije, a čekaj taj disk će biti samo za storage..
 

Franc

Jazavac
Da, bio bi storage u NAS-u. A drugi Samsung od 2 TB bio išao za system umjesto ovog što crkava.

Jel tko ikad kupovao u Extreme Digital, kakva su iskustva? Dzi?
edigital.hr
 
Top