Advertisement

Sistem - indeks zadovoljstva rada sa sustavom Windows

Jeste zadovoljni indeksom na vašem računalu/laptopu ?

 • Da

  Votes: 3 75.0%
 • Ne

  Votes: 1 25.0%

 • Total voters
  4

Tablet

Software guru
Što je indeks zadovoljstva rada sa sustavom Windows?
Link: Windows 7 i Windows 8


Windows 7
_________________________________________________________________

Indeksom zadovoljstva rada sa sustavom Windows mjere se mogućnosti računalne hardverske i softverske konfiguracije, a rezultat se izražava u obliku broja nazvanog temeljni rezultat. Veći temeljni rezultat obično znači da računalo radi brže i bolje od računala s nižim temeljnim rezultatom, osobito ako obavlja zahtjevnije zadatke, koji troše mnogo resursa.

Svaka komponenta hardvera dobiva zasebni međurezultat. Temeljni je rezultat računala određen najnižim pojedinačnim rezultatom neke komponente. Primjerice, ako je najniži pojedinačni rezultat pojedine hardverske komponente 2,6, temeljni je rezultat 2,6. Osnovni rezultat nije prosjek različitih međurezultata. Ipak, međurezultati vam mogu dati uvid u to kakve će biti performanse vama najvažnijih komponenti i pomoći da odlučite koje biste komponente trebali nadograditi.

Rezultati se trenutno kreću u rasponu od 1,0 do 7,9. Indeks zadovoljstva rada sa sustavom Windows osmišljen je da slijedi napredak računalne tehnologije. S povećavanjem brzine hardvera i poboljšavanjem performansi omogućit će se i bolji rezultati. Standardi za svaki stupanj indeksa općenito ostaju isti. U nekim bi se slučajevima, međutim, mogli razviti novi testovi na kojima bi rezultati mogli biti slabiji.

Napomena
 • Ako vaše računalo ima 64-bitni procesor (CPU) i 4 gigabajta (GB) ili manje RAM-a, podrezultat memorije za vaše računalo iznosit će najviše 5,9.

Podaci o performansama i alati

Osnovni rezultat računala
Osnovni rezultat čine minimalne performanse sustava, ovisno o mogućnostima različitih dijelova računala, uključujući memoriju s izravnim pristupom (RAM), središnju procesorsku jedinicu (CPU), tvrdi disk, opće grafičke performanse na radnoj površini i mogućnosti 3D grafike.
Međurezultat računala
Međurezultati su rezultati testnih pokretanja RAM-a, središnje procesorske jedinice (CPU), tvrdog diska, grafičkih performansi na radnoj površini te grafičkog računalnog hardvera za igranje 3D igara. Ako osnovni rezultat nije dovoljan za korištenje nekog programa ili sustava Windows 7, pomoću međurezultata možete saznati koje komponente morate nadograditi.

Windows 8
________________________________________________________________________________

Indeks zadovoljstva rada sa sustavom Windows mjera je koja upućuje na to koliko dobro PC funkcionira sa sustavom Windows i koristi osnovni rezultat za ocjenjivanje zadovoljstva rada koje možete očekivati. Veći osnovni rezultat obično znači da će PC biti brži i da će bolje reagirati nego PC s manjim osnovnim rezultatom.


Brojevi indeksa zadovoljstva rada sa sustavom Windows u odjeljku Podaci i alati vezani uz performanse
Svaka hardverska komponenta u PC-ju dobiva rezultat pod nazivom međurezultat. Ukupni osnovni rezultat za PC određuje se prema najnižem pojedinačnom međurezultatu, a ne prema njihovu prosjeku. Međurezultate možete pogledati da biste vidjeli kakve su performanse hardvera koji vam je najvažniji, što vam može pomoći pri donošenju odluke hoćete li nadograditi neke komponente PC-ja.

Napomena
 • Osnovni rezultat indeksa zadovoljstva rada sa sustavom Windows obično se kreće u rasponu od 1.0 do 7.9. No ako PC ima 64-bitni procesor i 4 GB ili manje RAM-a, međurezultat Memorija (RAM) za PC imat će maksimalnu vrijednost 5.9. To znači da će i ukupni osnovni rezultat biti ograničen na 5.9.
________________________________________________________________
Koji je vaš indeks ?
fffffffffffffff.jpg

 • Staviti vaš indeks zadovoljstva rada sa sustavom Windowsa - da vidimo kakve tko ima ocjene i rezultate.
_______________________________________________________________________________
 
Last edited:
Advertisement

Tablet

Software guru
Po meni su trebali uzmiti prosjek svih međurezultata da se dobije neka srednja ocjena :) ovako se piše najmanja ocjena - ali to je znak koja komponenta je najslabija
 

Tribanj

Software guru
To je sad pitanje. Na pr. imaš jako dobar procesor, a grafička kartica i RAM memorija nisu baš nešto. Za mnogo toga procesor jeste bitan, ali bez dobrih navedenih komponenti, mnoge stvari se i ne mogu baš brzo raditi.
 

gorand

Software guru
Po meni su trebali uzmiti prosjek svih međurezultata da se dobije neka srednja ocjena :) ovako se piše najmanja ocjena - ali to je znak koja komponenta je najslabija
To je sad pitanje. Na pr. imaš jako dobar procesor, a grafička kartica i RAM memorija nisu baš nešto. Za mnogo toga procesor jeste bitan, ali bez dobrih navedenih komponenti, mnoge stvari se i ne mogu baš brzo raditi.
obojica ste u pravu jer ako jedno računalo ima jak procesor i ram, a drugo isti taj proceor i ram ,a razlikuju se u grafičkoj....indeks će im biti isti (po najslabijoj komponenti)..i normalno ako je grafika npr. 512 mb..a igrica traži minimum 1gb.....ni jedno je se neće naigrati......i po tome je mišljenje tribanja ispravno,.a ujedno se tako i računa index.....međutim ja ipak mislim da kad se već govori o indexsu zadovoljstva sa radom da ipak treba gledati prosjek komponenti i različiti radovi na kompjuteru....jer recimo onaj komp sa jačim procesorom i memorijom odrađivat će sve druge poslove bolje od onog sa slabijim,bez obzira na istu grafiku....
 

Tribanj

Software guru
@gorand

Slažem se, ali ima grafičkih kartica od 512 MB koje su bolje od nekih grafičkih kartica koje su 1 GB. Bitni su GDDR, Direkt X i sl. Evo na pr. kod mene procesor, grafika i RAM memorija imaju solidne ocjene, dok je Hard Drive najlošija ocjena. Po meni, najbitnije je da se za svaku važniju komponentu pokazuju ocjene. Naravno, za navedene komponente koje su bolje, potrebiti su dobro napajanje, kućište i matična ploča. Jedno bez drugog ne ide.
 

zava

Software guru
kod mene je eto grafika losa i to znam jer nisam mogo igrat farming simulator 2013 na ovom laptopu
 

dalmatino

............
Kod mene nema ta opcija za provjeru,znam gdje se nalazi al je nema,biće što sam ubacio svoj logo,nema veze imam OK komp
 

Tribanj

Software guru
Ja sam provjeravao u Windows 7 i rezultati se uglavnom poklapaju. Mogu reći da se poklapaju skoro 100%. Barem kod mene.
 
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
Windows OS 27
Vijesti 0
Top