Advertisement

Savjeti

Advertisement

Tablet

Software guru
#2
Korištenje tipkovnice

Bilo da pi┼íete pismo ili prora─Źunavate broj─Źane podatke, va┼íe je tipkovnica glavno sredstvo unosa podataka na va┼íe ra─Źunalo. Jeste li znali da putem tipkovnice mo┼żete i upravljati svojim ra─Źunalom? Poznavanje nekolicine jednostavnih naredbi (uputa ra─Źunalu) mo┼że vam posao u─Źiniti djelotvornijim.

Raspored tipki

Tipke na tipkovnici mogu biti podijeljene u nekoliko grupa, ovisno o namjeni:

 • Alfanumeri─Źke tipke. ─îine ih slovne, broj─Źane, interpunkcijske i tipke simbola koje mo┼żete na─çi na klasi─Źnom pisa─çem stroju.

 • Kontrolne tipke. Upotrebljavaju se samostalno ili zajedno s ostalim tipkama da bi se izvr┼íila odre─Ĺena akcija. Naj─Źe┼í─çe kori┼ítene kontrolne tipke jesu Ctrl, Alt, tipka s logotipom sustava Windows
  i Esc.
 • Funkcijske tipke. Njih koristimo da bismo obavljali specifi─Źne zadatke. Ozna─Źene su kao F1, F2, F3... sve do F12. Njihove funkcije mogu se razlikovati od programa do programa.

 • Navigacijske tipke. Koriste se za pomicanje unutar dokumenata ili web-stranica i ure─Ĺivanje teksta. ─îine ih tipke sa strelicama te tipke HOME, END, PAGE UP, PAGE DOWN, DELETE i INSERT.

 • Numeri─Źki dio tipkovnice. Prakti─Źan je za brz unos brojeva.
Sljede─ça ilustracija prikazuje njihov raspored na uobi─Źajenoj tipkovnici. Raspored na va┼íoj tipkovnici mo┼że biti druga─Źiji.


Raspored tipki na tipkovnici

Pisanje teksta

Kada morate nešto napisati u programu, poruci e-pošte ili tekstnom okviru, vidjet ćete okomitu trepćuću crtu (
). To je pokaziva─Ź, poznat i kao to─Źka unosa. Pokazuje gdje ─çe zapo─Źeti tekst koji ─çete upisivati. Mo┼żete ga premje┼ítati klikom na ┼żeljeno mjesto ili pomo─çu navigacijskih tipki (vidi odjeljak "Upotreba navigacijskih tipki" u ovom ─Źlanku).
Uz slova, brojke, interpunkcijske znakove i simbole, tipke za pisanje obuhva─çaju i tipke Shift, Caps Lock, Tab, Enter, razmaknicu i Backspace.

Naziv tipke Upotreba

SHIFT Pritisnite tipku SHIFT u kombinaciji sa slovom da biste unijeli veliko slovo. Pritisnite tipku SHIFT u kombinaciji s drugom tipkom da biste napisali simbol koji je prikazan na njezinom gornjem dijelu.

CAPS LOCK Jedanput pritisnite tipku CAPS LOCK da biste pisali velikim slovima. Ponovo pritisnite tipku CAPS LOCK da biste isklju─Źili pisanje velikim slovima. Va┼ía tipkovnica mo┼żda ima svjetlosni indikator koji pokazuje je li naredba SCROLL LOCK uklju─Źena.

TAB Pritiskom na tipku Tab premjestite pokaziva─Ź za nekoliko razmaka unaprijed. Tipku TAB mo┼żete pritisnuti i da biste se prebacili na sljede─çi tekstni okvir na obrascu.

ENTER Pritisnite tipku ENTER da biste premjestili pokaziva─Ź na po─Źetak sljede─çeg retka teksta. U dijalo┼íkom okviru pritisnite tipku ENTER da biste odabrali istaknuti gumb.

Razmaknica Pritisnite razmaknicu da biste premjestili pokaziva─Ź jedno mjesto prema naprijed.

BACKSPACE Pritisnite tipku BACKSPACE da biste izbrisali znak ispred pokaziva─Źa ili odabrani tekst.


Upotreba tipkovnih pre─Źaca

Tipkovni pre─Źaci predstavljaju na─Źin izvo─Ĺenja akcija putem tipkovnice. Nazivaju se pre─Źacima zato ┼íto vam ubrzavaju rad. U stvari, gotovo svaku akciju ili naredbu mi┼íem mogu─çe je izvesti br┼że pomo─çu jedne ili vi┼íe tipki na tipkovnici.

U ─Źlancima iz sustava pomo─çi znak plus (+) izme─Ĺu dviju ili vi┼íe tipki ozna─Źava da ih treba pritisnuti kao kombinaciju. Primjerice, CTRL+A zna─Źi pritisnuti i dr┼żati tipku CTRL, a zatim pritisnuti tipku A. CTRL+SHIFT+A zna─Źi pritisnuti i dr┼żati tipke CTRL i SHIFT, a zatim pritisnuti tipku A.

Pronala┼żenje programskih pre─Źaca

Putem tipkovnice mo┼żete u ve─çini programa izdavati razli─Źite naredbe. Otvorite izbornik da biste vidjeli koje naredbe imaju tipkovne pre─Źace. Pre─Źaci se (ako postoje) prikazuju odmah uz stavke na izborniku.


Tipkovni─Źki pre─Źaci prikazuju se tik uz stavke izbornika.
Odabir izbornika, naredbi i mogu─çnosti

Pomo─çu tipkovnice mo┼żete otvarati izbornike te birati naredbe i ostale mogu─çnosti. U programu koji ima izbornike s podcrtanim slovima, pritisnite tipku ALT i podcrtano slovo da biste otvorili odgovaraju─çi izbornik. Pritisnite podcrtano slovo stavke na izborniku da biste odabrali tu naredbu. U programima koji koriste vrpcu, kao ┼íto su Bojanje i WordPad, prisak na tipku Alt prekriva (umjesto da podcrta) slovo koje se mo┼że pritisnuti.


Pritiskom na kombinaciju tipki Alt + F otvorite izbornik Datoteka, a zatim pritiskom na tipku P odaberite naredbu Ispis
Ovaj trik funkcionira i u dijalo┼íkim okvirima. Kada ugledate podcrtano slovo pridru┼żeno mogu─çnosti u dijalo┼íkom okviru, to zna─Źi da mo┼żete pritisnuti tipku ALT zajedno s tipkom tog slova da biste odabrali tu mogu─çnost.

Korisni pre─Źaci

Sljede─ça tablica daje popis najkorisnijih tipkovnih pre─Źaca. Detaljniji popis potra┼żite u odjeljku Tipkovni pre─Źaci.

Pritisnite ┼Żeljena radnja

Windows tipka Logo
Otvaranje izbornika Start

ALT+TAB Prebacivanje iz jednog otvorenog programa i prozora u drugi

ALT+F4 Zatvaranje aktivne stavke ili programa

CTRL+S Spremanje trenutno aktivne datoteke ili dokumenta (funkcionira u ve─çini programa)

CTRL+C Kopiranje odabrane stavke

CTRL+X Izrezivanje odabrane stavke

CTRL+V Lijepljenje odabrane stavke

CTRL+Z Poništavanje zadnje akcije

CTRL+A Odabir svih stavki u dokumentu ili prozoru

F1 Prikaz sustava pomo─çi programa ili sustava Windows

Tipka s logotipom sustava Windows
+ F1
Prikaz pomoći i podrške sustava Windows

ESC Odustajanje od trenutnog zadatka

Programska tipka
Otvaranje izbornika naredbi koje se odnose na odabrani program (jednako desnom kliku na odabir).


Navigacijske tipke

Navigacijske tipke omogu─çuju vam premje┼ítanje pokaziva─Źa, pomicanje unutar dokumenata ili web-stranica i ure─Ĺivanje teksta. Sljede─ça tablica daje popis nekih njihovih osnovnih namjena:

Pritisnite ┼Żeljena radnja

Strelica lijevo, desno, gore ili dolje Premje┼ítanje pokaziva─Źa ili odabira za jedno mjesto ili redak u smjeru strelice ili pomicanje sadr┼żaja web-stranice u smjeru strelice

HOME Premje┼ítanje pokaziva─Źa na po─Źetak retka teksta ili pomicanje na vrh web-stranice

END Premje┼ítanje pokaziva─Źa na kraj retka teksta ili pomicanje na dno web-stranice

CTRL+HOME Pomicanje na vrh dokumenta

CTRL+END Pomicanje na dno dokumenta

PAGE UP Premje┼ítanje pokaziva─Źa ili stranice jedan zaslon prema gore

PAGE DOWN Premje┼ítanje pokaziva─Źa ili stranice jedan zaslon prema dolje

DELETE Brisanje znaka iza pokaziva─Źa ili odabranog teksta; u sustavu Windows brisanje odabrane stavke i njezino premje┼ítanje u ko┼í za sme─çe

INSERT Uklju─Źivanje ili isklju─Źivanje na─Źina umetanja. Kada je na─Źin umetanja uklju─Źen, tekst koji tipkate po─Źinje od mjesta na kojem se nalazi pokaziva─Ź. Kada je na─Źin umetanja isklju─Źen, tekstom koji tipkate zamjenjuju se postoje─çi znakovi.


Rad s numeri─Źkim dijelom tipkovnice

Numeri─Źki dio tipkovnice, isto kao kalkulator ili zbrajalica, sadr┼żi znamenke 0 do 9, aritmeti─Źke operatore + (zbrajanje), - (oduzimanje), * (mno┼żenje) i / (dijeljenje) te decimalni zarez. Ti znakovi, naravno, postoje i drugdje na tipkovnici, ali raspored numeri─Źke tipkovnice omogu─çuje vam brz unos broj─Źanih ili matemati─Źkih operacija jednom rukom.

Numeri─Źki dio tipkovnice
Pritisnite tipku NUM LOCK da biste numeri─Źkom tipkovnicom unosili brojeve. Ve─çina tipkovnica ima svjetlosni indikator koji pokazuje je li kontrola NUM LOCK uklju─Źena. Kada je tipka NUM LOCK isklju─Źena, numeri─Źka tipkovnica funkcionira kao drugi skup navigacijskih tipki (te funkcije su ispisane uz brojeve ili simbole).

Numeri─Źki dio tipkovnice mo┼żete koristiti za jednostavne izra─Źune putem Kalkulatora.

Rad s Kalkulatorom putem numeri─Źkog dijela tipkovnice

Tri neobi─Źne tipke

Do sada smo raspravili namjenu gotovo svake tipke koju biste mogli koristiti. Me─Ĺutim, za one istinski znati┼żeljne, istra┼żit ─çemo i tri najmisterioznije tipke na tipkovnici: PRTSCN, SCROLL LOCK i PAUSE/BREAK.

PRTSCN (ili PRINT SCREEN)

Nekada davno, ova je tipka ─Źinila upravo ono ┼íto na njoj pi┼íe - slala je trenutni sadr┼żaj zaslona pisa─Źu. Danas, pritiskom na tipku PRINT SCREEN snima se slika sadr┼żaja cijelog zaslona ("snimka zaslona") i kopira u me─Ĺuspremnik u memoriji ra─Źunala. Odatle je mo┼żete zalijepiti (CTRL+V) u program Microsoft Bojanje ili neki drugi te je prema ┼żelji ispisati.

Jo┼í je neobi─Źnija naredba SYS RQ, koja na nekim tipkovnicama dijeli tipku s naredbom PRINT SCREEN. Povijesno gledaju─çi, naredba SYS RQ bila je zami┼íljena kao "sistemski zahtjev", ali u sustavu Windows ta naredba nije omogu─çena.

Dodatne informacije o tipki Print Screen potra┼żite u odjeljku Snimanje zaslona (ispis sadr┼żaja na zaslonu).

Savjet
 • Pritisnite ALT+PRTSCN da biste snimili sliku samo aktivnog prozora, umjesto sadr┼żaja cijelog zaslona.
SCRLK (ili SCROLL LOCK)

U ve─çini programa pritisak na tipku SCROLL LOCK ne ─Źini ni┼íta. U nekoliko ─çe se programa pritiskom na tipku SCROLL LOCK promijeniti pona┼íanje tipki strelica te tipki PAGE UP i PAGE DOWN. Pritiskom na te tipke omogu─çuje se pomicanje kroz dokument bez promjene polo┼żaja pokaziva─Źa ili odabira. Va┼ía tipkovnica mo┼żda ima svjetlosni indikator koji pokazuje je li naredba SCROLL LOCK uklju─Źena.

PAUSE/BREAK

To je tipka koju ─çete rijetko koristiti. Neki se stariji programi tom tipkom privremeno zaustavljaju ili, u kombinaciji s tipkom CTRL, potpuno zatvaraju.


Ostale tipke

Neke suvremene tipkovnice imaju "vru─çe tipke" ili gumbe, koji ─çe vam jednim pritiskom omogu─çiti brzi pristup programima, datotekama ili naredbama. Na drugima postoji kontrola glasno─çe, kota─Źi─çi za pomicanje, kota─Źi─çi za zumiranje i sli─Źno. Pojedinosti o tim zna─Źajkama potra┼żite u materijalima isporu─Źenima s va┼íom tipkovnicom ili ra─Źunalom ili na web-mjestu proizvo─Ĺa─Źa.


Savjeti za sigurniji rad s tipkovnicom

Pravilnom upotrebom tipkovnice izbje─çi ─çete bol ili ozljede zape┼í─ça, ┼íaka i ruku, pogotovo ako ─Źesto i dugo radite s ra─Źunalom. Evo nekoliko savjeta koji ─çe vam pomo─çi da izbjegnete probleme:
 • Postavite tipkovnicu na razinu laktova. Nadlaktice trebaju biti opu┼ítene i uz tijelo.
 • Tipkovnicu postavite ravno ispred sebe. Ako va┼ía tipkovnica ima numeri─Źki dio, kao to─Źka za centriranje mo┼że poslu┼żiti razmaknica.
 • Tipkajte dr┼że─çi ┼íake i zape┼í─ça iznad tipkovnice da biste mogli dosegnuti udaljenije tipke bez istezanja prstiju.
 • Tijekom pisanja izbjegavajte na bilo ┼íto oslanjati dlanove ili zape┼í─ça. Ako va┼ía tipkovnica ima podlogu za odmaranje dlanova, koristite je samo da biste se odmorili od tipkanja.
 • Tijekom pisanja lagano tipkajte i dr┼żite zape┼í─ça ispru┼żenima.
 • Kada ne tipkate, opustite ramena i ruke.
 • Svakih 15 do 20 minuta napravite kratku stanku.
 
Last edited:

Tablet

Software guru
#3
32-bitni i 64-bitni Windows: naj─Źe┼í─ça pitanja

Koja je razlika izme─Ĺu 32-bitnih i 64-bitnih verzija sustava Windows?
Pojmovi 32-bitni i 64-bitni odnose se na na─Źin na koji procesor ra─Źunala, koji se naziva i CPU, obra─Ĺuje podatke. 64-bitna verzija sustava Windows barata s velikom koli─Źinom memorije s izravnim pristupom (RAM) u─Źinkovitije nego 32-bitni sustav.

Koju verziju sustava Windows 7 instalirati? 32-bitnu ili 64-bitnu verziju?
Da biste instalirali 64-bitnu verziju sustava Windows 7, potreban vam je procesor koji mo┼że koristiti 64-bitnu verziju sustava Windows. Prednosti kori┼ítenja 64-bitnog operacijskog sustava najuo─Źljivije su kad imate veliku koli─Źinu memorije s izravnim pristupom (RAM) instalirane na ra─Źunalu, tipi─Źno 4 GB RAM-a ili vi┼íe. U takvim slu─Źajevima, budu─çi da 64-bitni operacijski sustav mo┼że baratati s velikom koli─Źinom memorije u─Źinkovitije nego 32-bitni operacijski sustav, 64-bitni sustav br┼że radi kada izvodi nekoliko programa istovremeno te se ─Źesto prebacuje izme─Ĺu njih.

Kako saznati koristi li moje ra─Źunalo 64-bitnu verziju sustava Windows?
Da biste koristili 64-bitnu verziju sustava Windows, va┼íe ra─Źunalo mora imati 64-bitni procesor. Da biste saznali mo┼że li va┼í procesor koristiti 64-bitnu verziju, u sustavu Windows 7 ili Windows Vista u─Źinite sljede─çe:
 1. Otvorite informacije o performansama i alate klikom na gumb Start
  , a zatim kliknite Upravlja─Źka plo─Źa. U okvir za pretra┼żivanje unesite informacije o performansama i alati, a zatim na popisu rezultata kliknite Informacije o performansama i alati.
 2. U─Źinite ne┼íto od sljede─çeg:
  • U sustavu Windows 7 kliknite Prikaz i ispis detalja o performansama i sustavu.
  • Windows VistaKliknite Prikaz i ispis detalja.
 3. U odjeljku Sustav u rubrici Vrsta sustava ─çe biti prikazano koji operacijski sustav trenutno koristi ra─Źunalo, a da li mo┼że izvoditi 64-bitnu verziju sustava Windows ─çe biti prikazano u rubrici podr┼żava 64-bitni rad. (Ako ra─Źunalo ve─ç izvodi 64-bitnu verziju sustava Windows, ne─çete vidjeti unos podr┼żava 64-bitni rad.)
Je li mogu─çe s 32-bitne verzije sustava Windows prije─çi na 64-bitnu verziju sustava Windows 7 ili s 64-bitne verzije sustava Windows 7 prije─çi na 32-bitnu verziju sustava Windows?.
Tijekom instalacije sustava Windows 7 mo┼żete koristiti mogu─çnost nadogradnje kojom se ─Źuvaju datoteke, postavke i programi samo ako trenutno koristite 32-bitnu verziju sustava Windows Vista, a ┼żelite izvr┼íiti nadogradnju na 32-bitnu verziju sustava Windows 7. Isto tako, ako trenutno koristite 64-bitnu verziju sustava Windows Vista, mo┼żete izvr┼íiti samo nadogradnju na neku drugu 64-bitnu verziju sustava Windows 7.

Ako ┼żelite s 32-bitne verzije sustava Windows prije─çi na 64-bitnu verziju sustava Windows 7 ili obrnuto, stvorite sigurnosne kopije datoteka i izvedite prilago─Ĺenu instalaciju tijekom instalacije sustava Windows 7. Potom ─çete morati ponovno vratiti datoteke i ponovno instalirati programe.

Napomene
 • Da biste instalirali 64-bitnu verziju sustava Windows 7 na ra─Źunalu na kojem je instalirana 32-bitna verzija sustava Windows, morat ─çete pokrenuti ra─Źunalo (odnosno "podi─çi" sustav" pomo─çu instalacijskog diska ili datoteka sa 64-bitnom verzijom sustava Windows 7.

 • Ako ra─Źunalo pokrenete pomo─çu instalacijskog diska ili datoteka sa 64-bitnom verzijom sustava Windows 7, ali va┼íe ra─Źunalo ne mo┼że koristiti 64-bitnu verziju sustava Windows, prikazat ─çe se pogre┼íka Windows upravitelja pokretanja. Umjesto toga morat ─çete koristiti instalacijski disk ili datoteke s 32-bitnom verzijom sustava Windows 7.

 • Windows Easy Transfer ne mo┼że prenositi datoteke iz 64-bitne verzije sustava Windows u 32-bitnu verziju sustava Windows. Ako koristite 64-bitnu verziju sustava Windows Vista, ali planirate instalirati 32-bitnu verziju sustava Windows 7, datoteke mo┼żete prenijeti ru─Źno na vanjsku lokaciju ili pomo─çu zna─Źajke sigurnosnog kopiranja i vra─çanja u sustavu Windows Vista. (Ako koristite 64-bitnu verziju sustava Windows XP prijenos datoteka na vanjsku lokaciju morat ─çete izvr┼íiti ru─Źno.)
Kori┼ítenje 32-bitnih programa na 64-bitnom ra─Źunalu
Ve─çina programa razvijenih za 32-bitnu verziju sustava Windows radi u 64-bitnoj verziji sustava Windows. Najva┼żnije su iznimke mnogi antivirusni programi.

Upravlja─Źki programi ure─Ĺaja koji su razvijeni za 32-bitne verzije sustava Windows ne rade na ra─Źunalima koja koriste 64-bitnu verziju sustava Windows. Pisa─Ź ili neki drugi ure─Ĺaj koji ima samo 32-bitne upravlja─Źke programe ne─çe ispravno raditi ako ga poku┼íate instalirati na 64-bitnoj verziji sustava Windows. Informacije o pronala┼żenju upravlja─Źkih programa potra┼żite u odjeljku A┼żuriranje upravlja─Źkog programa za hardver koji ne radi ispravno ili otvorite web-mjesto proizvo─Ĺa─Źa ure─Ĺaja.

Kori┼ítenje 32-bitnih programa na 64-bitnom ra─Źunalu
Ako je program posebno razvijen za 64-bitnu verziju sustava Windows, ne─çe raditi na 32-bitnoj verziji sustava Windows. (No ve─çina programa razvijenih za 32-bitnu verziju sustava Windows radi u 64-bitnoj verziji sustava Windows.)

Upravlja─Źki programi ure─Ĺaja koji su razvijeni za 64-bitne verzije sustava Windows ne rade na ra─Źunalima koja koriste 32-bitnu verziju sustava Windows. Informacije o pronala┼żenju upravlja─Źkih programa potra┼żite u odjeljku A┼żuriranje upravlja─Źkog programa za hardver koji ne radi ispravno ili otvorite web-mjesto proizvo─Ĺa─Źa ure─Ĺaja.

Pronala┼żenje programa i ure─Ĺaja koji rade s 64-bitnom verzijom sustava Windows 7
Da biste prona┼íli programe i ure─Ĺaje koji ─çe raditi sa sustavom Windows 7, potra┼żite one s logotipom "Kompatibilno sa sustavom Windows 7". Oni su provjereno kompatibilni s 32-bitnom i 64-bitnom verzijom sustava Windows 7.

Mo┼żete posjetiti i web-mjesto centra za kompatibilnost sustava Windows 7 te provjeriti je li program ili ure─Ĺaj kompatibilan s 64-bitnom verzijom sustavaWindows 7. Proizvo─Ĺa─Źi hardvera i softvera stalno a┼żuriraju te informacije pa ih ─Źesto provjeravajte.

Trebam li 64-bitne upravlja─Źke programe ako koristim 64-bitnu verziju sustava Windows?
Da. Svim hardverskim ure─Ĺajima su potrebni 64-bitni upravlja─Źki programi da bi radili na 64-bitnoj verziji sustava Windows. Upravlja─Źki programi koji su razvijeni za 32-bitne verzije sustava Windows ne rade na ra─Źunalima koji izvode 64-bitne verzije sustava Windows.
 
Last edited:
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
Hardver 19
Hardver 67
Disk i datoteke 5
Windows XP 4
Top