Advertisement

Računalni virusi na Smart televizorima..

STONE

Prijatelj *****a
Baš sam se nedavno sa poznanikom upustio u raspravu oko ugroženosti Smart TV-a na hakerske napade kad danas naletih na zanimljiv članak.

Iako se još ne radi o raširenom fenomenu,uskoro tj.jako brzo,doći će vrijeme kada ćete na svom Smart TV-u morati imati instaliran kakav dobar antivirus i firewall da bi ste bili sigurni!!

Možda još sad zvuči čudno ali uskoro neće biti..

Naravno ne treba paničariti već realno sagledati i zaključiti da ako vaš Smart TV ima pristup internetu tada postoji mogućnost da bude hakiran.Baš poput i ostalih uređaja (PC,tablet,laptot,smartphone) a sa kojima pristupate net-u.
Dakle Smart Televizori niu sami po sebi ugroženi u smislu sigirnosti već je rizik prisutan isključivo kada je Smart TV spojen na Net!!
Za one koji ne znaju,Smart TV je hibrid televizije i računala.
Sa njim možete pored klasičnog gledanja TV programa također surfati internetom,instalirati i pokrenuti aplikacije itd itd..

Za sada iskustva nekih korisnika kojima je Smart TV bio hakiran govore da je napadač na hakiranom Smart TV mogao isključiti i uključiti njegovu integriranu kameru,preuzeti kontrolu nad društvenim aplikacijama poput Facebooka ili Skype-a,mijenjati kanale,podešavati postavki TV i sl.

Naravno nije baš sve tako crno jer unatoč postojanju ranjivosti i mogućnosti širenja,još uvjek nije bilo značajnijih virusa koji bi iskoristili moguće ranjivosti u Smart Tv-u.
Zato je još uvjek teško odrediti najbolju obranu od napada kada pravi napadi tehnički još ni ne postoje.

Ono što se preporuča je više manje standard načela sigurnosti.Dakle:

Pratite i instalirajte ažuriranja.
Proizvođači će učiniti sve kako bi zakrpali sigurnosne rupe,tako da je najbolje da vama Smart TV bude ažurirana s najnovijim firmware-om.

Koristite firewall.
Svaki uređaj koji se spaja na Internet bi trebao biti čuvan od strane firewall tako da i Smart TV nije iznimka. Za sada,najbolje bi bilo koristiti hardverski firewall (router-firewall)

Malware Skeniranje.
Naravno ovo ovisi najprije o sposobnosti vašeg Smart TV,dakle da li vaš Smart TV ima pristup aplikacijama tipa malware skeneri..

Sigurnost kamere.
Ovdje pali taktika koja se primjenjuje kod sigurnosti web camera.Uvijek pretpostaviti da je kamera na Smart TV-u uključen i ne činite ništa ispred Smart Tv što ne biste htjeli da izađe u javnost.Ako ste previše paranoični uvjek možete kameru na Smart Tv-u prekriti komadom trake..

Zamjenite Smart TV.
Ako ste pak pre pre paranoični uvijek možete Smart TV zamjeniti s tradicionalnim TV-om.:D

smart-tv-hack-840x420.jpg
 
Last edited:
Advertisement
Top