Advertisement

Procesor AMD Phenom II X4 Black Edition 965

Tribanj

Software guru
Imam problem s navedenim procesorom. Procesor radi, kad je sustav u mirovanju, onda je temperature procesora oko 55°C, a kad sam na primjer radio Backup sustava temperatura se popela i do 86°C. maksimalno je dozvoljeno 62°C. Razlog je što ne radi ventilator hladnjaka od procesora iako me u BIOS-u obavještava da ventilator radi i da ima više od 1700 rpm.

Molio bih hitan savjet.
 
Advertisement

Franc

Jazavac
Uff, uff...
To čak i nije visoka temperatura ako ne radi hlađenje cpu-a. Ne želim te plašiti ali pod hitno stavljaj novi cooler, barem onaj stock (orginalni) ako se nema novaca za bolje.
Ako se ne varam to je AM2+/AM3 socket?

Evo nekih:
http://www.links.hr/?page=sviartikli&option=search&id_kategorija=0&search_phrase=cooler am2

P.S.
Dok ne nabaviš novi cooler, za vrijeme korištenja pc-a, ako kojim slučajem imaš nekakav kućni ventilator, ne bi bilo loše da otvoriš kutiju i staviš taj ventilator blizu cpu-a (neka puše u njega). U svakom slučaju prati temp. i izbjegavaj sve te stvari koje opterećuju cpu dok ne nabaviš vent.
 

Tribanj

Software guru
Imam original hladnjak koji dolazi s procesorom. Možda bi bilo najbolje da to stavim dok ne nabavim bolji hladnjak?
 

Franc

Jazavac
Da taj orginalni stavi, odmah će spustiti temperaturu. Na tom orginalnom moj Phenom radi već 2-3 godine bez problema, a čuda toga obradi. :)
 

Tribanj

Software guru
Evo promijenio sam hladnjak, tj. stavio sam hladnjak koji dolazi s procesorom, očistio procesor od stare termalne paste i stavio novu termalnu pastu. Kad ništa ne radim, temperatura je 34°C.

Još jednom, hvala na odgovoru.
 

dalmatino

............
Ja nebi pokušao upaliti komp bez ventilatora na procesoru,jer to je preopasno a procesor je skup,vidim da si promjenio ventilator nego eto da se zna
 

Tribanj

Software guru
Znam, ali stvar je u tome da ja uopće nisam ni znao da je hladnjak otišao. Upalio računalo, kad ništa nisam radio temperatura dolazila do nekih 55°C, ali kad bih nešto radio, vidio sam da temperatura bude dosta visoka. Skinuo poklopac od računala i vidio da se ventilator od hladnjaka procesora uopće ne okreće. Bio je čist i nije imao toliko prašine da bi bilo problema zbog toga. Dok je poklopac bio otvoren mogao sam surfati, a da bi temperatura bila u granici 62°C. Pretpostavio sam da je otišao hladnjak, ali sam ipak to napisao ovdje na ovaj portal i nakon što sam dobio odgovor od Franc uradio sm ono o čemu sam već napisao na ovom portalu.
 

Tribanj

Software guru
Opet problem s procesorom. Sve do nekih 2 sata u mirovanju temperatura se kretala oko 40°C, a sada je oko 55°C. Temperatura u prostoriji se nije znatno promijenila. Svi ventilatori rade. Znači, ventilator napajanja, procesora, grafičke kartice i 3 ventilatora koja sam davno ugradio. Naponi procesora su u redu. Evo slike temperatura u BIOS-u i AIDA64. Cooler za procesor je njegov original koji je sve do danas jako dobro radio svoj posao.

U BIOS-u se pokazuje i CPU Fan 2 Speed koji iznosi oko 7030 RPM. Nemam pojma šta on pokazuje.

Što se tiče prašine, sve je čisto i do nje sigurno nije. 
Last edited:

Tribanj

Software guru
Mislim da je problem bio u SuperAntiSpyware 6.0.1110. U Task Manageru je imao visok postotak, kad sam ga isključio, temperatura je opet normalna oko 40°C.

Instalirao sam SuperAntiSpyware 6.0.1108 i sve radi u redu.

 
Last edited:

Tribanj

Software guru
Koristeći original cooler za ovaj procesor sve radi dobro, ali kad koristim aplikacije poput Rar Password Recovery i slične aplikacije, za 2-3 mimute temperatura s 40°C dođe do 62°C. Bila bi još i veća, ali ja prekinem rad ovakvih aplikacija. Proizvođač kaže da je max. temperatura za ovaj procesor 62°C. Bi li neki bolji cooler riješio ovaj problem?
 

Aco29

Moderator
Staff member
Za taj procesor ti je skoro pa neophodan kvalitetan kuler, njegov stock kuler je nikakvo rešenje pogtovo za one koji ganjaju igrice.
 

Tribanj

Software guru
Hvala na odgovoru. Ne igram igrice, ali ima nekih aplikacije koji procezora pregriju za 2 - 3 minute. Mislim da bi za solidan cooler bilo dostatno nekih 300 do 400 kn. U Linksu ima nekih za tu cijenu, ali ne znam je li to, to.
 

Aco29

Moderator
Staff member
Ma sva tri sam probao i ugrađivao više puta, Noctua je šampion od ova tri definitivno a i po spetifikacijama je najbolja. Inače Noctua što se tiče svih hlađenja je sam vrh.
Raijintek pa Cooler Master što se tiče buke.

@Tribanj

Ako si u mogućnosti pogledaj i Raijintek Pallas RAIJINTEK

On ti je takođe fantastičan kuler i poprilično tih.
 

Tribanj

Software guru
Hvala Aco. Budem malo kombinirao, ali u skladu s džepom. Mislim da je izbor dobar i sasvim sigurno da ču odabrati nešto od ovoga.
 
Top