Advertisement

Posebni alati za održavanje i optimiziranje koje ne trebate u Windowsima..

STONE

Prijatelj *****a
Dakle ova tema se tiče Windows korisnika (Sedmica i Osmica) kojima se nude oglasi za sve vrste alata i programa koji nude vrhunsku optimizaciju njihovih oper.sustava.Odmah na početku napominjem da apsolutno ne morate instalirati niti jedan od tih alata, koje vam se nudi jer korištenjem tih alata samo će te nakrcati i usporiti vaše računalo,vjerujte..Pojednostavite svoj rad na računalu,ne opterećujte se blještavim reklamama i obećanjima raznih softwerskih kompanija i preskočiti te alate,ne trebate ih...

Registry Cleaner

Definitivno,ne morate čistiti registre .Istine reda radi,postoje neki scenariji gdje čistači registra teoretski mogu riješiti neke probleme,ali to su jako,jako rijetke situacije.Tvrtke koje izdaju Registar čistače i zato naplaćuje solidne cijene često obećavaju da će baš njihov registar čistač ubrzati vaše računalo i popraviti bilo kakav problem u registrima ali to baš nije tako. Pokretanje Registri čistača jednom tjedno (kako proizvođači savjetuju) vjerojatno će uzrokovati više problema nego što će donjeti koristi. Registri u Windowsima su velika i kompleksna struktura i brisanje čak nekoliko tisuća sitnih unosa neće nešto ubrzati vaše računalo.

Ako pak nemožete nikako bez Registar čistača,preskočiti sve plaćene registar čistače te koristite Registar čistač koji dolazi s Ccleaner-om.

PC Cleaner

PC čistači su još jedan komad bezvrijednog i nepotebnog softvera na kompu.Poput čistača za registre i od PC čistača nikakve posebne koristi.Netko će reći,čekaj malo PC čistač vam može osloboditi dodatan prostor na HDD, a može vam čak i ubrzati računalo brisanjem privremenih datoteka .Istina,ali sve to možete učiniti i besplatnim Ccleaner-om ili čak Disk Cleanup alatom koji dolazi s Windowsima .Memory Optimizer

Windows ne treba nikakvu pomoć alata za "optimizaciju" ili "poboljšanje" memorije računala. RAM optimiziranje je možda bilo potrebno u vrijeme kada je Windows 95 bio glavni OS i kada su Windowsi imali jako loše upravljanje memorijom, a računala su imala malu količinu memorije, ali u današnje vrijeme takvi alati su beskorisni. Korištenje alata za optimizaciju memorije će zapravo usporiti vaše računalo s obzirom da alat odbacuje korisne cache datoteke iz vašeg RAM-a. Moderni operacijski sustavi su dizajnirani za korištenje sve svoje memorije na optimalan način..Ako ipak želite osloboditi memoriju,radije zatvoriti neke programe ali definitivno nemojte koristiti alate za optimizaciju memorije.Driver Cleaner

Bilo je vrijeme kada su alati za čišćenje drivera bili koristan komad softvera, ali danas više nisu jer ne morate čistiti svoje drivere.Danas se ne morate zamarati ažuriranjem drivera dok god vam stari šljakaju OK, osim ako vam ažurirani upravljački programi stignu preko Windows Update ili ako ste se suočili s nekakvim problemom i znate da će novi driveri taj problem popraviti. Jedina iznimka ažuriranju drivera je grafika ,s obzirom da su novi driveri ažurirani za maksimalne performanse,a ako ste stravstveni PC igrač, nećete ih propustiti .Game Booster

Vaš sustav ne treba biti "optimiziran" za igre u programu poput Game Booster-a.Program obećaje da će ubrzati vaše računalo radi boljih performansi kod igranja igara,zaustavljajući nepotrebne pozadinske procese. Usporedbe koje su vršene nisu našle nikakvu pravu razliku performansi u stvarnom svijetu igrivosti koristeći Game Booster .U svakom slučaju, ako skidate preko BitTorrent ili sl.programa ili dok koristite neke zahtjevne programe dok u pozadini igrate kakvu PC igre,naravno da će se igra usporiti ali zato vam ne treba neki dodatni alat kako bi zatvarili teške programe prije igranja igre..Posebni programi za defragmentaciju

Windows 7 i 8 imaju jako dobar sopstveni alat za defragmentaciju koji je više nego uspješan u svom poslu te automatski defragmentira vaš hard disk u pozadini kada je to zaista i potrebno.Ako ste prosječan korisnik Windowsa, ne morate čak ni pokrenuti defragmentaciju program ručno te stvarno nema nikakve potrebe za instaliranjem posebnih programa za defragmentaciju.

Alati za SSD optimiziranje

Suočeni s sa sve većim porastom korištenja solid-state diskova,a koji ne zahtijevaju defragmentaciju, izmišlja se topla voda te razne tvrtke nude sopstvene alate poput “SSD optimization”softwera. Ideja je da solid-state diskovi zahtijevaju program na računalu kako bi ih optimizirao tako da oni mogu raditi na svojim najvećim brzinama.Dosadašnja testiranja su pokazala da ne postoji niti jedan pravi i realni dokaz za to te da nema potrebe za instalaciju ovakvih alata.

Posebni programi za deinstalaciju

Windowsov alat za deinstalaciju softvera nije savršen, i to treba priznati jer često nakon deinstalacije ostavlja iza sebe masu beskorisnih datoteka. Da bi to izbjegli većina korisnika koriste poseben pograme za deinstalaciju koji usput izbrišu i sve datoteke koji deinstalirani program ostavi iza sebe.

Ovakvi alati stvarno mogu pomoći kako bi uklonili zaostale datoteke, ali vjerujte nekoliko datoteka koje su ostale uglavnom neće usporiti rad vašeg računala nit će zauzeti neki veliki prostor na vašem HDD bez obzira ako instalirate i deinstalirate velike količine programa svaki dan, ne trebate poseban program za deinstalaciju.

Naravno za one koji nikako ne mogu bez ove vrste alata opet preporučamo onaj besplatni koji dolazi sa Ccleaner-om.

Update Checker

Sami Windowsi nemaju neki standardni način provjere o ažuriranju programa, tako da svaki program mora provjeravati vlastita ažuriranja i upravljati ovim procesom. Neki korisnici pokušavaju rješiti ovaj problem pomoću posebnih programa koji će vam javiti kada su ažuriranja dostupna za bilo koji od vaših instaliranih programa.
Iz osobnog iskustva mogu reći kako ti alati prije i nisu bili loša stvar i da su znali biti jako korisni (primjer Adobe-ovog Flash Playera kojeg je potrebno stalno ažurirati iz sigurnosnih razloga a bilo je vrijeme kada sam Flash nije provjeravao vlastita ažuriranja). No,danas, bilo koji program kojeg treba ažurirati ima vlastitu integriranu značajku provjere ažuriranja. Windowsi,web.preglednici ,driveri za grafiku itd.svi oni će oni provjeriti ažuriranja i automatski ih instalirati ili će vas upozoriti na dostupnost ažuriranja.

Ne morate brinuti o promjenama u programima jer će te ih instalirati na upit,ali pustite vaš softwer neka brine o dostupnim ažuriranjima..

Outbound Firewall

Bilo je vrijeme kada su se proizvođači sigurnosnog softwera zabrinuli jer je Microsoft dodao sposoban firewall u sustavu Windows XP SP2.Naravno brzo su počela podcjenjivanja proizvođača koji su se fokusirali na slabosti i nemogućnosti Windows firewalla jer nije imao poput njihovih firewalla napredne mogućnosti poput one, koji programi na vašem računalu mogu pristupiti Internetu,a koji ne itd..

U stvarnosti ova značajka bar danas više nije nešto korisna.U vrijeme flat interneta, u vrijeme sinkroniziranja vlastitih podataka na web-u i neprestanom pristupu web sadržaju,prosječni Windows korisnici ne bi se trebali zamarati koje aplikacije mogu a koje se ne mogu spojiti na internet. Naravno još jedan od velikih pomaka je i sam firewall koji je sa Windows 7 i 8 postao firewall sa dosta dobrom konfiguracijom i podešavanjima i koji jako dobro obavlja svoj posao.Security Suite

Ne treba niti najmanje dvojiti koliko je Antivirusni softver koristan pa čak i ako ste jako oprezni jer recimo masu korisnika niti ne zna kako se velik broj ranjivosti nalazi u dodacima web.preglednika poput Flasha,o ostalim napastima,sumnjivim web.stranicama da i ne pričamo.U takvim slučajevima pravi AV dolazi do izražaja..

Međutim kompletni Security Suite,popularni all in one su sasvim druga stvar.Oni su pakirani i dolaze sa svakom dodatnom značajkom koje se mogu sjetiti poput: phishing filtera, teških Firewalla sa dosta dodatnih gumbića, alata za privremeno čišćenje softver,file-ova, kolačića od preglednika, i još brdo toga.Ako kojim slučajem trebamo pokrenuti antivirus, ne moramo zbog toga instalirati teški, sveobuhvatni paket dodatnih alata. Jer ja ako trebam zaseban alat za brisanje privremenih datoteka, koristiti ću besplatni i lagani CCleaner,a ne ovu tešku artiljeriju.

Najgore od svega što ovi Security Suite-i definitivno uspore rad računala sa svim svojim mogućim funkcijama. Posebno što ide na živce jesu njihove stalne obavijesti kojim vas podsjećaju da nešto rade. A uvijek nešto rade..


Na kraju,naravno ne želim ovim umanjiti masu Third-party programa koji vam mogu biti jako korisni na Windowsima..
Želja je bila prikazati prosječnom korisniku da ne mora na svoje Windowse nakrcati, bilo koji plaćeni i dobro izreklamirani komad softwera, jer i sami Windowsi,a i mali besplatni alati mogu isto tako dobro obaviti svoj posao..
 
Last edited:
Advertisement
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
Uredski alati 1
Download.hr 0
Top