PlayStation 4 - procurili detalji

rirobi

****
Eurogamer je objavio interesantan èlanak koji otkriva detalje o next-gen PlayStationu, a kada je autor istog Richard Leadbetter iz Digital Foundrya mi smatramo da je stvar ozbiljna. Kao što vjerojatno i znate 'PlayStation Oribs' je kodno ime next-gen nasljednika PlayStationa 3, a u spomenutom èlanku DF navodi kako njihovi pouzdani izvori tvrde da æe nova konzola ispod haube skrivati 8-jezgreni centralni procesor iz AMD-a radnog takta 1.6GHz deriviran iz njihove nove Jaguar arhitekture (koja je još u razvoju). Rijeè je o potpuno novoj liniji procesora koji æe ciljati na mobilno tržište odnosno na ugradnju u nove laptope i tablete. Prvi Jaguar procesori iz AMD-a trebali bi stiæi na PC tržište kasnije tijekom ove godine u verzijama s èetiri jezgre, dok æe posebna verzija Jaguara za sljedeæi PlayStation imati duplo više jezgri od toga uz još neke prilagodbe cjelokupnog dizajna.

Vrlo blizu pokraj centralnog procesora trebao bi stajati i grafièki procesor, a prema DF-ovim izvorima on æe takoðer doæi iz AMD-ovih tvornica. Navodno je rijeè je o posebnom èipu deriviranom iz vrlo sposobnog Radeon HD modela namijenjenog vrhunskim laptopima današnjice, Radeon 7970M. Za potrebe PlayStationa 4 ovaj èip æe navodno biti "srezan" za oko 10%, što u praksi znaèi da æe umjesto 20 raèunskih jedinica sadržavati 18 te da æe umjesto na 850 Mhz raditi na taktu od 800 Mhz.

Uz ta dva glavna èipa, DF navodi kako æe PlayStation nove generacije sadržavati još jedan poseban modul dizajniran da rastereti CPU u odreðenim situacijama - primjerice, kod izraèuna fizike. Pomoæ kod takvih izraèuna u nekim modernijim arhitekturama inaèe pruža grafièki procesor, no èini se da æe PlayStation 4 sadržavati posebnu jedinicu namijenjenu samo tom zadatku što može znaèiti da æe developeri na kraju imati više mjesta za iskorištavanje sirove snage konzolinog Radeon GPU-a. Sve ove komponente trebale bi biti dio jednog jedinstvenog procesora, a DF navodi da je njegovo kodno ime uistinu "Liverpool", kako se i prije navodilo.

Što se memorije tièe, DF saznaje da æe PlayStation 4 dolaziti s 4GB brzog GDDR5 RAM-a kakav inaèe dolazi s modernim PC grafièkim karticama, od èega æe 512 MB biti rezervirano za konzolin operativni sustav.

No složiti æete se s nama kada kažemo da sve te specifikacije ne znaèe ništa ako ne omoguæe nova, dosad nemoguæa iskustva u virtualnim svjetovima novih igara. A kljuèna stvar za ta nova iskustva može biti upravo kontroler, odnosno naèin na koji upravljamo likovima i kreæemo se tim svjetovima. Èini se da je Sony to prepoznao jer jedan potpuno novi traè koji otkrivaju izvori bliski CVG-u sugerira da æe PlayStation 4 odbaciti veæ vrlo stari DualShock dizajn kontrolera i uz PS4 predstaviti potpuno novi. Navodi se tako da bi PS4 kontroler mogao imati biometrièke senzore na drškama ili poleðini kontrolera što æe omoguæiti da igre koje igramo znaju brzinu kucanja našeg srca i temperaturu tijela. Osim toga, spominje se i da je Sony testirao kontroler s LCD ekranom osjetljivim na dodir - dakle nešto slièno GamePadu Wii U konzole.

CVG takoðer spominje kako bi službeno otkrivanje novog PlayStationa trebalo biti veæ za nekoliko tjedana, dakle definitivno prije E3 sajma.


Izvor: hcl.hr
 

Dzi

Administrator
Staff member
Mislim da je krajnje vrijeme za nove generacije igraèih konzola.
 
Top