Advertisement

Plati raèunalo koliko ga koristiš

Aco29

Moderator
Staff member


Zanimljiv Microsoftov koncept buduænosti korištenja raèunala


U Microsoftu raèunaju da je buduænost korištenja raèunala u modelu - plati koliko koristiš. Naime, poèetna cijena raèunala mogla bi biti puno manja ili bi korisnici raèunalo dobili besplatno, ali bi ga zato plaæali cijelo vrijeme koliko ga koriste. Tako bi korisnici koji veæinom surfaju Mrežom, šalju mailove i koriste male resurse raèunala njegovo korištenje plaæali relativnu malu svotu novca, dok bi oni koji bi ga koristili za igranje ili za korištenje teških programa koji troše puno raèunalnih resursa plaæali veæu svotu novca - u mjeseènim obrocima.

U Microsoftu kažu da ovakav naèin plaæanja raèunala itekako ima smisla jer bi se tako za male novca moglo dobiti snažno raèunalo pa bi korisnici koji takvo raèunalo preko tjedna rijetko koriste, jer veæinu vremena provode na poslu, bili na dobitku. No, kada odluèe odigrati koju igru preko vikenda, cijena korištenja bi se poveæala, ali bi se zato iskoristio sav potencijal snažnog raèunala. Kljuèan dio ovakvog modela jest tzv. sigurnosni modul koji bi stigao ugraðen u hardver ili softver i koji bi mjerio korištenje raèunala. Ovaj bi mehanizam trebao osigurati optimalno korištenje resursa za svaku pojedinu operaciju kako bi korisnik uvijek imao dovoljno resursa za surfanje/igranje te kako bi platio samo te resurse koje koristi.

Navedeni bi sigurnosni model vjerojatno uvjetovao korisnike da se drže odreðenog ISP-ja, nešto slièno poput potpisivanja ugovora s pružateljima mobilnih usluga te bi se njima plaæao odreðeni mjeseèni iznos. Cijene bi se tako mogle odreðivati po paketima korištenja koji bi mogli biti povezani sa softverom pa bi se tako paket Office aplikacija koji koristi manje resursa mogu plaæati po jedan dolar po satu, a nekakav paket za igranje koji ukljuèuje èitavu procesorsku snagu i 3D grafièku podršku za 1.25 ili više dolara po satu.

Pitanje je kako bi korisnici prihvatili ovakav koncept jer nam se nekako èini sigurnije odmah platiti raèunalo ili ga uzeti na kredit te svaki mjesec plaæati odreðeni fiksni iznos, nego razmišljati o tome koliko raèunalo koristimo. No, sigurno je da æe ovakav model imati i svojih pozitivnih strana te æe pogotovo zainteresirati korisnike koji cjeli dan na poslu provode uz raèunalo te ga doma ne koriste, ali bi tu i tamo htjeli zaigrati neku zahtjevniju igru pa im je potrebno snažno raèunalo kojeg bi inaèe skupo platili.

PC chip
 
Advertisement
Top