OS X, iOS i Linux najnesigurniji OS-ovi u 2014.

Dzi

Administrator
Staff member
Tvrtka GFI predstavila je rezultate svog istraživanja o najnesigurnijim operativnim sustavima u prošloj godini, nastalo proučavanjem podataka iz američke nacionalne baze sigurnosnih ranjivosti.

U odnosu na već tradicionalno mišljenje da je najnesigurniji sustav onaj Microsoftov, GFI-jevo istraživanje pokazuje nešto sasvim drugo. U prošloj godini, najnesigurniji operativni sustav s obzirom na količinu ranjivosti bio je Appleov Mac OS X, s ukupno 147 zabilježenih sigurnosnih ranjivosti (od čega je njih 64 ocijenjeno visokorizičnima).

Na drugom mjestu je još jedan Appleov mobilni operativni sustav, iOS, s 127 zabilježenih ranjivosti (32 visokorizične ranjivosti). Na trećem je mjestu Linux Kernel, s 119 zabilježenih ranjivosti (od čega ih 24 bilo visokorizično). Microsoftov Windows 7 bilježi 36 slučajeva ranjivosti, baš kao i najnoviji Windows 8.1.

Valjda napomenuti da ovo istraživanje sadrži neke nelogičnosti poput činjenice da su svi Microsoftovi operativni sustavi razdijeljeni prema verzijama, dok su s druge strane sve Linux distribucije predstavljene pod imenom Linux Kernel. Poput Linuxa, sve verzije OS X-a prikazane su kao jedinstvena stavka pod imenom Mac OS X.

Izvor: Bug.hr
 

Aco29

Moderator
Staff member
Joj kako su smiješne ove statistike, najzastupljeniji sistem da bude najbezbjedniji nema nikako logike. Ko li samo plaća da se ovakve vijesti lansiraju.
Propaganda čuda čini.
 
Top