Advertisement

Objavljene specifikacije USB 3.0

Dzi

Administrator
Staff member
USB 3.0 Promoter Group napokon je objavio pune specifikacije novog standarda za spajanje dodatnih ureðaja na raèunala. Specifikacije otkrivaju maksimalnu teoretsku propusnost od 5 Gb/s što je oko deset puta brže nego kod USB-a 2.0. U stvarnosti, za prijenos 25 GB podataka preko verzije 2.0 trenutno je potrebno oko 14 minuta, no USB 3.0 potrebno vrijeme smanjit æe na svega 70 sekundi. Novi standard brzinom debelo nadmašuje i FireWire 800, ali i neke diskove.

Osim blagodati koje donosi ubrzanje, nova specifikacija otkriva i manju potrošnju energije potrebnu za rad, no od raèunala æe se moæi crpiti više energije što æe eliminirati potrebu za dodatnim napajanjima veæine perifernih ureðaja. Verzija 3.0 unatrag je kompatibilna s verzijom 2.0, no ne i s prvom verzijom standarda 1.0 koja je predstavljena prije više od deset godina.

Promotorska grupa dala je zeleno svjetlo za razvoj raèunalnih platformi i ureðaja koji æe koristiti novu tehnologiju. Prvi hardver koji æe podržavati USB 3.0 oèekuje se 2010. godine

Izvor: Bug.hr
 
Advertisement
Top