"Nokia" predstavila prvi telefon sa softverom "Linux"

Arkadas

Can't get enough of Download.hr
Novi model "N900" sa ekranom osjetljivim na dodir, prodavat æe se bez subvencija i poreza za oko 500 eura...Najveæi svjetski proizvoðaè mobilnih telefona, finska "Nokia", predstavila je svoj prvi telefon zasnovan na softveru operativnog sistema "linuks" (Linux), èime je poèela da poboljšava ponudu u skupljem segmentu tržišta.

U posljednje dvije godine, od kada su na tržište mobilnih telekomunikacija stupile amerièke kompanije "Apple" i "Guggle", interesovanje je usmjereno na usluge i softver.

Finska kompanija je najavila i osnivanje novog odjeljenja "Solušns" (Solutions), èiji æe zadatak biti da napravi što bolji spoj telefonskih operacija sa novim ponudama mobilnog interneta. S obzirom na oštru konkurenciju firmi "Apple" i "Gugle", "Nokia" æe se potruditi da obezbjedi da svi ti elementi harmonièno funkcionišu.

"Nokia" ima udio od 40 odsto na tržištu mobilnih telefona, meðutim gubi tlo pod nogama u segmentu skupljih modela, u kome vladaju proizvodi kao što je "ajfoun" (iPhone), kompanije "Apple". Zbog toga cijene "Nokijinih" telefona padaju brže nego što je prosjek u toj grani.

Novi model "N900" sa ekranom osjetljivim na dodir, prodavat æe se bez subvencija i poreza za oko 500 eura. Sadrži snažan procesor "kortex-A8" firme ARM i jedan gigabajt memorije RAM.

Prema izjavama predstavnika firme, ne radi se o telefonu, veæ prije o tzv. tablet PC sa funkcijom telefoniranja. Izgledom i velièinom ovaj model podsjeæa na trenutno vodeæi "Nokijin" model N97, koji je firma plasirala ove godine.

"Linuks" je najpopularniji besplatni operativni sistem sa takozvanim otvorenim izvornim kodom, koji je dostupan javnosti. Ima ambicije da konkuriše "Majkrosoftu" i njegovom "vidouzu" (windows), koji se plaæa i èiji kod nije slobodno dostupan.


Autor: TANJUG
 
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
Vijesti 0
Top