Advertisement

Nexus One – prvi Googleov telefon

$rky

Software guru

U najnovijem pokušaju da osigura buduænost u unosnom i brzo rastuæem mobilnom tržištu, Google razvija svoj vlastiti pametni mobitel koji æe direktno prodavati kupcima


Googleovi inženjeri diljem svijeta u tajnosti testiraju novi ureðaj – interno nazvan "Nexus One" – koji je proizveden u suradnji s tajvanskim proizvoðaèem HTC i koji æe u prodaju biti pušten iduæe godine preko interneta, a taj novi telefon trebao bi moæi zaobiæi mreže mobilnih operatera.

Prema brojnim izvještajima koji su se pojavili na internetu tijekom proteklog vikenda, Google æe pokušati izbjeæi dogovore s najveæim mobilnim operaterima – pristup koji su koristili u prošlosti – kako bi svoj "otkljuèani" ureðaj prodavali sami, i to online.

Iako æe prodaja zaobiæi mreže operatera, kupci æe i dalje morati imati ugovor ili prepaid ugovor ako žele koristiti sve funkcije ovog telefona.

Blog Techcrunch koji je prvi pisao o ovom novom ureðaju, objavio je da æe se telefon u prodaji u SAD-u naæi poèetkom sijeènja, dok je Wall Street Journal objavio da bi se Google s nekim partnerom mogao povezati i u kasnoj fazi, unatoè svojoj ranijoj odluci da ide sam.

Ovaj potez mogao bi omoguæiti Googleu da provede u djelo neke svoje eksperimentalne ideje, kao što je internetski telefonski servis Google Voice, kao i moguænost da se telefonski pozivi subvencioniraju prihodima od oglašavanja.


Net.hr
 
Advertisement

Dzi

Administrator
Staff member
Googleov Nexus One, kojeg proizvodi HTC, u proizvodnji je jeftiniji od iPhonea 3GS, tvrde iz iSupplija. Prema njihovim preliminarnim analizama, ukupna cijena dijelova koji saèinjavaju Nexus One iznosi 174 dolara.

Za usporedbu, 16-gigabajtni iPhone 3GS na samom poèetku prodaje u proizvodnji je koštao 179 dolara. Znaèajan podatak je, navode iz iSupplija, taj da je HTC uspio postiæi nižu proizvodnu cijenu usprkos korištenju naprednijih komponenti poput AMOLED ekrana i veæe kolièine RAM memorije.

Ipak, nižoj cijeni Nexusa One pridonosi i manja kolièina flash memorije, umjesto koje se isporuèuje microSDHC memorijska kartica kapaciteta 4 GB.
Bug
 
Top