Nagrada za otkrivanje autora Confickera

Aco29

Moderator
Staff member


Microsoft je objavio kako nudi 250.000 dolara nagrade za informacije koje mogu pomoæi u pronalasku autora crva Conficker koji je zarazio milijune raèunala širom svijeta.

U Microsoftu naglašavaju kako nude nagradu obzirom da crv predstavlja kriminalni napad, a uz pomoæ nagrade vjeruju kako æe ubrzati proces pronalaska krivca. Nagradu mogu dobiti stanovnici bilo koje države, no trebaju kontaktirati svoje lokalne organizacije zadužene za provoðenje meðunarodnih zakona.

Microsoft je takoðer objavio kako je sklopio sporazum o suradnji sa sigurnosnim kompanijama, davateljima domenskih imena, i drugim zainteresiranim stranama kako bi zajednièki koordinirano odgovorili na širenje crva, koji je još poznat pod imenom Downadup.

Crv Conficker se pojavio prošle godine, a širi se iskorištavajuæi propust u Windowsima koji Microsoft zakrpao u listopadu. Može se širiti i putem izmjenjivih ureðaja za pohranu, poput USB memorija i diskova, te mrežnih dijeljenih diskova pogaðajuæi korisnièka imena i šifre korisnika. Crv se pokušava i nadograditi putem sluèajno generiranih domenskih imena koristeæi protokol HTTP kako bi preuzeo novu verziju koda. No algoritam za generiranje imena domena je probijen od strane sigurnosnih kompanija tako da su u suradnji s davateljima domenskih imena one blokirane.

Procjenjuje se kako je ovim crvom trenutno zaraženo oko 12 milijuna raèunala širom svijeta, a prema Symantecovim podacima u zadnjih pet dana prosjeèno je 453.436 IP adresa dnevno zaraženo crvom W32.Downadup.A te 1.7 milijuna njegovim nasljednikom oznake W32.Downadup.B.

Bug
 
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
Vijesti 0
Top