Linux sve manje nekomercijalan

Dzi

Administrator
Staff member
Pada nam na um (prostaèka) izreka "Nema džabe ni kod stare babe", ali ne znamo kako bismo je povezali s ovom vijesti, pa je preskaèemo i idemo na ono glavno – 75% koda Linuxa danas je djelo rada plaæenih programera, a ne volontera.

Ovu je procjenu iznio osnivaè LWN.neta Jonathan Corbet na predstavljanju konferencije Linux.conf.au 2010 održane u Wellingotnu. Corbet je analizirao kod u Linuxovom kernelu od kraja 2008. do 10, sijeènja ove godine i došao je do zakljuèka da je u tom vremenu u kojem je kernel s verzije 2.6.28 skoèio na verziju 2.6.32, a za to je zaslužno 2,8 milijuna novih linija koda, ili oko 7.000 novih linija koda dnevno.

Od svog tog mnoštva koda, samo se za 18% može s relativnom sigurnošæu reæi da je djelo volontera, za 7% ne može se precizirati da li je komercijalne ili volonterske naravi, a za èak 75% tako nastalog koda je definitivno utvrðeno da je djelo plaæenih programera, a ne volontera.

Najviše komercijalnog rada na razvoju kernela provodi Red Hat s uèešæem od 12%, a slijede Intel (8%), IBM i Novell (6%) te Oracle(3%).

Detalji na stranicama APC Maga.
Bug.hr
 

gorand

Addicted to Download.hr
pa teško je oèekivati da neki proizvod opstane,ako ga nitko ne plaèa ili netko ima interes da se proizvodi,...ali najbitnije je da je besplatan za krajnje korisnike,...iako nisam uvjeren da bi bio besplatan kad bi poveèao udio na tržištu i stekao naviku korištenja......jedan od možda i najveèih razloga zašto microsoft ne prijavljuje ilegalne windowse je upravo zbog navike korištenja,pa bi prijavljivanjem otjerali "siromašnije"korisnike prema konkurenciji.........možda je to i interes linuxaša,pridobiti tržište,naviku,podršku za OS,pa uvesti plaèanje
 
Top