Advertisement

Koraci koje treba poduzeti kada otkrijete zlonamjerni program na računalu...

STONE

Prijatelj *****a
Virusi su svuda oko nas! I premda bi željeli da je Internet sigurno mjesto za provesti vrijeme na njemu, svi znamo da postoje rizici na bespućima net-a.E-mail,društvene mreže,zlonamjerne web stranice koje traže svoj put u rezultatima tražilice,sve to može predstavljati sigurnosnu prijetnju za vaše računalo.Iako postoje razne mjere zaštite koje možete napraviti da ograničite rizik od zaraze za vaše računalo, ponekad jednostavno imate peh i svejedno se zarazite.Često uklanjanje zlonamjernih programa sa računala može biti naporan i bolan posao (nekad se čini uzaludan),ali danas ga srećom možete napraviti uspješno sami potpuno besplatno, a ovaj mali tuts će vam pomoći kako da to ispravno učinit.


„Virus“ je uobičajen pojam koji se koristi za sve zlonamjerne programe ali istina je da postoji dosta različitih vrsta zlonamjernih programa koji vam mogu zaraziti računalo te bi ispravan izraz za njih zapravo bio malware. Razlikujemo tri glavne vrste zlonamjernih programa,a to su: virusi, trojanci i crvi. Postoje također zlonamjerni programi kao što su spyware i scareware. Spyware je široka kategorija malicioznog softwarea sa namjenom da presreće i preuzima djelomično kontrolu rada na računalu bez znanja ili dozvole korisnika dok je Scareware jednostavno program koji inficira vaše računalo,a zatim od vas traži da platite da se to popravi (npr.poznati trojanac popularno nazvan policijski virus koji je tražio 500 kn za uklanjanje) Na kraju,tu je i adware, odnosno neželjene reklame koje se instaliraju na vašem računalu.Kako otkriti simptome da ste zaraženi...

1.Početna stranica i tražilica su vam zblesirani..

Ako se pitate zašto se vaša početnu stranica,odjednom preusmjerava na neku čudne web stranice ili zašto je vaša zadana tražilica postala neka sasvim druga tražilica za koju nikada niste ranije čuli?Naravno da se radi o znakovima zlonamjerneih aktivnosti na vašem računalu.

2. Pop-ups..

Vjerojatno nema korisnika internata koji nije nabasao na ove dosadne skočne prozorčiće,a koji su vrsta online oglašavanja..Dakle radi se o tome da bez zahtjeva korisnika,prilikom pregledavanja interneta iskače pop-up prozorčić koji vas navodi na savim novu web stranicu.

3.Rušenje sustava

Naravno treba na početku napomenuti kako rušenje sustava nije uvijek povezan s malware infekcijama,međutim ako se ono događa, zajedno s nekim od drugih spominjanih simptoma ovdje,najvjerojatnije je da ste pokupili nešto.

4. Nepoznati programi i alatne trake

Pitate se od kud su se stvorile sve one alatne trake koje odjednom imate u svom pregledniku??Prepuni okvira za pretraživanje i sa hrpom beskorisnih tipki.Iskreno,nitko danas ne treba više alatnih traka nego što po defaultu dođu sa instaliranim preglednikom.Ako se pojave nenajavljeno,postoje dvije solucije..Ili ste od onih koji prilkom instalacije nekog komada softwera klikate bespomučno na Yes,zanemarujući što još dobivate uz instalirani program ili vam se malware potiho ušuljao na računalo .Možda i oboje.


5. Spori rad računala online i offline

Ako vam comp.radi sporo samo dok ste na netu to može biti jedna stvar, ali ako je vaše računalo uvijek sporo,prilikom pokretanja ili čak i dok ste off line za pretpostaviti je da je malware sigurno prisutan u računalu..


6. Preglednik ne učitava web stranice

Ako vam preglednika ne učitava web.stranice a s vašom internet vezom je sve u redu,možete se kladiti da se nešto sumnjivo događa.


Koraci koje treba poduzeti ako vam je komp. zaražen..

1.Napravite si sigurnosnu kopiju osobnih datoteka

Po ne znam koji put ponavljam,obavezno napravite backup datoteka. Ali preporuka je da vaše osobne datoteke kopirate negdje drugdje dakle ne na vašem računalu već recimo na nekom eksternom HD..

2. Isključiti se s interneta..

Ako ste ga pokupili budite sigurni da će virus pokušati kontaktirati sa sa svojim nalagodavcem preko internetske veze .Prekidanje veze s internetom trebala biti jedna od prvih stvari koju bi trebali učiniti kako bi se počeli boriti protiv bilo kojeg oblika zlonamjernih programa. Jednostavno isključite Ethernet kabel ili ako ste povezani bežično, onemogućiti WiFi..

3. Pokrenite računalo u Safe modu ili sa nekim od Live Antivirus Rescue Diskova..

Pokrećući računalo u safe mod načinu rada u mogućnosti ste koristiti samo osnovne dijelove operativnog sustava neophodne za njegovo funkcioniranje,dakle spriječavate bilo kakve non-core komponente da se pokrenu,a to vam uveliko olakšava riješavanje problema.Pretpostavljam da je svima više manje poznat postupak pokretanja računala u safe modu.

Nakon što ste pokrenuli računalo u safe modu,možete pokrenuti neki od anti malware programa.

Ako u kojem slučaju niste u mogućnosti pokrenuti računalo u safe modu,ne paničarite,uvijek možete koristiti neki od rescue antivirusni diskova koji su viš-manje besplatni kao što su Kaspersky, Avira,AVG itd.Osobno koristim od Kasperskog Kav Rescue 10,i nedavno sam sa njim imao uspješno misiju spašavanja prijateljevog kompa.
Na kraju,svakako imate mogućnost korištenja i nekog od Linux Live CD-a..

4. Još jedno računalo s pristupom internetu.

Vjerojatno će vam biti potrebna pomoć nekog dr.pouzdanog računala spojenog na internet kako bi ste riješili svoje probleme s malwareom.To je zato što će se morati istražiti svoje probleme i simptome specifične infekcije malwerom na net-u,a naravno morat će te skinuti i razne programe za uklanjanje malwera.Većina nas posjeduje pored PC i laptop,a tu su i tableti.Ako nemate drugo računalo,uvijek postoji dobar prijatelje spreman pomoći.
Kad ste preuzeli anti malware programe na pouzdanom računalu,trebat će te ih prebaciti na zaraženo računalo.Najbolji bi izbor bio neki flash drive (USB stick)bez ikakvih vrijednih podataka na njemu.Također možete koristiti SD karticu ili prijenosni tvrdi disk.

5.Pokušajte identificirati malware..

Često puta kada malware zarazi vaše računalo,ne radi se samo o nekom generičkom virusu već o specifičnom malwareu koja treba biti uklonjena s određenim postupkom.Imate masu foruma diljem weba koji su se specjalizirali u borbi protiv svih vrsta zlonamjernih infekcija. Počnite s osnovnim potragom temeljenoj na vrlo malo informacija koje znate o infekcije.Na primjer,ako je u pitanju lažni antivirusni program,koje je njegovo ime? Nakon što ste od nekud počeli, možete nastaviti potragu i prikupiti što više informacija o tome što trebate učiniti.U većini slučaja, na net-u će te naći upute koje će vas voditi kroz cijeli proces od početka do kraja.(You tube je odličan izbor)..

6.Skenirajte s više programa dok ne pronađete Infekcije

Ako kojim slučajem ne možete naći ništa o određenom tipu malware-a na net-u, ne brinite,postoje razni alati koje možete koristiti za uklanjanje infekcije .Ovi alati su u rasponu od antivirus,anti-rootkita,anti-adware do antispywarea te all in one antimalware riješenja.

Neki od preporučenih alata su Kaspersky TDSSKiller za uklanjanje rootkita,Malwarebytes 'Anti-Malware i HitmanPro za uklanjanje svih vrsta zlonamjernih programa i AdwCleaner za uklanjanje adware. Svi ovi alati su besplatni i mogu se koristiti u kombinaciji jedan s drugim.

Opet,ponavljam,morat ćete skinuti ove programe na pouzdanom računalu spojenom na Internet te prenijeti datoteke na zaraženo računalo

NAPOMENA:Trebali biste znati da (vjerojatno znate), iako možete koristiti više programa za uklanjanje zlonamjernih programa, ne možete koristiti više antivirusnih programa u isto vrijemes obzirom da često AV mogu biti u sukobu.

7. Očistite privremene datoteke i bezvrijedne programe

Nakon što ste uklonili infekciju na računalu,vrijeme je za očistiti sve preostale datoteke.Preporuka za dobro poznati program CCleaner .Iako se CCleaner ne smatra sigurnosni programom može vam pomoći u tom procesu.Naravno da CCleaner nije jedini dobar čistač dostupan na tržištu,ima imasu dr.alterantivnih,dobrih i besplatni alata.Također možete iskoristiti i neki od programa poput RevoUninstaller za uklanjanje nepotrebnih ili potencijalno rizičnif softvera koji se ušuljao u vaše računalo.

8. Uklonite System Restore Points

Iako opcija System Restore Points može biti vrlo korisna ,dokazano je da mi je pomogla masu puta,System Restore Points ima potencijal da sadrže malware, tako da je preporučeno da ih izbrišete kako bi se osiguralo da su svi tragovi malwarea uklonjeni s vašeg računala.

9. Promjena vaše lozinke

Na kraju,trebali biste razmisliti o promijeni svoje lozinke kako bi se osiguralo da oni koji su koristili vaše računalo mimo vaše volje dok je bilo zaraženo,ne bi i dalje koristiti računalo protiv vas i izazvali još više štete.
Preporuka za stvaranje jake lozinke,koju će biti jednostavna za sjetiti se..

 
Advertisement
Top