Kompjuterski virusi stigli i do svemira

Arkadas

Can't get enough of Download.hr
Na nekoliko kompjutera na Meðunarodnoj svemirskoj stanici otkriven je virus, što se desilo prvi put od osnivanja stanice.

Prema mišljenju specijalista, virus se mogao naæi na onim kompjuterima koje su sa sobom donijeli u junu èlanovi svemirskog broda "Discovery".

Ruskim teretnjakom nedavno je dopremljeno nekoliko kompjuterskih komponenata, ali su prije slanja provjereni i na njima nije bilo virusa, istakli su u NASA-i, prenijele su ruske "Vesti".

Predstavnica NASA-e Keli Hamfriz je navela da je rijeè o kompjuterskom virusu koji spada u kategoriju najmanje opasnih.

U Centru uprave leta u Hjustonu specijalisti traže naèin da iz "zaraženih" kompjutera eleminišu virus.

Kako je istakla predstavnica NASA-e, ni na jednom od kompjutera koji ulaze u sistem upravljanja orbitalnom stanicom nije otkriven virus tako da stanica nièim nije ugrožena.

"Zaraženi" su kompjuteri preko kojih èlanovi posade MKS-a, ruski kosmonauti Sergej Volkov i Oleg Kanonjenko i amerièki astronaut Greg Chamitof, koriste za pisanje elektronske pošte kao i èuvanje podataka za izvoðenje nekih eksperimenata.
 

Arkadas

Can't get enough of Download.hr
Obama virus

Nije ništa novo da se najnovije vijesti u svijetu iskoriste za širenje virusa. Zemljotresi, poplave i oluje su veæ korištene kako bi se ljudi namamili na viruse. Tako je i pobjeda Baracka Obame na amerièkim predsjednièkim izborima iskorištena u ovu svrhu. Tako, ako ste zainteresovani za spomenutu temu budite oprezni sa porukama koje vas upuæuju na video sa Obaminim pobjednièkim govorom, jer bi vas lako mogao odvesti do linka za skidanje najnovijeg flash plejera, koji u ovom sluèaju nije ništa drugo do trojanac koji æe vam pokušati zagorèati život.
 
Top