Advertisement

Koji Windows 8 instalirati?

zele

Software guru
Skroz me smantalo...koji windows instalirati...imam original Windoes 8.1 core.
lak7var8tot3zunk06n9.jpg

tako kaze...imam kod od njega koji izgleda ne sluzi za nista osim kad vratim sistem sa Recoveri Diskom, jer sam probao vec nadograditi jer mi je nudilo nadogradnju i kaze da je besplatna ali se nemoze aktivirati sa time brojem...

rzxkwwfckitofmcwo0.jpg


na store mi nudi ovu nadogradnju koju sam probao ali je nece da aktivira...

jqr1e6vezvkc03o0wni.jpg


e sad pitanje, sta instalirati sa neta, kad bi se odlucio 8 ili 8.1, core, pro ili enteprise, RTM ili OEM ili...
 
Advertisement

Aco29

Moderator
Staff member
Što se tiče enteprise serije ona ti je kao namenjena za velike firme i preduzeće ima nekoliko funkcionalnosti naglašeni na umrežavnje i uprvljanje AppLocker, DirectAccess, BranchCache, mogućnost RemoteFX virtuelizacije i Network File System servis.

Profesional ti dođe nešto kao ultimate na sedmici za krajnjeg korisnika. E koja ti je razlika između OEM i Reital verzije na nju sam mislo pogrešno sam gore upisao RTM.
OEM je licenca za krajnjeg korisnika proizvoda, ona ne može se prenositi ili upotrijebiti na dva ili više računara. Ustvari može ali to ne podleže legalnosti spada pod pirateriju.

Retail je prenosiva kopija Windowsa i u principu trbala bi da može se instalirati na više računara ili ponovo instalirati na računar na kojem je prethodno bila.

A RTM verzija to ti je verzija koja je finalna koja više izašla iz faze testiranja
 

zele

Software guru
Aco, fala na jasnom objasnjenju...aj mi jos probaj objasniti jednu sitnicu ako znas...ja sam kupija laptop sa instaliranim windowsima i kao takve imam ih na Recoveri Disku...na tome disku su i programi koji mene ne zanimaju a pogotovo sto su trial i ne kupuje mi se jer necu...e sad, kad bi ja instalira novu osmicu i instalira sve potrebne programe i snimio ponovo Recoveri Disk, dali bi on snimio postojece stanje ili bi mi opet snimio ono prvo stanje jer na disku zauvik ostaje ona particija Recoveri...
 

Aco29

Moderator
Staff member
Pošto se recovery može brisati mislim da bi bilo bolje da kad instaliraš windows 8 napraviš recovery drive i u slučaju nečeg uvek možeš popraviti.
 

zele

Software guru
Da napisem moje rijesenje problema koji sam imao sa osmicom o cemu sam vec pisao detaljno...problem je bio u Windoesima koje sam kupio sa laptopom...nikako nije moglo raditi, mislim na samu cistu instalaciju...do juce sam koristio Win 7 ali mi vrag nije dao mira i instalira sam Windows 8.1 Enterprise (x64) DVD Croatian 17.10.2013...ne da radi dobro, radi super dobro....nikakav problem nije se dogodio a sve sam probao...instalira sam sve update bez problema i restarti rade bez problema sto na kupovnoj mi je bio veliki problem jer po svakom restartu sam mora ponovo instalirati Windowse...
instalira sam sa USB-a i sve je ok jedino mi nije tilo instalirati u UEFI modu, iako sam stavio ok postavke u Biosu isto kao sto je bilo na prvotnoj instalaciji...a mozda je i bolje?
 

Aco29

Moderator
Staff member
Čim si pravio bootabilni USB, bolje bi bilo da možeš iskoristit UEFI kad je već tu.
 

zele

Software guru
Radio sam sa Windows7-USB-DVD-tool, jednostavno ali mogu sa bilo kojim jer ih imam sve...da i ja bi volio iskoristiti tu shemu...mislim da bi sa DVD-a islo iako bi trebalo i sa USB-a...
 

zele

Software guru
Ma znam za rufus, imam ih sve i radija sam sa svima...neznam jeli treba nesto posebno podesiti da bi islo na UEFI...znas, sad mi je malo prerano da idem opet instalirati jer mi je sve ok i super radi za razliku originala koji sam kupio sa laptopom...
 

zele

Software guru
Kako to da meni stoji da koristim win 8, ono ispod profila, a instaliran je win 8.1...
 

Tribanj

Software guru
Evo večeras sam prvi puta pokušao ući u Safe Mode na Windows 8.1 Enterprise x64 i nikako da uspijem Probao sam na 3 načina, sustav se restarta i tako može stajati u nedogled. Sreća da sam prije toga napravio Backup sustava s Acronis. Zele, čini mi se da je i kod tebe instaliran Windows 8.1 Enterprise, ako je, je si li probao ući u Safe Mode, ako jesi, radi li?
 

zele

Software guru
je i kod mene je isti instaliran..meni ide bez problema, isa sam u safe puno puta, uvijek preko msconfig...na drugi nacin nisam nikad pokusava...
 
Last edited:

Tribanj

Software guru
Ovakav problem nisam imao ni na sedmici, osmici i 8.1 Professional. Ovaj problem mi se prvi puta javlja i to na 8.1 Enterprise.

Išao sam preko "msconfig", probao sam i ono na kontekst menu i probao sam ono na Settings, Change PC settings, to je ono kad strelicom ideš u gornj ili donji kut monitora pa se pojave te mogućnost. Svaki puta sustav se restarta i onda mogu čekati u nedogled kad će se podignuti. Nakon nekog vremena imam strelicu na monitoru i kad njome mičem u sva četiri kuta na monitoru piše "Safe Mode". Kad krenem prema tome, to nestane. Tako je kod sva tri načina koja sam pokušavao.

Prije nekog vremena jesam pokušavao UEFI, ali sam u BIOS-u vratio sve na staro.
 

zele

Software guru
Ja bi tija da mi bude UEFI Mod jer mi je prijasnja originalna bilu u UEFI, jel mogu bez da ponovo instaliram..
 
Top