Koja je bila prva verzija Windowsa koju ste koristili?

Koja je bila prva verzija Windowsa koju ste koristili?

 • Windows 1.x / 2.x / 3.x

  Votes: 1 14.3%
 • Windows 95

  Votes: 2 28.6%
 • Windows 98

  Votes: 1 14.3%
 • Windows ME

  Votes: 0 0.0%
 • Windows ME

  Votes: 0 0.0%
 • Windows 20xx Server

  Votes: 0 0.0%
 • Windows XP

  Votes: 3 42.9%
 • Windows Vista

  Votes: 0 0.0%
 • Windows 7

  Votes: 0 0.0%
 • Windows 8

  Votes: 0 0.0%

 • Total voters
  7

Tablet

Top Download.hr member
Microsoft Windows

Microsoft Windows je zajednički naziv nekoliko porodica vlasničkog operacijskog sustava tvrtke Microsoft. Kao odgovor na rastuće zanimanje korisnika za grafička korisnička sučelja Microsoft je 1985. prvi put uveo operacijski okoliš zvan Windows kao dodatak MS-DOS-u. Microsoft Windows je s vremenom počeo dominirati svjetskim tržištem osobnih računala (PC), preuzimajući pozicije od starijih OS-eva OS/2 i Mac OS.
Povijest

Microsoft je prvo razvio MS-DOS i Windows je logični slijed za razvoj operacijskog sustava MSDOS dodavanjem grafičkog korisničkog sučelja nakon pojave Apple Macintosh 1984. na tržištu, koji je bio zasnovan na principima grafičkog korisničkog sučelja kao i korištenja miša kao jedan od glavnih korisničkih ulaznih jedinica. Windows verzija 1.0 pojavila se 1985. godine, no nije bila široko rasprostranjena kao i verzija Windows 2.0 koja po performansama, izgledu i korisničkom osjećaju grafičkog sučelja daleko zaostajali iza Apple Macintosh, Atari ST, te Commodore Amiga računalima. Tek od kada se pojavila Windows verzija 3.0 1990. godine, i NT 1993. godine možemo govoriti o širokoj rasprostranjenosti tog operativnog sustava.

Kronološki popis:

Slika koja mi budi lijepa sjećanja na prva korištenja računala :)

95.jpg
 
Last edited:

Dzi

Administrator
Staff member
95 na tuđim računalima, a na mom prvom računalu je ako se dobro sjećam bio Windows XP
 

Tribanj

Addicted to Download.hr
Na tuđem računalo sam koristio DOS, a na svom računalu sam počeo s Windows XP Pro.
 

zbracun

Can't get enough of Download.hr
Da, to su bila vremena. Ali, i nije baš bili sporo. U Win 95 je sve brzo radilo. Skoro ništa sporije nego sve novo na novim sistemima i kompovima. Office se čak dosta brže otvarao nego današnji. Onda su i Win i programi bili optimizirani, nije bilo viška ni jedna linija u kodu.
Ja sam prve Windowse imao 3.1 i nisu bili tako jako loši. Win 95 za njima, i mogu reći da su bili dobri, sa nekim manama. Win 95 OSR2 su to ispravili i bili su stvarno jako dobri i za igre i za ozbiljne stvari. Do prošle godine su mi bili funkcionalni na starom laptoku, dok nije krepal nakon dugo vremena.
Da napomenem, još imam ispravan 286 laptop (više nema baterije i ispravljača) sa 21 MB hardom i DOS - om. To je pravi stroj, samo šta bi trebalo ubacit veći hard :D.
 
Top