Katastrofe koje nas ocekuju

Crazy-Boy

Download.hr is simply the best
Sudar s drugim planetom, erupcija supervulkana ili 25 milijuna godina dugo ledeno doba. Naša planeta iskusila je mnoge katastrofe, no što bi moglo biti slijedeæe?

Sve donedavno smatralo se da je Mjesec satelit kojeg je uhvatila Zemljina gravitacija, no znanstvenici su otkrili da je nedugo nakon formiranja Zemlje, u nju udarilo drugo svemirsko tijelo velièine planeta po imenu Theia, a ostaci su formirali Mjesec.

Slijedi pregled nekih katastrofa koje su zadesile naš planet, a koje bi se mogle opet ponoviti.
Katastrofe koje bi mogle zadesiti Zemlju (Foto: Daily Mail)

Otrovni oblak iznad zapadne Europe

1783. na Islandu se dogodila vulkanska erupcija, koja je osam mjeseci sipala lavu i plinove te prekrila podruèje od 320 kvadratnih kilometara rastopljenim stijenama. Erupcija je proizvela velike kolièine otrovnog plina sulfatnog dioksida.

Veliki oblak tog otrovnog plina zahvatio je zapadnu Europu, a to je ujedno bila i najveæa prirodna katastrofa koja je zahvatila Britaniju, s kiselim kišama, smogom i ekstremnim vremenom koje je trajalo mjesecima.

Samo u Britaniji poginuo je 23 tisuæe ljudi, a ovakva situacija mogla bi se ponoviti. Island naime posjeduje 18 vulkana koji su još uvijek aktivni, što je najveæa koncentracija aktivnih vulkana na planeti.
Katastrofe koje bi mogle zadesiti Zemlju (Foto: Daily Mail)

Tsunami

Valovi su na Zemlji prije 4 milijarde godina bili 1000 puta viši nego danas, putujuæi brzinom od skoro 500 km/h, ulazeæi duboko na kopno te izazivajuæi mnogo štete. Mlada Zemlja stalno je bila pod udarom svojih oceana ali to je bila dobra situacija, jer su se na taj naèin stvorili uvjeti povoljni za život.

No danas bi takvi tsunamiji izazvali opæu katastrofu. Zadnji sluèaj smrtonosnog tsunamija dogodio se 2004. na Tajlandu kada je poginulo skoro 300 tisuæa ljudi.
Katastrofe koje bi mogle zadesiti Zemlju (Foto: Daily Mail)


Novo ledeno doba

Naša planeta prolazi kroz ledeno doba – period padanja temperatura kada se na Zemljinim polutkama stvaraju veliki ledeni pokrivaèi – jednom u svakih 100 tisuæa godina.

Prije 650 milijuna godina cijela Zemlja bila je smrznuta. Temperatura je pala nisko, a debeli pokrivaè leda proširio se s polova na cijelu planetu. Takvo stanje potrajalo je iduæih 25 milijuna godina.

Znanstvenici vjeruju da je do toga došlo zbog nedostatka ugljiènog dioksida u atmosferi. Ako se nivo tog plina povisi, planeta se zagrijava, a ako padne planeta se hladi.

Danas životinje i biljke pomažu kontrolirati CO2 u atmosferi, no prije 650 milijuna godina, jedina živa biæa na Zemlji bile su jednostaniène bakterije u oceanima, koje su crpile taj plin iz atmosfere.
Erupcija vulkana (Arhivska fotografija)


Erupcija supervulkana

Zemlju su od ledenog doba spasile velike erupcije vulkana koje su je iz hladne pretvorile u užarenu planetu.

Znanstvenici vjeruju da bi se slijedeæa erupcija supervulkana mogla dogoditi u nacionalnom parku Yellowstone, u SAD-u.

Naime, ispod parka se nalazi komora užarene lave koja je široka 25 km, 50 km dugaèka i 8 km duboka. Stijene u parku od 2004. svake godine rastu po 7 cm, a znanstvenici vjeruju da je to naznaka buduæe erupcije.

Premda supervulkan u Yellowstoneu nije eruptirao veæ 70 tisuæa godina, još uvijek je aktivan, no nemoguæe je predvidjeti intenzitet erupcije.

Prije 75 tisuæa godina u Indoneziji se dogodila erupcija vulkana koja je pobila 60% ondašnjeg stanovništva na Zemlji, a Yellowstone može prouzroèiti još veæu katastrofu, kao što veè jednom jest prije 2,2 milijuna godina, u najveæoj i najstrašnijoj vulkanskoj erupciji svih vremena.
 

Pere

Can't stop visiting Download.hr
ma lako se to riješi.

za poèetak izbrisat æemo island sa zemljopisne karte, pa neæe biti vulkana.

za obranu od tsunamija, triba dignut velike zidove uz obalu mora, to nam ionako ne triba. sol samo nagriza zidove kuæa koje su uz obalu.

da ne bi došlo do ledenog doba, po cijeloj zemlji treba provesti podno grijanje tako da se led uopæe ne hvata na površini.

a da bi se sprijeèilo erupciju supervulkana u Yellowstoneu treba napraviti jednu veeeliku cijev do izvan atmosfere i sve štetno æe otiæi.


jednostavno, zar ne :)
 
Top