Jeftino super raèunalo

Dzi

Administrator
Staff member
Na sveuèilištu u Antwerpenu istraživaèi su složili superraèunalo bazirano na 13 Nvidijinih grafièkih procesora èija cijena ne prelazi 6.000 eura.

Istraživaèi antverpenskog sveuèilišta su prošle godine pobudili zanimanje tehno zajednice izgradivši superraèunalo s èetiri Nvidijine grafièke kartice. Sada su se odluèili nadograditi na prošlogodišnji model te su napravili raèunalo FASTRA II, koje sadrži èak šest grafièkih kartica Nvidia GTX 295 (svaka ima dva GPU-a) i jednu karticu 275 GTX.

[video=youtube;GOpBlYx2H1o]http://www.youtube.com/watch?v=GOpBlYx2H1o[/video]

Kartice su spojene na Asusovu matiènu ploèu pomoæu posebnih savitljivih PCI kablova, a da bi ploèa ispravno funkcionirala sa 13 GPU jedinica, Asus im je izradio posebnu verziju BIOS-a. Cijelo raèunalo je upakirano u komercijalno kuæište koje zbog zagrijavanja ipak nije moguæe zatvoriti da izgleda poput kuænog.


Snaga raèunala je impresivnih 12 teraflopsa, a sve komponente u njemu zajedno koštaju oko šest tisuæa eura, što zaista nije mnogo za superraèunalo. Moderne grafièke kartice u sebi skrivaju ogromnu raèunalnu snagu jer zbog svoje specijalnosti neke zadatke izvode daleko brže od višefunkcionalnih centralnih procesora.

Vision Lab, University of Antwerp (UA) - Belgium

Tportal
 
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
Hardver 11
Vijesti 3
Vijesti 0
Vijesti 0
Vijesti 0
Top