Advertisement

HT - Hrvatski Telekom

Tablet

Software guru
Di je sad HT :whistle::p

Kante za smeće u New Yorku nudit će Wi-Fi sa čak 75 Mbps

Kompanija BigBelly svojim pametnim kantama želi dodati i internetsku vezu. Već su testirali svoje Wi-Fi kante, a sada čekaju dozvolu grada da preprave postojeće

Nakon što su prošle godine odlučili stare telefonske govornice pretvoriti u hotspot, New York bi sada mogao dobiti i pametne kante za smeće koje će nuditi iznimno brzu vezu. Naime, kompanija BigBelly svojim pametnim kantama želi dodati i internetsku vezu, što bi osobito cijenili ljudi u kvartovima sa sporijim vezama. Oni se već bave proizvodnjom kanti sa solarnim pogonom, čiji senzori osjete ako smeće previše smrdi. Tada šalju obavijest smetlarima, a mogu i dodatno stisnuti smeće ako će uskoro biti puna.

Kante s Wi-Fi vezom već su testirali, a imat će vezu između 50 i 70 Mbps, a osim što nude besplatni internet mogu prikazivati javne obavijesti i upozorenja, a naravno i reklame (jer treba nekako i podmiriti trošak). Sad čekaju dozvolu od grada, a prve kante mogli bi prepraviti već od ove jeseni.
 

zbracun

PC guru
Kod njih i kante za smeće imaju brzi internet, a kod nas u dobrom dijelu zemlje nema ni mobilnog signala. Bilo bi dobro da nam pošalju koju kantu, pa možda i ja dobijem jeftin i brz internet :D.
 

zbracun

PC guru
zato kod nas kante za odvoz smeća imaju cijenu k'o da imaju brzi internet........
Istina živa. Nego, ajmo mi izmislit još bolje kante sa brzim internetom, koje će, kad ubaciš smeće, to smeće preko brzog interneta odmah poslat na deponij :ROFLMAO:. A možda to naše i imaju, samo mi bedaci neznamo to koristit :cool:.
 

Tablet

Software guru
Zeleno svjetlo HT-u da sam spušta cijene fiksne telefonije
Hrvatska 8.10.2014.

Analizom tržišta regulator zaključio da ne treba više odobravati maloprodajne cijene HT-a, Iskona i Optime.


Deregulacija, odnosno veća fleksibilnost pri kreiranju ponuda pozitivno će utjecati na investicijski potencijal grupe Hrvatski telekom/ Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatski telekom, Iskon i Optima telekom, tri operatera koja odnedavno čine HT grupu, dobili su zeleno svjetlo telekomunikacijskog regulatora Hakoma da se na javnim natječajima za uslugu fiksne telefonije, koje raspisuju od države preko lokalnih samouprava i gradova do javnih poduzeća, mogu slobodno natjecati cijenom.Spomenute tvrtke više neće morati od regulatora prethodno dobiti odobrenje za svoje maloprodajne cijene za fiksno telefoniranje.Odluka još nije končana jer je treba potvrditi Europska komisija. Točno vrijeme kad bi se to moglo dogoditi zasad nije poznato.

Komisijin pravorijek
U Hakomu pojašnjavaju da je to rezultat analize tržišta koja je pokazala da se konkurencija u fiksnoj telefoniji uspješno nosi s HT grupom."Prijedlogom odluka koje se odnose na tržišta telefonske usluge formalno su deregulirane maloprodajne usluge HT-a i njegovih povezanih društava s obzirom na to da je Hakom utvrdio da ne postoje prepreke na ovom tržištu zbog kojih je potrebna prethodna regulacija", odgovorili su iz Hakoma.U HT-u, koji vodi Davor Tomašković, zadovoljni su novim odlukama regulatora.

No, naglašavaju da one još nisu konačne, odnosno da se čeka da prođu kroz postupak pred Europskom komisijom. "Deregulacija, odnosno veća fleksibilnost pri kreiranju ponuda, pozitivno utječe na investicijski potencijal operatera", poručili su iz HT-a. Prema podacima Državne riznice, HT je samo od ministarstava, zavoda i drugih institucija koje čine središnju državu lani ostvario prihod od 102,6 milijuna kuna, Iskon 1,3 milijuna, a Optima telekom 4,46 milijuna kuna. Tim brojkama treba dodati ugovore koje je operater osvojio na lokalnoj razini, ali i u državnim poduzećima, koja čine gotovo polovicu hrvatskoga gospodarstva.

Paketna prodaja
U branši se komentira da odluka Hakoma neće imati većeg utjecaja na ostatak tržišta fiksnih telekomunikacija s obzirom na to se usluge fiksnog telefoniranja privatnim tvrtkama i građanima ionako više ne prodaju zasebno već u paketima s brzim internetom i televizijom, što je korisnicima javne nabave zabranjeno.U posljednje dvije godine, prema podacima regulatora, broj kupaca koji uz telefon odmah naručuju i internet i televiziju udvostručio se. Tako je 2011. godine 142,9 tisuća korisnika imalo takozvane 2D pakete, primjerice, telefon i internet, a 111,8 tisuća 3D pakete, koji objedinjuju i televiziju. Lani je broj 2D korisnika skočio na 293,5 tisuća, a broj korisnika 3D paketa na 267,6 tisuća.

Test marže
U Hakomu objašnjavaju da deregulacija maloprodajnih cijena fiksne telefonije nije bezuvijetna. Navode da se HT grupi i dalje oštro reguliraju veleprodajne cijene u fiksnim komunikacijama. Ne provjerava se samo da ne dođe do dampinga, odnosno da nude cijene koje su niže od realih troškova pružanja tih usluga, već i da članice HT grupe svojim cijenama ne unište marže."Članice HT grupe ne smiju spuštati maloprodajne cijene tako da onemoguće konkurenciji da se s njima profitabilno natječe", zaključuje Hakom.
 

dalmatino

............
Hrvatski telekom, Iskon i Optima telekom, tri operatera koja odnedavno čine HT grupu
znači imamo čisti monopol i oni će smanjivati cijene jedino ako su ludi,Vip,H1 i ostali koriste infrakstrukturu od T-coma,znači ta mafijaška grupa nema kokurenciju
 

Franc

Jazavac
Eto ja se riješio danas dotične gospode. Nakon 20-ak godina potkradanja na simboličnim internet brzinama po prevelikim cijenama mogu samo reći konačno!
Od prije tri dana imam Vip Homebox Turbo.
 

Tablet

Software guru
Zar VIP nije najskuplji :) svakako svi oni trenaju dole cijene za 40%, imamo najskuplji internet u EU
 
Top