Advertisement

.hr domena jedan od najsigurnijih u svijetu

Dzi

Administrator
Staff member
Poznati proizvoðaè sigurnosnog softvera McAfee je objavio popis najopasnijih, ali i najsigurnijih internetskih domena. Hrvatska domena .hr je, prema ovoj renomiranoj tvrtki, jedna od najsigurnijih na svijetu
McAfee je analizirao više od 27 milijuna domena u svom istraživanju. U istraživanje su bile ubrojene generièke domene poput .com ili .gov te domene rezervirane za države. Rezultati istraživanja pokazuju da je najopasnija domena na svijetu ona države Kamerun (.cm). Èak 36,7 posto web stranica u toj domeni predstavlja sigurnosni rizik za posjetitelje.

Pretpostavlja se da je Kamerunova domena prvi izbor internetskih kriminalaca zbog svoje sliènosti s najpopularnijom domenom .com. Sljedeæa na popisu najopasnijih je Kina (.cn), zatim su tu Samoa (.ws), Filipini (.ph) i bivši Sovjetski Savez (.su).

Najopasnija domena u 2008. godini bila je ona u vlasništvu Hong Konga (.hk), ali je ove godine tek na 34. mjestu. McAfeejevi istraživaèi tvrde da je razlog tome poveæana složenost registracije domene i bolja regulacija. Kriminalci za svoje pothvate biraju domene koje imaju jednostavnu registraciju i što manje nadzora i regulative.

Najsigurnija internetska domena pripada Japanu (.jp). Samo 0,1 posto web stranica u toj domeni predstavlja potencijalni rizik za posjetitelje. Na listi iza Japana su Irska (.ie), Hrvatska (.hr), Luksemburg (.lu) i Vanuatu (.vu).

Najsigurnija domena koja nije vezana uz odreðenu zemlju je .gov, dok je najpopularnija domena .com druga na popisu najmanje sigurnih domena

Izvor: Tportal
 
Advertisement
Top