HP 6830s Nadogradnja - savjeti

Tablet

Top Download.hr member
HP 6830s KU406EA
  • Nabavio sam 6 godina star laptop, ne previše korišten i želio bih ga nadograditi.
Konfiguracija:

Procesor:
Inel(R) Core(TM)2 Duo CPU P840 @ 2.26 GHz 2.27 GHz
Memory (RAM) - 4.00 GB
Hard Disk: 500 GB
Ram.jpg

Untitled2.jpg
 

Tablet

Top Download.hr member
matryca_04.jpg matryca3_01.jpg obudowa_47.jpg optyczny_10.jpg matryca3_01.jpg
Laptop je star 6 godina, nije previše korišten i dosta je učuvan. Baterija je promjenuta prije 2 godin i umjesto 250GB sad je 500 GB prostora, te umjesto 2GB RAMA sad je 4. To je u međuvremenu nadograđivano, sve kako gore slike pokazuju.

Dal se uopće isplati malo nadograditi laptop da bude brži, šta se uopće može nadograditi na njemu- koji djelovi ?
Planiram stavit Windows 7, sad je Vista Profesional. Ako može dajte opciju s linkovima i cijenama kako bi ga se najbolje moglo nadograditi uz neki veći (srednji) trošak i opciju uz neki manji trošak.
Šta je na laptopu najlošija komponenta i s kojom bi se komponentom moglo najviše doprinijeti ? Malo vaša mišljenja, znam da je laptop star, vrijedi li ga malo nadogradit ili ostavit tako ? Nisu u pitanju neke teške igrice, više multimedija, programi za obradu, AutCad i tako. Vidim da mu je grafička loša, ali predpostavljam da se ona ni ne može mjenjati. Kako bi ga najbolje uredio a da ne potrošim puno :) još nisam stavio Windows 7 pa ne znam koliko je brz/spor.


Neki službeni linkovi:
HP Compaq 6830s Notebook PC (QuickSpecs/c04140488.pdf)
 
Last edited:

dalmatino

............
Po meni nema potrebe za nadogradnjom jedino možeš još dodati RAM ako nije skup recimo da možeš koristiti 64-bitne Windowse, a neznam kakve sve koristiš programe ,za moje potrebe je to OK,Procesor: Inel(R) Core(TM)2 Duo CPU P840 @ 2.26 GHz 2.27 GHz je za nezahtjevne korisnike po meni OK a i da ga želiš minjenjati za brži,jači mislim da je to neisplativo,koliko si ga platio?
 

Tablet

Top Download.hr member
750 kn od jedne firme, koristio ga direktor. Dobio sam laptop, torbu, cd-ove, sve papire i račune, čak i račune u kojima piše kad je šta dodatno nadograđeno. Nova baterija je kupljena na kraju 2012. godine, HDD 500 GB/ 7200 rpm na početku 2013. godine, i vjerovatno još negdje između 4GB RAM memorije, jer na orginalu računa stoji da je 2 GB.

Najviše koristim za: Internet, Youtube, Macromedia Fireworks, Photoshop, AutoCad ponekad, Programe za multimediju - video/slike, npr. igrica Stronghold, Office i Power Point, te vrlo često za TV- preko laptopa (imam usb TV). Dok nešto radim u nekom programu volim da je upaljen Youtube.
 

Aco29

Moderator
Staff member
Nije ti to isplativo za nadogrdnju, mogao bi staviti jači procesor recimo T9400 on ti je na 2,53 ali nikakvog efekta od toga a i da možeš gdje bi ga našao.
Memorije max možeš 8 Gb ali na taj procesor i 4Gb je sasvim dovoljno, jedino da dođeš džabanije negdje još do 4Gb.

Tako da ne razmišljaj o nekoj nadogradnji pošto ona nema nekog smisla, nego tjeraj takav kakav je.
 

Aco29

Moderator
Staff member
Da to je taj, Socket P ima nešto više keša ali ti nećeš ništa revolucionarno primijetiti u radu i preformansama u odnosu na P8400.
 

gorand

Addicted to Download.hr
slažem se sa gornjim mišljenjima da nije toliko isplativo nadograđivati.....za taj novac to je ok laptop,....a ako bi ti trebao jaći ,onda se kupuje drugi i za više novca.......
jedino se ram i disk lako promjene i to možeš sam,...ali je recimo problem što pretpostavljam da ima dva utora i imaš recimo 2X2gb.i sad kad bi htio više ove moraš baciti i onda postaje neisplativo.......ja bi ostavio tako kako je......

ps.ti i sad na tu konfiguraciju možeš instalirati sedmicu 64bitnu bez problema
 

dalmatino

............
Za 64-bitne Windowse ti je dovoljno pojačati RAM,jer 32-bitni koriste do 4GB u tome je razlika između 32-bitna i 64-bitna Windowsa,super si prošao za tu lovu samo da bude radio OK,ja imam 3 GB RAM-a i procesor dual core 2,93 ,32-bitne Windowse i meni to dovoljno
 

Aco29

Moderator
Staff member
Za 64-bitne Windowse ti je dovoljno pojačati RAM,jer 32-bitni koriste do 4GB u tome je razlika između 32-bitna i 64-bitna Windowsa,super si prošao za tu lovu asamo da bude radio OK
32 bitni koristi 3,25 rama.
4 Gb je više nego dovoljno za 64 bitni sistem bilo koji.
 

Tablet

Top Download.hr member
Recimo ovaj preko ebay-a procesor za 22$ i još da stavim 4GB RAM-a jel bi to skupa šta značilo ? (i ako može neki primjer za 4GB rama link s cijenom )
Top Intel Core 2 Duo T9400 2 53GHz Qael ES 6MB Version Socket P CPU Processor | eBay


Predpostavljam da bi najviše pomogao SSD disk,ali on je skup i neisplativ:) ali me zanima može li se on stavit u laptop ?
 

Aco29

Moderator
Staff member
Ma ništa posebno ne bih dobio na takav procesor 8 gb rama nikad ne bih iskoristio kako treba, može se staviti SSD nije problem ali ta ploča nema SATA3 kontroler tako da ne bih imao punu njegovu brzinu.
 
Last edited:

Tablet

Top Download.hr member
Onda najbolje ništa ne dirat, imam odličan kompijuter a ovo mi treba samo za poslužit, putovanja i tako. Bitno da ne šteka pri normalnom korištenju kad stavim Win 7 :)
 

gorand

Addicted to Download.hr
Onda najbolje ništa ne dirat, imam odličan kompijuter a ovo mi treba samo za poslužit, putovanja i tako. Bitno da ne šteka pri normalnom korištenju kad stavim Win 7 :)
ja imam hp 6820 i sasvim je ok..a radi 5-6 godina po deset sati dnevno .......jedino što mu riknula graf.....al i to smo riješili :)
 

Tablet

Top Download.hr member
Koja mi je razlika da stavim 32 ili 64 bitne Windowse. Mogu li na kraju 64 bitne i hoće li laptop bit s njima sporiji nego s 32bitnim ?
 

Tablet

Top Download.hr member
Još jedno pitanje:
Prvi laptop je od prijateljice, drugi je ovaj moj. Kako to da njezin ima veći indeks 4.6 a moj manji 3.9, a čini mi se da je moja konfiguracija bolja i da je moj laptop puno brži. Može li objašnjenje ako netko zna i usporedba ova dva laptopa :) i zašto joj je samo 2.61 GB iskoristivo, a ima 4 GB ?


zzzz.jpg


Evo sad vidim da njoj Grafika podiže ocjenu, moja je grafika loša. Ali svejedno imam dojam da je njezin laptop dosta sporiji. Moj laptop je star 6 godina, a njezin 2 godine. Po mom to su dva podjednako brza laptopa, ali ne znam zašto je njezin dosta sporiji u surfanju - maknuo sam joj Norton i kaže da joj je sad puno brži, ali nisam isprobao nakon toga osobno
lapp.jpg
 
Last edited:

Tablet

Top Download.hr member
ja imam hp 6820 i sasvim je ok..a radi 5-6 godina po deset sati dnevno .......jedino što mu riknula graf.....al i to smo riješili :)
Zbog grafičke si ga morao nositi na servis, to nisi mogao sam promjenit jel tako ? :) Evo laptop je stvarno s obzirom da je star 6 godina lijep, nije težak (2.9 kg), nije debel i ima super ono gdje je površina za dodir i prvi put vidim da laptop ima na toj površini za pomicanje gore-dole (skrolanje), a te dvije tipke su meke da se ne osjeti dodir. Ne znam jel i kod tebe jer je moj jedna serija iznad.
 

zbracun

Can't get enough of Download.hr
Izvrstan laptop, bez potrebe za nadogradnjom. 64 bitni Windowsi će radit bez problema, mada su i 32 bitni dovoljni za sve. Grafička ima vlastitu memoriju, plus sistemsku, tako da nema problema za ništa. Čak bi se moglo, ako BIOS dopušta, isključit sistemska memorija. To bi ubrzalo neke stvari kod 64 bitnih Windowsa, koji ti ni ne trebaju. A za starije igre, koje i jesu najbolje, grafička sa svojom memorijom je dovoljna.
Inače, indeks se piše prema najslabijoj komponenti, tako da to nije niti previše bitno. To nije prosjek, nego najmanja vrijednost (pogledaj sve rezultate). Uglavnom, ja nebi ništa dirao, nego samo preparticionirao disk na tri particije, tako da si možeš složit i dualboot ako zatrebaš.
 
Top