Advertisement

How to Force Windows 7 to Use All Available RAM

dalmatino

............

How to Force Windows 7 to Use All Available RAM


By default, Windows 7 do not use all available installed memory (RAM) in your computer above all if you use Windows 7 32-bit with 4 GB (in this case Windows will use around 3.5 GB) or Windows 7 64-bit with 8 GB (in this case Windows will use around 7.1 GB). So, let’s see how to force Windows 7 to use all of the available RAM in your computer.

Click Start (round orb).
Click the Run… button and, in the blank field, type msconfig and press the Enter button.
Now, click the Boot tab
Click the Advanced Options… button.
Tick the Maximum Memory checkbox and click OK.
Restart the computer for the changes to take full effect


Kaže ako imate 4GB RAMA-a da windowsi maksimalno koriste 3.5 GB,da ih natjerate da koriste 4 GB i više idete start,upišete msconfig- tu idete u opciju boot -advanced options,oznaèite Maximum Memory i postavite broj koji odgovara vašoj memoriji ako imate dvojezgreni procesor sa broja 1 promjenite na broj 2 potvrdite i to je to
 
Advertisement

Dzi

Administrator
Staff member
Što se tièe 32 operativnog sustava sumnjam da ovo radi (imam 64 i ne mogu isprobati). Sama arhitektura 32-bitnih procesora je takva da može baratati sa maksimalno 3.4-35 GB memorije. Upravo zbog toga je i osmišljena 64 bit arhitektura
 

Dzi

Administrator
Staff member
Da tako i mora biti jel to je fizièko ogranièenje. Nije to nešto što je Microsoft uveo da nam smanji performanse :)
 

dalmatino

............
Ja imam 2 GB RAM-a tako da nemam pojma pomaže li ovo,mora postojati neko riješenje,ko zna jesam li ja to dobro preveo
 

Franc

Jazavac
Dobro si ti to preveo samo što se to ne odnosi na iskorištenost memorije kroz sam rad u sustavu.
To je moguænost koja se može iskoristiti pri podizanju sustava, kao i odreðivanje koliko jezgri da windows koristi pri bootu. Tako i ovo.
Pitanje:"želiš li da windows proba iskoristiti svu raspoloživu memoriju pri bootu?", odgovor "Da, naravno, što me to uopæe i pitaš;)"
 

Dzi

Administrator
Staff member
Opet ni pri bootu on ne može iskoristiti više od 3.x memorije. To je fizièki nemoguæe. Ono što postoji je ogranièenje koliko rama možeš koristiti ovisno o verziji windowsa koje imaš (Windows 7 Home, Windows 7 Bussiness itd). To je nešto što je Microsoft uveo da natjera velike korisnike na kupnju Ultimate verzije
 

Franc

Jazavac
Želim objasniti da ta moguænost služi da se iskoristi sva moguæa raspoloživa memorija (koju windows dozvoljava) za boot. Znaèi iskorištava se ono što ti Windows najviše može ponuditi. Ako se radi o x86 sustavima dakle najviše 3,25 GB æeš imati na raspolaganju da mu dadeš za boot.
 
Last edited:

dalmatino

............
Znaèi Franc samo za boot ako je tako što se radi da koristi maksimalno RAM u radu windowsa ? dobro je to znati,proèitao sam ja to negdje al ko zna kada a to je stvarno dobro znati kako forsirati ful RAM u radu windowsa
 

Franc

Jazavac
Dalmoš, ovo je samo forsiranje memorije za boot, kao i odabir korištenja broja jezgri za boot (to ti je isto tamo). Ova moguænost nema nikakve veze u radu sustava, tj. kada je sustav podignut.
Nakon boot-a, windows oslobaða tamo unešenu memoriju i dodjeljuje ju sustavu.

A na tvoje pitanje o tome što se radi kako bi maksimalno iskoristio RAM u radu windowsa!?
Jednostavno: Ništa! Jer ti æeš vjerojatno imati uvijek više RAM-a nego što sustavu treba.
Sustav nakon toga uzima onoliko koliko je njemu potrebno da izvršava zadatke i funkcije koje se od njega traže. Ostatak memorije ostavlja po strani (slobodno) za eventualno veæu potražnju servisa i novo otvorenih programa.

Nakon zatvaranja pojedinih servisa i programa, ako je programer vodio raèuna o tome, morao je osloboditi svu memoriju koja mu je bila potrebna za izvršavanje nejgove aplikacije, ako je to uèinio, kroz Task Manager se odmah vidi kako Windows tu "slobodnu" memoriju pohranjuje za daljnje procese.

Ako programer poziva bezbroj dinamièkih biblioteka (DLL) i referencira se na njihove funkcije i API pozive i po završetku rada programa ne oslobaða resurse tih biblioteka koje je pozvao Windows neæe moæi biti u moguænosti povratiti memoriju koja je bila potrebna tom programu.
E tu služe programi poput oslobaðanja memorije i slièno.

A yebote, jesam off topièario. Sorry ljudi!
 
Last edited:

dalmatino

............
Svaka èast na odgovoru ,sve je dobro znati nego zna se ako se ne varam da sedmica koristi maksimalno 4 GB RAM-a kako aktivirati više?
 

Franc

Jazavac
Gle, Windows 7 x86 (32-bit) maksimalno može koristiti 4 GB RAM-a.
Dok kod x64 (64-bit) arhitekture je to malo drugaèije, sve ovisi o kojem se izdanju radi:

  • Starter: 8GB
  • Home Basic: 8GB
  • Home Premium: 16GB
  • Professional: 192GB
  • Enterprise: 192GB
  • Ultimate: 192GB
Teoretski Ultimate x64 može potjerati 8 TB.

A kako æeš aktivirati više?
Pa uzmi si x64 Windows 7 i ubacuj koliko te volja u matiènu. Ogranièenje ti je matièna i njeni RAM slotovi.
 

gorand

Software guru
Što se tièe 32 operativnog sustava sumnjam da ovo radi (imam 64 i ne mogu isprobati). Sama arhitektura 32-bitnih procesora je takva da može baratati sa maksimalno 3.4-35 GB memorije. Upravo zbog toga je i osmišljena 64 bit arhitektura
Gle, Windows 7 x86 (32-bit) maksimalno može koristiti 4 GB RAM-a..
da se malo i ja ukljuèim....
da li je vidljivo 3,2 ili 3,4 ili 4gb rama...ili je 3,2 na xp ,a 4 na sedmici......

e sad dži kaže da to ovisi o procesoru,a šta bi bilo kad bi procesor bio 64bitni,a sedmica 32.bitna onda u principu sedmica ogranièava upotrebu više rama,da li bi tu onda bilo kako riješenje
 

Dzi

Administrator
Staff member
64 bitni procesori podrzavaju 32 bitnu i 64 bitnu arhitekturu. Os je taj koji se brine koja æe se arhitektura koristiti. 32 bitni procesor podržava samo 32 bitnu arhitekturu i na njega ne možeš postaviti 64bitni OS. Na 64bitni procesor ide i 32bitni i 64bitni OS.
TOèan izraèun je 2 na 32 bitova RAM-a podržava 32 bitni procesor.

Pravi izraèun bi trebao biti 2 na 32 bitova RAM-a. To je kako sam ja izraèunao 3.99999GB memorije da bi trebao moæi koristiti. Dakle sva 4 GB RAM-a.
 

Dzi

Administrator
Staff member
Procesori su ti koji daju moguænost korištenja 32 bitne ili 64 bitne arhitekture. OS je taj koji upravlja naredbama i ovisno o tome koji OS instalirate koriste se 32-bite ili 64-bitne naredbe.

32 bit procesor podržava samo 32-bitni OS. 64-bitni procesor podržava i 32-bitni OS i 64-bitni OS. Dakle, procesor je taj koji daje tehnièke preduvjete ali on je glup. OS je taj koji mu kaže kako da radi.

ŠTo se tièe kapaciteta za 32 bitni procesor bi trebao biti 2 na potenciju od 32 što je po mojem izraèunu toèno 4GB RAM-a. Tehnièki 32 bit procesor može toèno 4GB RAM-a koristiti. Oèito Windowsi dio toga rezerviraju za nešto.
 

gorand

Software guru
to što si napisao mi je jasno,ali mi je pala ta ideja jer ako se ima 64bit procesor i windowse x86,po toj logici windovsi su odgovorni za nekorištenje cijelog rama,pa bi možda neka intervencija u OS to mogao promijeniti.......to je samo onako teoretsko razmišljanje,...vjerovatno se ta intervencija zove windows x64 ;)

a ovo oko manjeg prikazivanja,windowsi inaæe i diskove prikazuju zbor razlièite metodologije obraèuna manje velièine....
 
Top