Građanima Hrvatske minimalno 1 Mbps

zbracun

Can't get enough of Download.hr
Da po ovome ispada da se to tiče samo fiksne linije tj. ADSL-a,a opet onda po tome imate pravo tražiti ADSL,jer nigdje ne piše da se to tiče ADSL-a nego :
djelotvoran pristup internetu

Od Nove godine osnovna brzina prijenosa podataka iznosi najmanje 1 Mbit/s - narod.hr
Šta bi značio djelotvoran pristup internetu, i na koje davatelje usluga se to odnosi? Po nekakvoj logici bi se trebalo odnositi na sve koji pružaju usluge preko žice i mobilne tehnologije. U suprotnom, uvijek nam mogu reći da si izvolimo uvest satelitski internet, jer je dostupan svugdje, dakle oni su svoju zakonsku obavezu ispunili. Nije važno šta drugi oblici usluge nisu dostupni, koji su jedino cjenovno u praksi mogući. Uglavnom, ili sam nešto krivo shvatio ili vidio, ali ne vidim da je negdje točno određeno tko, kako i pod kakvim uvjetima mora pružiti uslugu.
 

Tablet

Top Download.hr member
Bez velikih ulaganja uz VDSL ćete moći surfati i na 50 Mbps
Koristeći bakrenu infrastrukturu, VDSL omogućuje veće brzine od postojećih. U svojoj ponudi većina operatera nudi ovu uslugu i to po cijenama jednakim ADSL-u


Dreamstime


I dok u Singapuru korisnici surfaju prosječnom brzinom od 102,3 Mbps, Hrvati su “zapeli” na tek 10,37 Mbps.

U čekanju optike koja presporo dolazi do krajnjih korisnika, situaciju možete barem privremeno “premostiti” VDSL tehnologijom.

VDSL usluga namijenjena je svim privatnim i poslovnim korisnicima kojima je potrebna brza internetska veza, a nije im dostupna postojeća optička infrastruktura. Krajnji korisnik ne mora bušiti zidove, mijenjati postojeću telefonsku žicu ili dodavati nove već jednostavno na svojoj lokaciji zamijeni postojeći ADSL modem novim VDSL modemom. Većina takvih modema koje nude telekom operateri na hrvatskom tržištu podržava brzine i do 300 Mbps, no najviše što u ovom trenutku možete dobiti je sjajnih 50 Mbps u downloadu i 15 Mbps za upload, koliko trenutačno nudi H1 telekom.

VDSL usluga može se dobiti samo za internet, ali i u kombinaciji s televizijom ili fiksnim telefonom. Većina operatera neće vam dodatno naplatiti prelazak s ADSL na VDSL uslugu, što znači da možete dobiti znatno veće brzine po istoj cijeni. Osnovni problem i kod ove usluge je dostupnost. Naime, ako ste previše udaljeni od centrale, ova vam usluga neće biti dostupna. Trenutačno su njome “pokriveni” samo veći gradovi.

U Iskonu surfajte najpovoljnije
Iskon trenutačno nudi VDSL DUO i TRIO pakete s 20 i 30 Mbps downloada i 5 Mbps uploada. Najpovoljniji DUO paket stoji 179,99 kn, a uključuje internet brzine 20 Mbps i fiksni telefon s 1500 besplatnih minuta prema nacionalnim fiksnim telefonima. Paket s internetom brzine 30 Mbps i TV Start paketom s oko 60 kanala stoji 259,99 kn.

H1 telekom ima najbrži VDSL
VDSL2 pakete nude putem vlastite infrastrukture u 20-ak gradova. Osnovnu brzinu paketa od 20/2 Mbps uz doplatu moguće je povećati na 30/10, odnosno do čak 50/15 Mbps. Osnovni paket + turboNET 20 stoji 199 kn, TV + turboNET 20 dobit ćete za 249 kn, a sve tri usluge kreću od 269 kn. Trenutačno u ponudi imaju i mnoge akcije.

Ista cijena za ADSL, VDSL i optiku u HT-u
Iako im je u prvom planu optika, nude i VDSL. U HT-u kažu kako svojom cjenovnom politikom žele korisnicima omogućiti uvijek najveću moguću brzinu, ovisno o tome gdje se korisnik nalazi, pa tako u ponudi imaju jednake cijene paketa na ADSL/VDSL tehnologiji i optičkoj tehnologiji. Brzine pristupa internetu na ADSL/VDSL tehnologiji su im od 4 do 20 Mbps.

Vip i Optima zaostaju za ostalima
U Vipovoj korisničkoj službi kažu kako je cijena ADSL i VDSL usluge ista, a VDSL modem dobit ćete ako ste odabrali veći paket brzine, uz uvjet da je on dostupan na vašoj lokaciji. Telefon u paketu s internetom brzine 20/2 Mbps stoji 289 kn. Optima Telekom trenutačno ne nudi VDSL, no takve će pakete uskoro imati u ponudi s brzinama do 40/4 Mbps.
 

zbracun

Can't get enough of Download.hr
Ti si još dobar. Dok dođe do mene, već će na Marsu stanovat milijardu ljudi, a put do tamo trajat pet minuta :fool:.
 

Tablet

Top Download.hr member
Ti si još dobar. Dok dođe do mene, već će na Marsu stanovat milijardu ljudi, a put do tamo trajat pet minuta :fool:.
Nemoj tako, ako ZET bude prijevoznik i bude padao snijeg mogao bi ti prijevoz trajat malo više od 5 minuta :D
 

dalmatino

............
Kao i uvijek,jedno se priča a stvarnost je suprotno od toga:TVRTKA Akamai Hrvatska objavila je najnovije podatke prema kojima Hrvatska ima najsporiji internet u Europskoj uniji, javlja N1.

Na primjer, preuzimanje videa od 1GB u Dublinu traje oko 13 minuta, dok će vam za isti video u Zagrebu trebati više od pola sata. U prosječnom izračunu za čitavu Hrvatsku najveći problem predstavljaju seoski dijelovi u koje operateri ne ulažu zbog neisplativosti pa prosječna brzina surfanja u Hrvatskoj iznosi 4,6 megabita u sekundi. Osim što je to najsporije u EU, ujedno je i devet megabita sporije od Irske te čak 20 sporije od najbrže na svijetu, Južne Koreje.

Od naših susjeda najbrži internet imaju Slovenci, a od nas brže surfaju i Srbi i Makedonci, dok je u BiH veza nešto sporija.

Bitno je da su oni odredili minimalnu brzinu,gamad lopovska

Izvor:Hrvatska ima najsporiji internet u EU - black - Index.hr
 

gorand

Addicted to Download.hr
to je prosjek brzina....ali da se sazna prava kvaliteta internet usluga trebalo bi se znati i podatak koliko je internet dostupan u cijeloj državi.........primjer neka država može imati u prosjeku brži internet ,a pokrivaju 20% države ,odnosno gradove,..a neka može imati sporiji ,a pokrivaju skoro cijelu državu.........
vi imate i kod nas usluge večih brzina,a kad ih pitate dostupost,onda je to zagreb ili centri gradova......
 
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
Kafe Bar 22
Top