Google

Tablet

Top Download.hr member
Google ispituje vjetroelektrane postavljene na zmajeve!


Tehnologiju je Google preuzeo kupnjom tvrtke Makani Power 2013. godine, a nakon prvih verzija duljine 9 metara, Google sada planira ispitati 25 metarske turbine
Googleovi predstavnici objavili su kako će tokom travnja početi s ispitivanjem letećih vjetroturbina za generiranje električne energije.


Prema tvrdnjama iz Googlea, leteće vjetroturbine mogu proizvoditi energiju po cijeni koja je samo 1% one klasičnih vjetroturbina postavljenih na tornjeve. Te turbine više liče na avione opremljene s osam propelera koji su zavezani za stanicu na zemlji. Nakon što ih se pusti da lete, penju se na visino od 450 metara, te zatim počnu raditi velike krugove u zraku čime se pokreću propeleri snage 600 kilovata.

Tehnologiju je Google preuzeo kupnjom tvrtke Makani Power 2013. godine, a nakon prvih verzija duljine 9 metara, Google sada planira ispitati 25 metarske turbine.
 

Tablet

Top Download.hr member
Prihod Googlea od oglašavanja u Hrvatskoj raste godišnje za više od 10 posto


Prihod Googlea od internet marketinga u Hrvatskoj raste po godišnjoj stopi većoj od deset posto.


Janusz Moneta, voditelj marketinga za Googleova nova tržišta, Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Prihod Googlea od internet marketinga u Hrvatskoj raste po godišnjoj stopi većoj od deset posto, rekao je Sandro Lazarić, direktor tvrtke Arbona, koja se bavi internet marketingom.

"Googleovi prihodi od internet marketinga, čak i kod nas, rastu po dvoznamenkastim stopama, što pokazuje snagu i svjetlu budućnost ovog kanala oglašavanja", tvrdi Lazarić.

Isto tako, po njegovim riječima, raste i on-lina kupovina. U ukupnom trgovanju, on line kupovina u Hrvatskoj tijekom prošle godine povećala je svoj udjel za 3 postotna boda, sa 9 na 12 posto.

U 2014. godini ukupni prihodi Googlea iznosili su 66 milijardi američkih dolara, od čega su prihodi od oglašavanja bili 59,056 milijardi. Godinu prije, 2013. ukupni su prihodi te kompanije bili 55,519 milijardi dolara, od čega su prihodi od oglašavanja iznosili 50,547 milijardi.

Što se Hrvatske tiče, Google najviše zarađuje na internet marketingu, pri čemu se ti oglasi pojavljuju na tražilicama poput You Tubea, ali i mailovima, forumima, blogovima, i ostalim stranicama.

Korisnicima su Googleove usluge besplatne. Činjenica je, međutim, da korisnici usluge plaćaju svojim osobnim podacima pa tako u Googleu znaju jako puno o nama i našim interesima, a te informacije iskorištavaju kako bi zaradili preko svojih korisnika.

Izuzmemo li brendove i poznate portale, top deset riječi koje su u Hrvatskoj najviše pretraživane tijekom prošle godine su energetski certifikat, booking admin, auto gume, aviokarte, izrada web stranica, legalizacija, krediti, kreditni kalkulator, last minute i proteini.

Isto tako, deset najpretraživanijih događaja na Googleu u Hrvatskoj bili su Svjetsko prvenstvo u nogometu, Uskrs, Oscar, Noć muzeja, Eurosong, Wimbledon, Špancirfest, Zimska olimpijada u Sochiju, Rujanfest i Interliber.

Na globalnoj razini deset najtraženijih prošlogodišnjih pojmova na Googleu bili su Robin Williams, World Cup, ebola, Malaysia Airlines, ALS Ice Bucket Challenge, Flappy Bird, Conchita Wurst, ISIS, Frozen i Sochi Olympics.

Google je, također za globalnu razinu, objavio i Top 10 pretraživanih riječi 2014. godini, a to su facebook, youtube, google, hotmail, gmail, fb, yahoo, xnxx, ebay, face.
 

Tablet

Top Download.hr member
Google: U 10 zemalja jači na mobitelima nego na desktopu

Iako nisu detaljnije ulazili u podatke, iz Googlea kažu da su SAD i Japan među 10 zemalja u kojima se više pretražuje na mobitelima nego desktopu (uključuje tablet)
Svakog dana Googleovi serveri primaju milijarde upita korisnika, a sve važniji su oni koji to čine s mobitela. Mobilni promet toliko je snažan da su u Googleu rekli kako u 10 zemalja Google ima više pretraga na mobilnim uređajima nego na stolnim računalima. Među tim državama su SAD i Japan, no Google ne navodi ostale u kojima caruju mobiteli. Nisu pojasnili ni koliko je to mobilni promet snažniji, ali pripremaju i nove oglasne odgovore na takvo ponašanje korisnika.

Važno je naglasiti kako su ovdje samo mobiteli, jer u Googleu tablete grupiraju s računalima.Kako bi odgovorili na te promjene, u Googleu su lansirali niz novih formata oglasa, posebno optimiziranih za mobitele, koji bi trebali korisniku dati više motiva da ga klikne od klasičnih AdWords oglasa. Na svojim stranicama navode kao primjer automobilske oglase s velikim slikama. Hoteli bi trebali dobiti bolje oglase s više informacija, a tu su i krediti.
 
Last edited:

Tablet

Top Download.hr member
Novi sudar za Googleov auto, po prvi put bilo je i ozlijeđenih

Ovo je bila 14. prometna nesreća u šest godina, kažu iz Googlea i dodaju da njihovi automobili nisu bili ti koji su skrivili sudar. 11 puta vozači su se zabili u njihgoogle

Google je objavio u četvrtak kako je jedan od prototipa njihovih samovozećih automobila po prvi puta bio i u prometnoj nesreći s ozlijeđenima.

U Lexusov terenac koji je opremljen senzorima i kamerama zabio se automobil dok se 1. srpnja vozio kroz Mountain View. U autu je bilo troje ljudi koji su lakše ozlijeđeni, a na bolove u vratu požalio se i vozač auta koji je skrivio sudar.

Prema kalifornijskim propisima, za volanom samovozećeg auta koji se testira na javnim cestama mora netko sjediti, a inače u njihovom rodnom gradu testira se više od 20 prototipa.

Ovo je bila 14. prometna nesreća u šest godina, kažu iz Googlea i dodaju da njihovi automobili nisu bili ti koji su skrivili sudar. U čak 11 nesreća netko se zabio u stražnji kraj njihovih automobila, a iz Googlea su objavili i video koji prikazuje nesreću.
 

Tablet

Top Download.hr member
Ako se ne sjećaš gdje si bio prošle godine pitaj Google :D

Vremeplov lokacija: Google zna gdje ste bili čak i prošlog ljeta


Vaš vremeplov vam prikazuje povijest vaših kretanja prema snimljenim lokacijama - ne samo gdje ste se kretali danas nego i višegodišnje snimljene lokacije
Ako želite čim bolje iskoristiti široku lepezu Googleovih servisa, možda koristite i uslugu Google Now koja koristi lokaciju korisnika.

Sada je Google ponudio korisnicima i uslugu Vaš vremeplov (Your Timeline) koja vam može prikazati cijelu povijest vaših kretanja prema snimljenim lokacijama, prenosiGizmodo. Dakle, ne samo gdje ste se sve kretali danas ili proteklog tjedna, nego i višegodišnje snimljene lokacije. Pod uvjetom da ste imali uključenu uslugu lokacija, te snimanje povijesti lokacija (ovo je inače automatski već namješteno na snimanje, ali možete isključiti tu opciju).


GoogleGoogle se potrudio da vaš prikaz vremeplova lijepo izgleda, te su dodane i slike lokacija na kojima ste zabilježeni. Također, možda vam prikaže i neku vašu fotografiju ako ste je snimili mobitelom na određenoj lokaciji i dopustili da bude dio Googleove foto aplikacije.

Vašu bazu snimljenih lokacija možete i obrisati u cijelosti, ili pak ako želite samo određene dane ukloniti iz pregleda.

Vremeplovu lokacija imate pristup samo vi, odnosno moguće ih je vidjeti samo pod vašim Google računom. Time još važnije postaje kvalitetno biranje lozinki, te aktiviranje i drugog stupnja autorizacije računa.
 

Tablet

Top Download.hr member

Zbogom Google, dobar dan Alphabet! Velike promjene unutar internetskog giganta
Tvrtka koju smo do sada poznavali pod imenom Google u ponedjeljak navečer je najavila da planira osnovati novu tvrtku Alphabet Inc. Ta objava znači i početak velikog restrukturiranja internetskog diva. Alphabet će zamijeniti Google kao subjekt na burzi te će sve dionice Googlea automatski biti pretvorene u isti broj dionica Alphabeta, s istim pravima.

Ime Google neće umrijeti. Odjel unutar nove tvrtke pod nazivom 'Google business' uključivat će tražilice, oglase, mape, aplikacije, YouTube i Android - dakle, riječ je o najpoznatijem dijelu Googleova poslovanja.

"Naša tvrtka danas dobro posluje, ali smatramo da to poslovanje može biti čišće i odgovornije. Zato osnivamo novu tvrtku pod nazivom Alphabet", napisao je suosnivač Googlea i glavni i izvršni direktor Larry Page.

Vijest je podigla je cijene dionica Googlea u elektroničkom predtrgovanju na Wall Streetu za čak 7 posto, na 708 dolara.

"Već smo radili mnoge stvari koje su se u to vrijeme činile ludima. Mnoge od tih suludih stvari danas imaju milijarde korisnika", napisao je Page u pismu u kojem objašnjava motive promjena unutar tvrtke.
 

Tablet

Top Download.hr member
Kraj jedne ere: Google je i službeno postao dio nove kompanije Alphabet

Netko će vjerojatno reći - kralj je mrtav, živio kralj - odnosno u ovom slučaju Google je mrtav, živio Google! Stvari, ipak, nisu tako radikalne, barem kada je u pitanju Google kao pretraživački servis, njegov Android i sve ostale usluge i proizvodi kojima je, na kraju balade, obogatio vrijeme u kojem živimo. Što se pak tiče Googlea kao kompanije, tu su stvari malo kompleksnije i u ovom trenutku nitko, zapravo, ne zna što donosi sutra, osim činjenice da se od ponedjeljka, kada startaju svjetske burze, više neće trgovati dionicama Googlea nego - Alphabeta. Nova krovna kompanija je “usisala” Google, divovska hobotnica je sada postala dio još većeg “poslovnog čudovišta”, kako su to slikovito opisali brojni analitičari tržišta vrijednosnih papira, dionica i svega ostaloga što je nama običnim korisnicima Googlea pomalo mistično…

Google je noćas podnio zahtjev Komisiji za vrijednosne papire Sjedinjenih Američkih Država koji je usvojen, a u kojem je najvažnija stavka da “nasljednik” Googlea postaje kompanija Alphabet koja će od sada objedinjavati sve ono što je do sada predstavljajo Google kao kompanija, uključujući i njega kao takvoga. Nemali je broj onih koji su ovo proglasili krajem jedne ere, što zapravo i nije toliko daleko od istine, jer Google je uz status diva u očima krajnjih korisnika imao kultni status i u očima brokera, investicijskih kuća, svjetskih burza i svih onih koji na dnevnoj bazi trguju dionicama. Od ponedjeljka više ništa neće biti isto, jer Alphabet stupa na scenu, u ulozi jedne od najdominantnijih kompanija na planeti, koja je sada “mama i tata” Googleu…
 

Tablet

Top Download.hr member
Google svaki dan mora skinuti dva milijuna piratskih linkova
Samo prošlog mjeseca Google je dobio 65 milijuna zahtjeva od 5609 vlasnika autorskih prava, odnosno svake minute 1500 zahtjeva za skidanje raznih linkova

Kao najveća internetska tražilica, Google je suočen sa pravom poplavom vlasnika autorskih prava da uklone veze prema piratskom sadržaju. Trenutno obrađuju čak dva milijuna linkova na piratske stranice svakog dana, što je 100 posto više nego prošle godine, prenosi TorrentFreak. Samo prošlog mjeseca Google je dobio 65 milijuna zahtjeva od 5609 vlasnika autorskih prava, odnosno 1500 po minuti.

Najviše zahtjeva dobili su od tvrtki Degban, BPI i RIAA. Velik postotak linkova povezuje se na piratski sadržaj, no ovdje je i ogromna količina duplih ili nepravilno linkanih sadržaja, a neki vode i na sustave u vlasništvu samih kompanija koje su nositelji prava.

Udruženja poput MPAA i RIAA u SAD-u su već prije od Googlea tražili da pojača borbu protiv piratskog sadržaja, na što su oni odgovorili promjenom algoritma koji je spustio rang tih stranica.
 

Tablet

Top Download.hr member
Ovo su najtraženiji pojmovi na Googleovoj tražilici ove godine u Hrvatskoj


Liste najtraženijih pojmova na tražilici Google za 2015. godinu uključuje ljude, pojmove, događanja i mjesta koji su privukli pažnju ljudi diljem svijeta ove godine.

Google je danas objavio svoju 15. godišnju listu najtraženijih pojmova, koji na temelju pretraživanja provedenih u Hrvatskoj pruža jedinstvenu perspektivu na velika događanja i najpopularnije trendove tijekom godine.

Liste najtraženijih pojmova na tražilici Google za 2015. godinu uključuje ljude, pojmove, događanja i mjesta koji su privukli pažnju ljudi diljem svijeta ove godine. Mnogo je načina na koji se može istražiti godina kroz tražilicu Google – od sveukupnih globalnih trendova i priča do stotina Top 10 lista najtraženijih pojmova iz pop kulture, sporta, glazbe, politike, vijesti te drugih područja iz više od 70 zemalja.

Ovo je 15. godišnji pregled tražilice Google na bilijardu pretraživanja provedenih na globalnoj razini tijekom godine.

Najčešće pretraživane osobe u Hrvatskoj

Tina Katanić
Tomislav Salopek
Kolinda Grabar Kitarović
Kemal Monteno
Arsen Dedić
Mia Kalifa
Ivana Fogadić
Božo Petrov
Nina Kraljić
Drago Prgomet

Najčešće pretraživane TV emisije u Hrvatskoj

Big Brother
Farma
The Voice
X Factor Adria
Kud puklo da puklo
Ljubav i novac
Crno bijeli svijet
Tvoje lice zvuči poznato
Draguljareva kći
Zvjezdice

Najčešće pretraživani događaji

Izbori 2015
Eurobasket 2015
Uskrs 2015
Wimbledon 2015
Špancirfest 2015
Dinamo - Hajduk
Oscar 2015
Qatar 2015
Noć muzeja 2015
Dinamo - Arsenal

Najčešće pretraživano 'kako'

Kako glasati na izborima
Kako napraviti ljigavca
Kako ubrzati rast kose
Kako smanjiti trbuh
Kako skinuti temperaturu
Kako napraviti narukvicu od gumica
Kako napisati molbu
Kako okupati bebu
Kako smršaviti
Kako ispeći kestene

Najčešće pretraživano 'što je'

Što je arbitraža
Što je lupus
Što je gluten
Što je daktiloskopija
Što je hipertekst
Što je klima
Što je personifikacija
Što je pavlaka
Što je milenij
Što je množenje

Najčešće pretraživano 'gdje je'

Gdje je umro Nikola Tesla
Gdje je Djed Mraz
Gdje je sniman film Maršal
Gdje je Katar
Gdje je Putin
Gdje je snimana serija Malo misto
Gdje je moje biračko mjesto
Gdje se nalazi Vukovina
Gdje je Doha
Gdje je rođen Zvonimir


Najčešće pretraživani muzeji


Muzej iluzija
Muzej torture
Muzej Sinjske alke
Hrvatski povijesni muzej
Krapinski muzej
Hrvatski prirodoslovni muzej
Muzej vučedolske kulture
Muzej automobila
Muzej grada Splita
Gradski muzej Vinkovci
 
Top