Google objavio podatke o najtraženijim informacijama u 2008. godini

Arkadas

Can't get enough of Download.hr
Google je napokon objavio i svoj Zeitgeist, podatke o rijeèima koje su najviše puta bile ukucane u pretraživaè u 2008. godini.

Na objavljenim podatcima je primijetno kako je rijeè koja je najviše puta bila ukucana u polje za pretragu bila Facebook te da je ovoj društvenoj mreži veoma veliki broj posjetitelja ali i korisnika uprao došlo preko pretraga.

U Velikoj Britaniji je takoðer na prvom mjestu rijeè Facebook dok je drugo mjesto zauzela televizijska kuæa BBC. Zanimljivo je da je treæe mjesto po broju pretraživanja zauzela rijeè iPlayer. U SAD su prema podacima Googlea najtraženiji podaci i slike o Baracku Obami i Sarah Palin.

Što se tièe imena politièkih liènosti koja su tražena širom svijeta ubjedljivo prvo mjesto je zauzeo novoizabrani amerièki predsjednik Barack Obama, dok je na drugom mjestu poraženi kandidat McCain.

Podaci koji su se najviše tražili u zanjih nekoliko mjeseci su uglavnom bili o Sarah Palin, Facebooku te o globalnoj ekonomskoj krizi.

"U 2008. godini korisnici Google pretraživaèa su najviše se zanimali za stanje svjetske ekonomije te politièka dešavanja", izjavila je dopredsjednica Googlea Marissa Mayer.

Ona je još dodala kako su društvene mreže imale dosta profita od pretraženih rijeèi te da su izbori u SAD bili pretraživani u èitavom svijetu.

Podaci koje je Google objavio ukazuju na to da je èitava javnost zabrinuta ekonomskom krizom koja je obuhvatila èitav svijet ali i to da ih dosta interesuju društvene mreže te upoznavanje ljudi iz èitavog svijeta.
 
Top