Advertisement

Google Earth 5.0

Aco29

Moderator
Staff member

Google Earth 5.0 omoguæuje korisnicima da "zarone" u morske dubine i klize iznad morskog dna
Google je predstavio novu verziju Google Eartha u kojoj su dodane detaljne informacije o morskim prostranstvima i moguænost praæenja promjena na ledenjacima i drugim zemljopisnim lokacijama tokom vremena.

Google Earth 5.0 predstavljen je na dogaðanju u San Franciscu gdje ga je najavio bivši amerièki podpredsjednik, Al Gore, istièuæi kako je to moæan alat za poveæanje svjesnosti o promjenama u okolišu, poput globalnog zatopljenja.

Koristeæi fotografije i video zapise riba i drugih morskih životinja partnera poput National Geographic Societya, novi Google Earth omoguæuje korisnicima da "zarone" u morske dubine i klize iznad morskog dna. U kompaniji istièu kako su koristili podatke prikupljene sonarima od strane amerièke mornarice i drugih organizacija kako bi kreirali topografsku prezentaciju krajolika skrivenog ispod mora.

Osim oceana, Google je u novoj verziji predstavio i trodimenzionalne karte Marsa temeljene na satelitskim snimkama kao i panoramskim fotografijama snimljenim iz robotskih vozila koja su se spustila na Mars. Tu je funkcija za pregledavanje promjena kroz vrijeme, odnosno niza satelitskih snimaka odreðene lokacije snimljenih kroz duži vremenski period kako bi se bolje mogle uoèiti promjene u okolišu.

Bug
 
Advertisement
Top