Advertisement

Facebookov novi napad na privatnost

dalmatino

............
Društvena mreža Facebook gotovo neopaženo je promijenila uvjete uporabe, što je ogorèilo korisnike i tijela nadležna za zaštitu podataka. To je razbjesnilo korisnike.


Facebook je i prije imao "neopozivo" pravo uporabe na sve objavljene datoteke, fotografije i videosnimke, a to pravo od prošlog tjedna vrijedi ako korisnik i izbriše svoj profil.

"Takvi uvjeti uporabe, po mojem mišljenju, nisu valjani", izjavio je u utorak predsjednik austrijske Radne zajednice za zaštitu podataka Hans Zeger. Smatra da su promijenjeni uvjeti uporabe u suprotnosti s Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

"Uporaba vlastitih datoteka temeljno je pravo, a uporaba od treæih osoba ugrožava privatnosti", izjavio je Zeger. "Imam pravo brisati te datoteke i to se pravo može ostvariti", tvrdi Zeger, optuživši Europsku komisiju za propuste koji su to omoguæili Facebooku.

"Facebook obiluje novcem i pojedinac gubi bitku. Stoga je država obvezna intervenirati", smatra austrijski struènjak za zaštitu podataka. "Potpuno je besmisleno da netko zauvijek neopozivo dopusti uporabu podataka. Toga nema ni u autorskom pravu", zakljuèio je Zeger.

Tisuæe korisnika Facebooka u meðuvremenu su poèele oblikovati interne skupine, pozivajuæi na skupno brisanje profila.

Osnivaè i voða platforme Mark Zuckerberg u ponedjeljak je pokušao smiriti stvar. "Neæemo nikomu prosljeðivati podatke koje ne želite da proslijedimo", izjavio je za agenciju dpa.

Objasnio je da je promjena bila potrebna kako bi Facebook nastavio objavljivati korisnièke podatke i pošto je obrisao profil, primjerice, ako je ostavio poruku na "oglasnoj ploèi".

Facebook je u priopæenju ustvrdio da je promjenom samo htio korisnicima pojasniti naèin ponašanja prema njihovim podatcima.

U internetskim socijalnim mrežama korisnici mogu objaviti vlastit profil, komunicirati s drugim korisnicima te izmjenjivati fotografije, videosnimke i druge vrste podataka.

Facebook je, nakon suparnièke mreže MySpace, druga po velièini mreža s oko 175 milijuna èlanova.


Hina|Net.hr
17.02.2009.
 
Advertisement
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
Predstavite Se 9
Hardver 11
Download.hr 146
Download.hr 15
Download.hr 8
Top