Advertisement

Besplatni Windowsi 8.1 za vlasnike Windowsa 7

dalmatino

............
Besplatni Windowsi 8.1 za vlasnike Windowsa 7
Microsoft navodno testira besplatnu inačicu Windowsa pod nazivom "Windows 8.1 with Bing".
Do sada smo već više puta bili u prilici čuti priče o tome da će Microsoft izdati besplatne Windowse 8/8.1, kako bi si navodno osigurao da korisnici starijih inačica prijeđu na najnoviji, dok bi zaradu ostvarivao kroz drugačije kanale, uglavnom marketinške kampanje i plaćeni softver koji radi pod Windowsima 8.

Usprkos brojnim glasinama, do toga nikada nije došlo, ukoliko ne računate besplatan prelazak s Windowsa 8 na Windows 8.1, jer je svima jasno da se radi o ne prevelikoj nadogradnji.

Uglavnom, priče o besplatnim "prozorima" sada ponovno raspiruje The Verge, koji kaže da su mu njegovi pouzdani izvori (dakako neimenovani) iz Microsofta potvrdili da Microsoft testira besplatnu inačicu Windowsa 8.1 pod nazivom "Windows 8.1 with Bing".

Novi OS bi prema toj glasini trebao biti nekakva "light" inačica Windowsa koja se fokusira na integraciju Microsoftovih aplikacija i servisa kao sredstvo za ostvarivanje zarade, te bi u njoj veliku ulogu imao preglednik, preko kojega bi se pristupalo aplikacijama u oblaku, znači nešto slično kao što funkcionira Chrome OS.

Ovim potezom Microsoft bi prilično pomogao i proizvođačima brand name računala, kojima bi se znatno povećala konkurentnost uslijed neplaćanja licenci windowsa, dok bi se istovremeno mnoge korisnike lakše prisililo da migriraju sa starih Windowsa na nove.

Stoga prilično logično zvuči dodatna informacija koja kaže da će se besplatna ponuda najvjerojatnije odnositi samo na vlasnike Windowsa 7. Ništa se ne kaže hoće li i oni koji su još na XP-u, dobiti mogućnost preuzimanja besplatnog 8.1 OS-a, no u to čisto sumnjamo jer je njih Microsoft i službeno "pokopao".

Mada nije nikakva strašna stvar da jedan OS bude besplatan (uostalom ni Android se ne plaća na primjer, a u Linuxu da ne govorimo), no svejedno moramo priznati, da dobro poznajući Microsoft, u ovo zasad jako teško možemo povjerovati.

IZVOR: Besplatni Windowsi 8.1 za vlasnike Windowsa 7 / Novosti / Računala / Naslovnica - VIDI Web Portal
 
  • Like
Reactions: Dzi
Advertisement

STONE

Prijatelj *****a
Ni besplatna Osmica definitivno neće na moj komp..
Evntualno da mi plate nadogradnju,razmislio bih!!:)
ŠAlu na stranu,zašto mjenjati nešto što radi brzo i stabilno!!
Kakva korist čak i od besplatne nadogranje??
Jbt koliko je uspješna Windows 8 dovoljno govori podatak da oni koji nikada nisu davali besplatne OS nadogradnje (Microsoft) sadato žele napraviti jer jako malen broj korisnika želi prijeći sa Sedmice na Osmicu!!
 

Dzi

Administrator
Staff member
Jbt koliko je uspješna Windows 8 dovoljno govori podatak da oni koji nikada nisu davali besplatne OS nadogradnje (Microsoft) sadato žele napraviti jer jako malen broj korisnika želi prijeći sa Sedmice na Osmicu!!
Indirektno Microsoft je uvijek davao besplatne nadogradnje - u vidu piratskih verzija. Po mojem mišljenju Microsoft namjerno ima slabije zaštite protiv piratstva upravo u cilju zauzimanja velikog tržišnog udjela.

Što se tiče Windows 8, proizvod je dobar i neopravdano na lošem glasu. Treba se malo naviknuti na njega i više nema povratka
 

gorand

Software guru
slažem se sa dzi-em da Microsoft tolerira piratstvo,.......svaki put kad nekom iskoči ona poruka tipa "možda ste žrtva krivotvorenog softvera".:)....zabilježena je i ip adresa,pa bi mogla biti i prijava..........al' to ne rade jer imaju logiku bolje da netko koristi ilegalne Windowse nego konkurenciju.....
meni su uvijek bili zanimljivi oni genijalci koji kažu oštećeni smo za toliko i toliko jer je netko instalirao njihov program,....a većina da ne može skinuti besplatno nikad ni ne bi instalirali.......

ali ne bih to nazvao besplatnom nadogradnjom,......možda besplatna nadogradnja ilegalne sedmice na ilegalnu osmicu,......jer mislim da bi rijetki legalnu sedmici "nadogradili" ilegalnom osmicom.........al' možda je i dzi mislio na to......;)
 

STONE

Prijatelj *****a
Indirektno Microsoft je uvijek davao besplatne nadogradnje - u vidu piratskih verzija. Po mojem mišljenju Microsoft namjerno ima slabije zaštite protiv piratstva upravo u cilju zauzimanja velikog tržišnog udjela.

Što se tiče Windows 8, proizvod je dobar i neopravdano na lošem glasu. Treba se malo naviknuti na njega i više nema povratka
O ovome prvom ne bih jer je gornd već o tome dovoljno rekao,a što se tiče toga da je windows 8 dobar proizvod i da je neopravdano na lošem glasu,o tom bi se dalo razglabati naravno.

Međutim brojke su neumoljive..Statistika nije nikako na strani Windows 8..
Zašto je tomu tako ako se zaista radi o dobrom proizvodu?
Neka mi daju valjan razlog zašto bi prešao sa Sedmice na Osmicu i odmah idem.
Koje su to beneficije??
 

Tribanj

Software guru
Trenutno koristim sedmicu, a dosta dugo sam koristio osmicu. Mislim da oni koji koriste sedmicu ne gube ništa ako ne koriste osmicu. XP se pokazao kao jako dobar, a nakon toga se pojavila Vista, koja je po meni čisti promašaj. Dolaskom sedmice Microsoft je, po meni, naparavio najbolji Windows. Osmica mi je isto tako dobra, ali imam zamjesrki, kao prvo prilikom instaliranja nudi pun "kufer" kombinacija za instaliranje, mislim na account, Microsoft account, SkyDrive, pa onda treba broj telefona ili mobitela da pošalju šifru, unijeti šifru, ako rušite osmicu pa je ponovno instalirate i kad je instalirate, gle čuda, nema defaultnog wallpapera, nego onaj wallpaper koji ste imali na osmici koju ste srušili. Nema aero sučelje, Start button otvara opet onaj Metro, koji osim na mombitelu i tabletu, po meni nema smisla, pa makar imali i monitor sa screen touch. Sve ima svoje prednosti i nedostatke, pa tako i Windowsi. Mislim da ako netko koristi sedmicu, a ne osmicu da time ništa ne gubi. U sedmici imate Windows Media center, dok je u osmici to komplicirano. Morate instalirati osmicu s WMC, ako instalirate osmicu bez WMC, ništa od WMC. Za prosječnog korisnika, mislim da su dobra oba, ali čujem od nekih koji rade u nekim poduzećima koji su sa sedmice prešli na osmicu, da se osmica nije baš proslavila i da sedmica sasvim sigurno još dugo i dugo može zadovoljavati sve potrebe.
 

Aco29

Moderator
Staff member
@Tribanj

Sve što ti nabroja to nije nikakav problem i sve se rješava, ja baš ne koristim puno windows na ličnom računaru, jedino kroz posao kad radim reinstalacije. Ali instalirao sam skoro Win 8 sebi baš da se poigram sa njim. Da se ima zašto prijeći sa Win7 na Win8 nema, windows ko windows.
Što se tiče acounta njega zamjeniš lokalnim account-om da se loguješ, ne moraš koristiti microsoftov account . Aero se da uganjati, start dugme možeš podesiti da ti direktno otvara aplikacije, za SkyDrive nisam probao ništa a i mislim da ima daleko bolji opcija za cloud. Da se sve uganjati i podesiti kako tebi odgovara ali u suštini ništa revolucionarno.
 
Last edited:

Tribanj

Software guru
Slažem se da se da uganjati i ja sam sve to imao na Windows 8.1 Pro x64. Ima mojih postova na ovom portalu o tome. S tim uganjanjem ne vidim razlog zašto sa Windows 7 ići na Windows 8. Na Windows 7 već imam Start, Aero sučelje, Windows Media Center, lokalni account i sl. Šta imam od toga da idem na Windows 8 i onda činim sve da mi Windows 8 bude što sličniji Windowsu 7?
 

Aco29

Moderator
Staff member
Svi su oni slični od viste pa na ovamo, i to je jedan razlog slabog uspjeha Win 8. Vista kad je se pojavila ona nije imala slabu prolaznost zato što je loš sistem naprotiv, vista je dobar sistem samo što je se pojavom nje desila velika promjena u svijetu windosa a pa je teško prihvaćena. Sedmica takođe sličana visti najviše pažnje je se dalo na sigurnost ostalo manje više isto.
Osmica takođe par stvari metro i nema starta i opet glavna je sigurnost i zaštita, znači apsolutno ništa novo. Ovi iz microsofta trebali su novinu unijeti ali da to ne bude kopija sedmicea ako su mislili da osmica prođe. Znači da ne bude sedmica samo u drugom pakovanju.
Zbog samog toga brzo će se pojaviti novi widovs sigurno i to u drugom obliku vjerovatno.
 

Tribanj

Software guru
Što se tiče Viste ona je zahtijevala bolji hardver nego li sedmica i to je bila prednost sedmice. Osobno sam se uvjerio u to jer sam imao loše računalo i kad sam nakon Viste instalirao sedmicu, sustav je bolje i brže radio nego li s Vistom. Tko ima bolje računalo, tj. hardver, taj toliko to nije ni osjetio. Mislim da se sedmicom dobio bolji i stabilniji sustav i da se osmicom nije ništa značajno postignulo.
 

dalmatino

............
XP i Vista su imali veće razlike nego osmica i sedmica,Vista je bila puno zahtjevnija od XP što kod osmice i sedmice nije slučaj a o tome raspravljati je kao ,tko više voli plavušu ili crnku,ja sam za japanku i ako je nisam probao,vidim da neki profesionalci sa foruma spominju da osmicu većinom koriste djeca a profesionalci koji rasturaju komp tj. u prijevodu znaju skoro pa sve i rade sve moguće sa kompom koriste sedmicu jer kao na osmici je to nemoguće ne radi skoro ni jedan program za iste te profesionalce ,evo popis mojih programa koji rade na osmici i baš bi volio vidjeti što koriste ti profesionalci

Kada čitaš pojedine komentare ispada da ti koristiš neke vanserijske windowse ja mislim da je bitno što koristiš a još važnije je ko koristi jer neki doslovno nisu za nikakve windowse i ako misle da znaju sve,da nebi bio pogrešano shvaćen to se ne odnosi na nijednog člana ovog foruma koji je postao pod ovom temom ,naprotiv svi koji su postali do ovog posta u ovoj temi su znalci koje cijenim kao stručnjake
 
Last edited:

Aco29

Moderator
Staff member
Odkud vam to da je Vista zahtjevnija nego sedmica čak je za vistu je 512 rama mimum za 7-8 je 1gb, 800 procesor za win 7-8 je 1 Ghz. Vista će da radi sasvim sloidno na 768 rama i nekom slabijem procesoru.
Nije ona zahtjevnija ona je samo platila danak onog što vi danas koristite i govorite da je dobro. A to je prelazak na novi faj sistem novi drajveri su ponovo pisani za nju, a to danas koristi i sedimca i osmica, pretrpjela je te ktike što se tiče digital rights management (DRM)
Tu sigurnost na koju su se uglavno bazirali koja je ostavila daleko XP iza (sigurnosna arhitrktuara, kontorla korisničkog računa , upravljenje administracijom itd..) Zbog UUA je pretrpijela kritike kao da ne znam šta su uradili, posle sedmica to koristi i svima je ok i to je žalosno.

Ona je samo probila leda u nešto novo dok nisu to svi prihvatili, i što je najogre to je windows kakvog svi danas vidimo i poznajemo i za to joj treba odati počast.

Na kraju i sedmica i osmica su vista samo malo ljepše upakovani ali i to je diskutabilno.
 
Last edited:

Tribanj

Software guru
Sve je stvar ukusa, ali ne vidim novotarije u osmici zbog kojih treba sa sedmice ići na osmicu. Meni oba sustava rade dobro, o tome sam već pisao na ovom portalu. Već sam pisao da mi Windows 8.1 Pro x64 radi besprijekorno, samo da sam imao problema za otvaranje web stranica prilikom downloada i da mi se isto dogodilo i na Windows / x64 SP1 Ultimate. Evo još mogu nadodati da za Windows 7 ne mogu nigdje pronaći drajvere za moj Nokia Lumia 520, dok to isto mogu naći za Windows 8.1.
 

STONE

Prijatelj *****a
Poanta cijele teme nije koji je oper.sustav bolji ili lošiji..Poanta je zašto prijeći sa Sedmice na Osmicu??
Zbog čega to napraviti??
Koje su to beneficije koje korisnici dobivaju prelaskom??
Poanta je u tome da Microsoft beskrupulozno tjera korisnike starijih oper.sustava na prelazak..
A sve radi,naravno,povećanja profita..
Nemam ništa protiv Windows 8,dapače,neka je koristi tko kod hoće i želi..
Protiv toga sam da oni koji su zadovoljni sa svojim starijim oper.sustavima,ne bude zbog uskraćivanja podrške,natjerani da prijeđu mimo svoje volje na oper.sustav koji ne žele..
A Microsoft uporno to radi!!
 
Last edited:

gorand

Software guru
Što se tiče Viste ona je zahtijevala bolji hardver nego li sedmica i to je bila prednost sedmice. Osobno sam se uvjerio u to jer sam imao loše računalo i kad sam nakon Viste instalirao sedmicu, sustav je bolje i brže radio nego li s Vistom. Tko ima bolje računalo, tj. hardver, taj toliko to nije ni osjetio. Mislim da se sedmicom dobio bolji i stabilniji sustav i da se osmicom nije ništa značajno postignulo.
da se ne ponavljam ,složio bih se sa ovim iznad......

po meni osmica ima jedan razlog za prelazak gdje je onda stavlja u bolji položaj od sedmice....... ekrani ,monitori na dodir......
tko to nema ,a većina nema,ništa ne gube ako ne pređu na osmicu...
 

Aco29

Moderator
Staff member
Ako se gleda tako nikakvog smisla nema prelaziti sa Xp na Vistu ili sa Viste na Sedmicu. I Xp će ti odratiti apsolutno sve.Da je kod Xp bolja 64-bit podrška ja vjerovatno nikada ne bih ni prešao na neki drugi Windows.
Druga stvar držati monopol je jaka stvar pogotovo uz dobru reklamu.
 

gorand

Software guru
Da je kod Xp bolja 64-bit podrška ja vjerovatno nikada ne bih ni prešao na neki drugi Windows.
ja sad ne bih bio advokata od stone-a (zna se on sam brinuti o sebi :)),ali poanta je baš u ovom što si napisao......šta to osmica nudi bolje i ljepše (evo recimo i ljepota sedmice je argument protiv xp-a) od sedmice..........

ima tu i drugih problema (ako izuzmemo piratstvo,pa je onda sve lijepo rješivo).......čovjek kupi legalan softver i pređe na osmicu........hoće li odmah kupiti i novu verziju tog programa koji podržava osmicu....
to su sve sitnice ili za nekog i krupne stvari koji dovode do ovoga da se teško prelazi na osmicu......
 
Top