Apple kupuje Rimac Automobile za 500 milijuna dolara

Dzi

Administrator
Staff member
Bombastična, ali ne toliko i iznenađujuća vijest, stigla nam je rano jutros iz Amerike, gdje posljednjih desetak dana boravi Mate Rimac. Apple je, naime, s Rimcem dogovorio preuzimanje njegove tvrtke Rimac Automobili kroz akviziciju dogovorenu u vrijednosti od basnoslovnih pola milijarde dolara.

Prođe li sva papirologija odobrenja američke birokracije, kao i one koju u ovakvim slučajevima nameće EU, već prije ljeta Rimac Automobili biti će u stopostotnom vlasništvu Applea. Osim 500 milijuna dolara, Rimac će dobiti i opcije na Appleove dionice te će preuzeti poziciju glavnog kreativnog managera novooformljenog tima za - kako to sada još uvijek tajnovito zovu u Appleu - „strateški razvoj“ (Chief Creative Director, Strategic Development).

U jutrošnjem razgovoru Mate Rimac nam je potvrdio da će u njegovom timu biti i Mark Newson kojeg je Apple u kompaniju doveo iz Forda, kao i voditelj tima koji radi na razvoju svih tipova baterija za Appleove uređaje. Još uvijek nije precizirano u kakvom će hijerarhijskom odnosu biti s njima unutar kompanije, no osobno će Rimac izravno odgovarati Timu Cooku.

„Izuzetno sam sretan što je vodeća svjetska kompanija u segmentu tehnoloških inovacija prepoznala kvalitetu svega što zajedno sa svojim zaposlenicima radim posljednjih godina. Da, živjet ću prvih nekoliko mjeseci na relaciji Cupertino – Sveta Nedjelja jer ova akvizicija ne znači da gasimo naše poslovanje u Hrvatskoj i da se svi odjednom selimo u Ameriku. Štoviše, Rimac Automobili će zbog spajanja s Appleom u narednim mjesecima zapošljavati puno više no što smo planirali“, izjavio je (još zakratko) vlasnik Rimac Automobila, Mate Rimac.

Povodom ove akvizicije službeno se priopćenjem oglasio i Apple u kojem stoji i izjava Tima Cooka, CEO-a kompanije, koji je i potpisao sporazum o akviziciji s Matom Rimcem.

„U Rimac Automobilima smo uočili vrijednosti koje njegujemo u Appleu, a tu su prije svega inovativnost, beskompromisni perfekcionizam i težnja ka probijanju tehnoloških granica. Mate i njegov tim dijele istu strast prema tehnološkoj superiornosti kao i svi mi u Appleu i bilo je posve prirodno da se, u vremenima kada automobilska industrija doživljava novu tehnološku revoluciju, ujedinimo s onima koji tu revoluciju provode najbolje na svijetu“, stoji između ostalog u spomenutom Appleovom priopćenju iz kojeg se, očigledno, daje naslutiti kako glasine o nadolazećem Apple Caru, zapravo, više i nisu samo glasine, već realnost koju se ni Apple ni Cook više niti ne trude kriti.

Ovo je do sada najveća akvizicija neke hrvatske tehnološke kompanije, te će svakako, zbog Applea, i najglasnije odjeknuti. Osim otvaranja novih radnih mjesta i ogromne injekcije keša u Hrvatsku (pa makar i kroz privatnu tvrtku), koristi za hrvatsko gospodarstvo bit će goleme i na neposrednoj razini, obzirom da povjerenje Applea u hrvatske inženjere automatski povlači sa sobom stvaranje slike o hrvatskim privatnim tvrtkama koje se bave razvojem novih tehnologija kao o pouzdanim partnerima u koje se isplati ulagati.
Izvor: Bug.hr
------

Pretpostavljam 1. April od bug-a ali neka se nađe tu ako se pokaže istinom
 
Last edited:
Top